Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Βία σε άλλο επίπεδο

Σχετική εικόνα
πίνακας του Wilhelm Morgner

Τις προηγούμενες ημέρες γίναμε μάρτυρες άσκησης βίας ενός άλλου επιπέδου.Μετά από την ωμή βία που βλέπουμε σε διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις,σε εγκληματικές πράξεις,στους πολέμους στη γειτονιά μας,στα γήπεδα από οπαδούς και -πλέον-προέδρους,περάσαμε σε ένα πιο υψηλό επίπεδο.

Ομολογώ ότι δε γνώριζα το κείμενο του Μητρ/τη Καλαβρύτων.Γενικά δεν με εκφράζουν τα κείμενά του.Και να πω την αλήθεια,όταν άκουσα για μηνύσεις και δικαστήρια σκέφτηκα ότι κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν το κομμάτι τους.

Με τη φασαρία που ξεσηκώθηκε αυτές τις ημέρες,μετά την αθώωση του Μητροπολίτη,έψαξα να βρω αυτό το ρημάδι το κείμενο.Το βρήκα και το διάβασα.Πράγματι,πιστεύω πως πρόκειται για ένα σκληρό κείμενο,με βαρείς χαρακτηρισμούς και ανάρμοστο για κληρικό,ειδικά για Μητροπολίτη.

Γενικά η αντιμετώπιση(δεν μπορούμε να μιλάμε για διαποίμανση) των ομοφυλόφιλων από την Εκκλησία χωλαίνει.Στην καλύτερη περίπτωση.Καταλαβαίνω ότι κάποιοι εκνευρίζονται από γελοιότητες τύπου "Pride"-ούτε εμένα μου αρέσουν-αλλά από το να καταδικάσουμε ή να στηλιτεύσουμε ή και να απορρίψουμε τέτοιες συμπεριφορές μέχρι αυτό το τρομακτικό τσουβάλιασμα όλων και το λούσιμό τους με ό,τι χαρακτηρισμό προλαβαίνουμε υπάρχει μεγάλη απόσταση.


Χωρίς περιστροφές το κείμενο δεν ξέρω κατά πόσο υποκινεί σε βία-δεν ξέρω ποιος θα διαβάσει κείμενο του Καλαβρύτων και θα αρχίσει να φτύνει γκέι πολίτες και βουλευτές,φαντάζομαι ότι όποιος το κάνει το έχει αποφασίσει από πριν,δεν περιμένει ώθηση-αλλά είναι ένα βίαιο κείμενο.Ακόμα κι αν δεν γεννά βία είναι γέννημα βίας.Πριν γράψουμε ή μιλήσουμε ή πράξουμε ας σκεφτούμε αν θα ήταν ο Χριστός σύμφωνος με αυτό.

Υπήρξε όμως κι άλλο κρούσμα υψηλού επιπέδου βίας.Ο Υπουργός Δικαιοσύνης,δυσανασχέτησε με την αθωωτική απόφαση και ζήτησε το σκεπτικό.Να θέλει να ενημερωθεί δεν είναι κακό.Άλλωστε είναι το Υπουργείο του.Το να αφήνει όμως να εννοηθεί ότι θα το ψάξει το θέμα για να αποδώσει ευθύνες ή να προβεί σε κάποια ενέργεια αλλαγής της απόφαση,αυτό είναι βίαια επιβολή της γνώμης του.Και με βάση τους θεσμούς(ό,τι έχει απομείνει και από δαύτους)είναι απαράδεκτο.Και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση το κάνει αυτό στο χώρο της δικαιοσύνης.

Με τα άλλα κρούσματα μικροβίας όπως στο βανδαλισμό του ναού στην Αθήνα και τη συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο τι να πει κανείς.Τα ίδια και τα ίδια.Η αντικοινωνικότητα και τα διάφορα συμπλέγματα παίρνουν μορφή ιδεολογίας.Αλλά η βία δεν δικαιώνει ποτέ αυτόν που την ασκεί.

Τέλος πάντων,η κοινωνία μας πηγαίνει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο και ο εκκλησιαστικός λόγος την ακολουθεί.Πάντως οι ελάχιστες πια εξαιρέσεις που υπάρχουν σε κοινωνία και Εκκλησία μπορούν να αποτελέσουν μαγιά για κάτι καλύτερο στο μέλλον.Θα δούμε.

2 σχόλια:

  1. Ο υπουργός, παπα-Κώστα, παρόλη την αστική φορεσιά του, είναι κομμουνιστής και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που, προφανώς, θαυμάζει, η ποδηγέτηση-για να μην πω καθυπόταξη-της δικαιοσύνης ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Και λέμε "όχι η εξαίρεση", γιατί, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, βγήκε ο απεχθέστατος Φίλης και υβρεοστόλισε τους δικαστές του ΣτΕ ως σκοταδιστές, επειδή δεν συμφώνησε με την ετυμηγορία τους. Το δε Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του δήλωσε πως θα συνεχίζει την επίμαχη εκπαιδευτική γραμμή, ήτοι τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε ένα multi-culti fusion ταξιδάκι σε εξωτικές κουζίνες.
    Φαντάζομαι, ως γέρος, αν φυσικά ο έρμος αυτός ο τόπος υπάρχει ακόμα, θα μακαρίζω την αφεντιά μου που ανδρώθηκε στη δεκαετία του '80, και πρόλαβε να μάθει από κάτι ταπεινά, πλήν αξιοπρεπέστατα ανθρωπάκια στην τάξη για την "Ωραία Πύλη", τη "Βασιλική μετά τρούλου" και τα σχετικά..
    (Φυσικά, τα '80s θα τα θυμόμαστε και για πολλούς άλλους λόγους, ξεκινώντας από τους Duran Duran και τους Iron Maiden και φτάνοντας στις ατέλειωτες ώρες που λιαζόμασταν χωρίς κίνδυνο στην παραλία, περιμένοντας να δροσίσει το καρπούζι στη θάλασσα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά,όλοι αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ και των παρεμφερών σχηματισμών όταν κάποιος διαφωνεί μαζί τους έτσι αντιδρούν.Έχουν το σύνδρομο του διαφωτιστή.
      Το πρόβλημα είναι όταν περνάνε στην επιβολή των απόψεών τους.
      Πάντως το μάθημα των θρησκευτικών το αδικούν.Έχει γίνει καλή δουλειά.Τουλάχιστον σε αυτό της Δ δημοτικού που έχω άμεση επαφή.Πιο πολύ αυτά που ειπώθηκαν γύρω από το μάθημα ξεσήκωσαν τόση φασαρία.

      Διαγραφή

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...