Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ένταση μεταξύ Σομαλιλάνδης και Σομαλίας



Somaliland president says Somalia has declared war over Berbera port
Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Muse Bihi Abdi περιέγραψε την απόρριψη από τη Σομαλίας μιας συμφωνίας λιμένων η οποία υπογράφτηκε με την Αιθιοπία και την DP World ως «κήρυξη πολέμου».
Η σομαλική κυβέρνηση κήρυξε πρόσφατα την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη για τη διαχείριση του λιμένα Berbera στη Σομαλιλάνδη ως «άκυρη και κενή», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία παραβίασε την ενότητα και το σύνταγμα της χώρας.
Η Σομαλιλάνδη αναγνωρίζεται διεθνώς ως αυτόνομο κράτος της Σομαλίας.
Ο Μπίχι επιμένει ότι το κράτος έχει την ελευθερία να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία που θα βελτιώσει τη ζωή του λαού του, αλλά ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Χασάν Αλί δήλωσε ότι όλες οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να εγκριθούν από την κεντρική κυβέρνηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της DP World, ο σουλτάνος ​​Αχμέτ Μπιν Σουλαγιέμ, υπερασπίστηκε τον ρόλο της εταιρείας στη διαμάχη, λέγοντας ότι η  Σομαλιλάνδη είναι "ανεξάρτητη" από τη Σομαλία επί 28 χρόνια και το κοινοβούλιο της ενέκρινε τη συμφωνία.

Η Σομαλία έχει απευθύνει έκκληση στον Αραβικό Σύνδεσμο να παρέμβει σε αυτή τη διαμάχη που κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

DP World CEO Sultan Ahmed bin Sulayem says Somalia can’t change anything about the tripartite agreement reached w/ Somaliland and Ethiopia over Berbera port; says Somaliland has been “independent” from Somalia for 28 years and its parliament approved deal https://youtu.be/fXmjAwoLeyo 
BREAKING: Somalia asks Arab League intervention as relations w/ UAE sour following recent deal by DP World, Ethiopia and Somaliland over Berbera port. Somali Embassy in Cairo tells AL ministers concession is “null and void”, reiterates it violates unity and sovernight of Somalia. pic.twitter.com/77oPUe2pml

View image on Twitter

Η Σομαλιλάνδη ανακήρυξε μονομερή ανεξαρτησία από τη Σομαλία στις 18 Μαΐου 1991. Έχει πιεστεί να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Σομαλία οι οποίες μέχρι τώρα ήταν μάταιες.
Η Σομαλιλάνδη μπορεί να καυχηθεί πως έχει δικό της στρατό, το δικό της νόμισμα και το νομικό σύστημα. Η περιοχή έχει σταθερότητα και οικονομική ευημερία και έχει επιρροή στην καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας στο Κέρας της Αφρικής.
26 χρόνια διπλωματικής απομόνωσης κατέστησε δύσκολο για τη Σομαλιλάνδη να έχει πρόσβαση σε δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...