Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Οι δυο όμηροι,το Αιγαίο,η Κύπρος και η 25η Μαρτίου


slpress.gr

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη  – 

Παιχνίδι καθυστερήσεων μοιάζει να παίζει η Άγκυρα στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Στο στόχαστρο των Τούρκων έχει μπει το υπηρεσιακό κινητό που είχε μαζί της η περίπολος. Αυτό συμβαίνει την ώρα που στην Αθήνα έχουν φθάσει κάποιες ενδείξεις ότι ο Ερντογάν κάτι ετοιμάζει για την 25η Μαρτίου.

Η έρευνα για την υπόθεση των δύο διεξάγεται με ανατολίτικους ρυθμούς, ενώ διαρκώς προκύπτουν νέα “κωλύματα” που σκοπό έχουν να οδηγήσουν σε διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά. Η Άγκυρα ασχολείται με τα κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι δυο στρατιωτικοί. Πρόκειται για τα δυο προσωπικά τους τηλέφωνα, αλλά και ένα κρυπτογραφημένο υπηρεσιακό τηλέφωνο, το οποίο παίρνουν μαζί τους τα περίπολα για να μπορούν να επικοινωνήσουν με την ιεραρχία εάν απαιτηθεί.


Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα, ζήτησε αρχικά να προσαχθούν οι δυο στρατιωτικοί για να του δώσουν τα pin των προσωπικών τους τηλεφώνων. Για τον λόγο αυτό διέρρευσε στα Μίντια η είδηση ότι πηγαίνουν στο δικαστήριο. Λίγο αργότερα, άλλαξε την απόφαση και ζήτησε να του φέρουν οι δικηγόροι τα pin.  Ακόμα πιο μετά, εμφανίστηκε εμπλοκή με το θέμα του υπηρεσιακού τηλεφώνου.

Το υπηρεσιακό τηλέφωνο

Τα υπηρεσιακά τηλέφωνα είναι κάποια μετασκευασμένα κινητά τηλέφωνα, με ειδικό λογισμικό, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με την ιεραρχία. Οι επαφές που περιέχουν συνήθως είναι κάποια τετραψήφια νούμερα, τα οποία δεν θα είναι και ιδιαίτερα χρήσιμα στην τουρκική πλευρά. Τα τηλέφωνα αυτά ελέγχονται από κεντρικό σέρβερ, με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης εάν αυτό απαιτηθεί. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, πως το πρώτο πράγμα που έγινε αμέσως μετά την σύλληψη των δυο στρατιωτικών, ήταν να αποκοπεί το συγκεκριμένο τηλέφωνο από το δίκτυο και να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο λογισμικό.

Συνεπώς, πρόκειται στην ουσία για ένα απλό κινητό sony τηλέφωνο, το οποίο το πολύ πολύ να έχει κάποια φωτογραφία από προηγούμενες περιπολίες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείεται να υπάρχουν φωτογραφίες που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως απόπειρα κατασκοπείας, καθώς όσοι το χρησιμοποίησαν δεν είχαν βγάλει φωτογραφίες προς την πλευρά της Τουρκίας.

Ωστόσο επειδή ακριβώς πρόκειται για υπηρεσιακό κινητό, υπάρχει μια διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελλάδα έχει ζητήσει μέσω του προξενείου να ανοιχθεί το κινητό από Έλληνα εμπειρογνώμονα, ώστε να καταγραφεί με ακρίβεια τα στοιχεία που περιέχει. Η τουρκική πλευρά απαιτεί να της δοθεί το pin και δεν δέχεται τις ελληνικές αιτιάσεις. Πάντως πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει μια διαπραγμάτευση που κρατάει αρκετό διάστημα και είναι μια από τις αιτίες της χρονοτριβής.

Επιπλέον, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα όπου υπάρχουν εργαστήρια για να τα εξετάσουν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες. Είναι δε πιθανό, οι δικηγόροι των δυο στρατιωτικών να χρειαστεί να μεταβούν στην τουρκική πρωτεύουσα για να δώσουν τα pin των προσωπικών τους κινητών.

Όλα δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά δεν βιάζεται να τελειώνει με την υπόθεση και η ημερομηνία που έχει διαδοθεί για δίκη στις 30 Μαρτίου είναι μάλλον αυθαίρετη. Άλλωστε, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί μπορούν να ζητήσουν από τις 6 Απριλίου και μετά, μέσω των δικηγόρων τους, να λήξει η προφυλάκισή τους και να φιλοξενηθούν στο προξενείο μας μέχρι να γίνει η δίκη τους. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ερντογάν βλέπει όχι μόνο τους δύο στρατιωτικούς, αλλά όλους τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ως διπλωματικό εργαλείο».

Ανησυχία στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα στην Αθήνα έχουν περιέλθει ενδείξεις ότι η Άγκυρα κάτι ετοιμάζει για ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Προς αυτό συντείνει και η τουρκική ανακοίνωση για τη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο με αιτιολογικό τη διεξαγωγή άσκησης. Η Άγκυρα παραβιάζει τη συμφωνία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προβλέπουν ότι δεν θα διεξάγονται ασκήσεις κατά τη διάρκεια των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με προκλήσεις στην μεθόριο. Είχαμε τις προσπάθειες εμβολισμού τόσο της κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης της  Ελληνικής Ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων. Στη συνέχεια τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και τέλος την αθέτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.



Οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ληφθεί κάποια προληπτικά μέτρα τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. 

Στην Κύπρο

Παράλληλα, ένταση υπάρχει και στην κυπριακή ΑΟΖ. Για το μέχρι που θα φθάσει ο Ερντογάν για να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο που το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνει σε καθημερινή πλέον βάση τις δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου». Ανακοίνωσαν την συμμετοχή δυο υποβρυχίων και δυο κορβετών στην συγκεκριμένη επιχείρηση και δύο ημέρες μετά ανακοίνωσαν άσκηση με πετρελαιοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...