Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Της Σταυροπροσκυνήσεως-Ο σταυρός της αγάπης

Αποτέλεσμα εικόνας για cross of love painting
ο πίνακας από εδώ

«Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί».Με αυτά τα λόγια,του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ξεκινά η σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Πολλές ερμηνείες μπορούν να δοθούν σε αυτά τα λόγια και να είναι όλες σωστές,καθώς τα λόγια του Χριστού ήταν απλά σε έκφραση αλλά με πολλά βαθύτερα νοήματα.

Συνήθως η ερμηνεία που προκρίνεται αφορά την καταπολέμηση των παθών μας και την αντιμετώπιση μιας ζωής γεμάτης θλίψεις.Είναι και αυτή μια σωστή διάσταση.Υπάρχει ο κίνδυνος όμως να μπούμε σε μια διαδικασία πλήρους άρνησης αυτής της ζωής και των ανθρώπων.Ο Χριστός όμως γιατί σήκωσε τον δικό Του σταυρό;Γιατί βασανίστηκε και θανατώθηκε;Για να σώσει όλους τους ανθρώπους.Ομοίως και ο σταυρός που σηκώνει ο καθένας μας αποκτά νόημα όταν σηκώνεται για να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας.

Ο Χριστός καθ' όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής Του,βρέθηκε δίπλα στους αμαρτωλούς,στους φτωχούς,στους ασθενείς,στους κατατρεγμένους και τους πρόσφερε συμπόνια,παρηγοριά,θεραπεία και τελικά τον δρόμο για την αιώνια ζωή.Ο σταυρός που μας ζητά να σηκώσουμε είναι ο σταυρός της θυσιαστικής αγάπης για τους γύρω μας.Ακόμα και για αυτούς που επιζητούν το κακό μας,που μας κακολογούν,που θέλουν ακόμα και να μας αφαιρέσουν τη ζωή.



Αυτό σημαίνει να κερδίσουμε τη ζωή μας χάνοντάς τη στο όνομα του Χριστού και του Ευαγγελίου.Σημαίνει η ζωή μας να είναι μια συνεχής προσφορά στον άλλο,να μπαίνουν οι ανάγκες μας και οι επιθυμίες μας τελευταίες.Γιατί ακόμα κι αν κατακτήσουμε όλον τον κόσμο αλλά δεν νοιαζόμαστε για κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό μας,τότε έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα βασίλειο μοναξιάς,αυτοδικαίωσης και κατάθλιψης.Έτσι ενώ φαινομενικά έχουμε κατακτήσει τα πάντα στη ζωή,στην πραγματικότητα ζούμε έναν διαρκή θάνατο που θα οδηγήσει στην αιώνια μοναξιά,δηλαδή στην κόλαση.

Η Εκκλησιά μας καλεί λοιπόν σήμερα να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.Τον μοναδικό τρόπο που οδηγεί στην πραγματική ζωή.Μας καλεί,στο όνομα του Χριστού και όχι για προσωπική ιδιοτέλεια,να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες σε δεύτερη μοίρα,να αφιερώσουμε τη ζωή μας στο να βοηθήσουμε τον διπλανό μας,να καταπραΰνουμε τον πόνο του,να τον παρηγορήσουμε στη θλίψη του.Αυτός είναι ο σταυρός που μας ζητά ο Χριστός να σηκώσουμε.Τον σταυρό της αγάπης για τον Θεό και τους συνανθρώπους μας,τον σταυρό που θα κάνει τη ζωή να ανθίσει στη γη και θα μας οδηγήσει και μας στην αιώνια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...