Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεχιστεί η δίκη της Άχεντ Ταμίμι

File Photo: Palestinian teenager Ahed Tamimi (C) is escorted by Israeli military personnel as she appears at the Israeli Ofer military court for a hearing on the extension of her detention, near the West Bank village of Betunia. EPA, STRINGER

Η δίκη μιας έφηβης που μετατράπηκε για τους Παλαιστίνιους σε σύμβολο και ηρωίδα του αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον στρατοδικείου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την έφεση την οποία είχε υποβάλει η υπεράσπιση, γνωστοποίησε η δικηγόρος της τη Δευτέρα. 

Η Άχεντ Ταμίμι, 17 ετών, η μητέρα της Ναριμάν και η εξαδέλφη της Νουρ είναι τα κεντρικά πρόσωπα σε ένα βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τη 15η Δεκεμβρίου κι έγινε πολύ γρήγορα ιότροπο. Σε αυτό βλέπει κάποιος την Άχεντ και τη Νουρ να σπρώχνουν δύο ισραηλινούς στρατιώτες και να τους χτυπούν μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Ταμίμι, στο Νάμπι Σάλεχ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Οι στρατιώτες είχαν πάρει θέση στο σημείο καθώς το χωριό Νάμπι Σάλεχ μετατράπηκε σε θέατρο συχνών διαδηλώσεων, στο πλαίσιο των σχεδόν καθημερινών κινητοποιήσεων των Παλαιστίνιων εναντίον της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την 6η Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Στο βίντεο οι στρατιώτες παραμένουν απαθείς και δεν αντιδρούν στις προκλήσεις των νεαρών Ταμίμι. 


Η δίκη της έφηβης, που άρχισε τη 13η Φεβρουαρίου, αναμένεται να επαναληφθεί αύριο Τετάρτη 21η Μαρτίου στο στρατοδικείο της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

«Το στρατιωτικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της υπεράσπισης εναντίον (της διεξαγωγής) της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών. Μια δημόσια δίκη συνιστά το μόνο μέσο άμυνας και με τη απουσία του, το δικαίωμα της Άχεντ Ταμίμι να έχει δίκαιη δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί», τόνισε η δικηγόρος της, η Γκάμπι Λάσκι, μέσω Twitter. 

Η Μαριάμ Μπαργούτι, παλαιστίνια ακτιβίστρια η οποία διεξάγει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι και της μητέρας της, ανέφερε επίσης ότι η έφεση εναντίον της διεξαγωγής της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών απορρίφθηκε. 

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως εκδόθηκε τέτοια απόφαση. Το στρατοδικείο κατηγορεί την Άχεντ Ταμίμι για τουλάχιστον 12 κακουργήματα, όχι μόνο για τις πράξεις της τη 15η Δεκεμβρίου, αλλά και προηγούμενα γεγονότα: το ότι φέρεται να είχε πετάξει πέτρες εναντίον στρατιωτών, το ότι φέρεται να είχε προπηλακίσει και απειλήσει στρατιώτες, το ότι είχε συμμετάσχει σε «ταραχές» στο Νάμπι Σάλεχ.

 Η υπόθεση της Ταμίμι έχει προκαλέσει αίσθηση στους Παλαιστίνιους αλλά και σε πολλούς Ισραηλινούς. Οι πρώτοι βλέπουν στην Άχεντ Ταμίμι μια έφηβη που επέδειξε παραδειγματικό θάρρος μπροστά στα στρατεύματα κατοχής. Ενώ πολλοί Ισραηλινοί λένε πως αισθάνονται θλίψη και πικρία για αυτή που θεωρούν ταπείνωση για τη χώρα τους εξαιτίας της υπόθεσης. 

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υπόθεση Ταμίμι. Η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού ορίζει ότι η φυλάκιση οποιουδήποτε παιδιού δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέτρο «υστάτης προσφυγής» και να είναι «όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν». Τουλάχιστον 350 παιδιά από την Παλαιστίνη είναι σήμερα έγκλειστα στις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Πηγή: Στο εδώλιο η ξανθιά Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη της http://hellasjournal.com/2018/03/sto-edolio-i-xanthia-palestinia-achent-tamimi-keklismenon-ton-thyron-i-diki-tis/

2 σχόλια:

  1. Όμορφη κοπέλα. Είχα την εντύπωση πως οι Παλαιστίνιες είναι κατά κύριο λόγο.. μαυροτσούκαλες(θα μου πεις, με τόση μπούρκα που παίζει, άντε να καταλάβεις)..
    Μάλλον θα είναι από τους.. ελλάνιους απογόνους των επιγόνων του Αλεξάνδρου, που 'θα λεγε και ο Λιακόπουλος!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλαιστίνη,Συρία,Λίβανος,Ιράκ και Ιράν έχουν ένα ποσοστό ανοιχτόχρωμων.Έμενα πιο πολύ για Σκωτσέζα μου φέρνει παρά για...ελλάνια

      Διαγραφή

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...