Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Είναι το τσάκισμα λύση;

Αποτέλεσμα εικόνας για violence painting
πίνακας της Katerina Apostolakou

Τις προάλλες πέρασα μπροστά από μια κολόνα της ΔΕΗ στην οποία υπήρχε κολλημένη μια αφίσα.Η αφίσα είχε ένα μακροσκελές κείμενο,ανήκε σε ομάδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς(ή κάτι τέτοιο) και έγραφε για το πως θα χτυπηθεί ο εθνικισμός,ο φασισμός κλπ.

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει να τον κυβερνά ένα εθνικιστικό ή φασιστικό κόμμα.Σε αυτό δεν υπάρχει αντίρρηση.

Οι όποιες μου επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με το ποιον θεωρεί η κάθε ομάδα φασίστα.

Θυμάμαι πριν κάποια χρόνια,που μια ανάλογη ομάδα είχε βγάλει μια προκήρυξη στην οποία στρεφόταν κατά του καπιταλισμού.Θεωρούσε όμως εργαλείο του καπιταλισμού-και επομένως στόχο της-και κάθε εργαζόμενο που περίμενε στη στάση το λεωφορείο για να πάει στη δουλειά του.Θα μου πει κάποιος ότι ήταν μια μικρή ακραία ομάδα που δεν εκφράζει τους περισσότερους αγωνιστές κλπ.Δεκτό.Όμως υπάρχει αυτή η ομάδα.

Και υπάρχει και αυτή η λογική.Εθνικιστής-για κάποιους- δεν είναι μόνο αυτός που μιλά για ανωτερότητες,καθαρά αίματα και άλλες μπαρούφες αλλά  και ο κάθε πολίτης που λέει "αγαπώ την πατρίδα μου".*


Είναι παράλογο να αγαπάς την πατρίδα σου και να μισείς τις πατρίδες των άλλων αλλά και να αγαπάς μόνο τις πατρίδες των άλλων.

Ιδιαίτερα την ταμπέλα "φασίστας" μπορεί ο καθένας να την τοποθετήσει σε πολλές ομάδες ανθρώπων που δε γουστάρει και επομένως να τους στοχοποιήσει.

Άλλα ούτε και αυτό μου φαίνεται παράξενο.Είναι κομμάτι της ψυχολογίας των ανθρώπων κι αυτό.Με προβληματίζει ο τρόπος αντιμετώπισης των "φασιστών-εθνικιστών".Αυτό το "τσακίστε" που δηλώνει απερίφραστο μίσος για όσους τσουβαλιάζουμε κάτω από αυτή την ταμπέλα.Η λύση που προκρίνεται είναι η βία.Το τσάκισμα.

Μα έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα.Διαιωνίζεται.Δεν νικάς τον φασισμό με τα όπλα του.Απλά ρίχνεις λάδι στη φωτιά που αυτοί ξέρουν μια χαρά να διαχειρίζονται.Τα ποσοστά της ΧΑ το δείχνουν αυτό.Το 7-10 % τροφοδοτείαι από αυτό το μίσος.Αν δεν υπάρχει μίσος δεν μπορεί να υπάρξει φασισμός.

Αλλά και πώς θα πείσεις ότι έχεις δίκιο, πολεμώντας κάτι με τα όπλα που αυτό χρησιμοποιεί;Πώς θα πείσεις την κοινωνία να σε ακολουθήσει;Ποια η διαφορά σου όταν χρησιμοποιείς βία σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου;Όταν έχεις εύκολη την ταμπέλα και τη χρησιμοποιείς αδιακρίτως;Τι διαφορά έχεις τελικά από αυτούς που τη μια θεωρούν εχθρό τον ένα γειτονικό λαό,την άλλη τους πρόσφυγες και τους μετανάστες(νόμιμους ή μη),μετά τους ομοφυλόφιλους,τους αριστερούς,τους κεντρώους και η λίστα τελειωμό δεν έχει αφού πάντα για κάποιον λόγο προστίθεται και κάποιος άλλος;

Τι εικόνα δείχνεις πέρα από έναν ίδιο τρόπο δράσης υπό άλλη ιδεολογική σημαία;Εύκολο είναι να τσακίσεις κάποιον.Όμως τσακίζοντάς τον βοηθάς να γεννηθούν άλλοι δύο.

*Στην ερώτηση "αγαπάς την πατρίδα σου,αν είχες γεννηθεί μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια,νότια,ανατολικά,δυτικά,τι θα έλεγες;",η απάντηση είναι ότι θα αγαπούσα εκείνη την πατρίδα όπως και τώρα κατανοώ όποιον εκτιμά και αγαπά την πατρίδα του χωρίς να θέλει να βλάψει τις πατρίδες των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη ξεχαστούν

  Κι επειδή καλό είναι να μην τα ξεχνάμε αυτά, όχι ότι θέλω να χαλάσω τη χαζοχαρούμενη διάθεση που έχουμε, 57 άνθρωποι σήμερα δε θα πετάξουν...