Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ορθοδοξία,πολεμικές τέχνες,sambo και Nikolay Kasatkin



Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη ανακοίνωση της Ι.Μ. Γλυφάδας(εδώ) και μια και λόγω της ενασχόλησής μου με τις πολεμικές τέχνες από τα χρόνια του Δημοτικού ακόμη(ναι,κατέχουμε και μαύρη ζώνη στο Taekwon-Do της ITF)ήθελα να γράψω κάτι σχετικό και νομίζω ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα.
Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ ορθόδοξης πίστης και πολεμικών τεχνών;Η απάντηση είναι,φυσικά,και ναι και όχι.


Ας τα πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα. Ό,τι έχω διαβάσει τελευταία από πλευράς εκκλησιαστικού χώρου για το θέμα έδειχνε προκατάληψη,έλλειψη σοβαρής έρευνας και ασχετοσύνη μεγάλη.Το κακό είναι ότι έτσι και τα σωστά που γράφονται πάνε χαμένα.Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα;Το τσουβάλιασμα.Δεν μπαίνουν όλες οι πολεμικές τέχνες στο ίδιο καζάνι.Υπάρχουν πολεμικές τέχνες που έχουν την καταγωγή τους σε βουδιστικά ή ταοϊστικά μοναστήρια(κάποια κινέζικα και ιαπωνικά συστήματα)υπάρχουν κάποιες που υποστηρίζουν ότι έχουν μια τέτοια καταγωγή αλλά μάλλον δεν έχουν(είναι σημαντικό στην Άπω Ανατολή να έχεις βαθιές ρίζες στο παρελθόν)και είναι και άλλες που δεν έχουν καμία σχέση με ο,τιδήποτε θρησκευτικό.

Για παράδειγμα το jiu jitsu της ΕΦΕΟΖΖ ,για το οποίο έγινε η φασαρία,έχει τόση σχέση με την Ιαπωνία όση και το καρβέλι ψωμί που αγόρασα σήμερα.Όπως επίσης και το tkd,όσο και να χτυπιούνται κάποιοι δάσκαλοι-προπονητές από ΗΠΑ-Ευρώπη κυρίως,δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία της Ανατολής.Ίσως με το πνεύμα αυστηρής πειθαρχίας του νεο-κομφουκιανισμού.

Δηλαδή,θα μου πείτε,όλα είναι αγνά και καθαρά;Όχι,ούτε γι'αστείο.Υπάρχουν σχολές οι οποίες διδάσκουν όχι μόνο πολεμικές τέχνες που συνδέονται άρρηκτα με ανατολικές θρησκείες αλλά που με το πρόσχημα της σχολής πολεμικών τεχνών προωθούν διάφορα θρησκευτικά-φιλοσοφικά συστήματα.
Αυτό που λέω είναι ότι σαν Εκκλησία πρέπει να μάθουμε τον λαό να διακρίνει και όχι να τον οδηγούμε σε φοβικό τσουβάλιασμα.

Άλλο ένα θέμα είναι το πόσο αποδεκτή είναι η αυτοάμυνα στην Εκκλησία και η άσκηση βίας.Νομίζω ότι αν ένα έθνος είναι αποδεκτό να ασκεί βία για να αμυνθεί το ίδιο μπορεί να κάνει και ένας άνθρωπος ατομικά.Η Εκκλησία μετά το πέρας του πολέμου διαβάζει συγχωρητική ευχή σε όσους συμμετείχαν αλλά δεν είπε ποτέ μην πάτε να πολεμήσετε για να αμυνθείτε.

Θα κλείσω το,μεγάλο για τα δεδομένα μου,κείμενο με μια ιστορία.Το sambo είναι η κύρια πολεμική τέχνη της Ρωσίας.Ένας από τους ιδρυτές της ήταν ο Vasily Oshchepkov.Ο Oshchepkov ήταν τρόφιμος του ορφανοτροφείου του αγίου Νικολάου Κασάτκιν,Αρχιεπισκόπου Ιαπωνίας.Ο άγιος Νικόλαος έδωσε την ευλογία του(στην πραγματικότητα παρότρυνε)όλα τα παιδιά του ορφανοτροφείου να πάνε στο Kodokan και να μάθουν judo καθώς θεωρούσε ωφέλιμα τα στοιχεία που θα έπαιρναν από εκεί αλλά και θα διευκολύνονταν να μάθουν τον ιαπωνικό τρόπο ζωής.Ο ίδιος ο άγιος Νικόλαος είχε πάει σε όσα dojo(γυμναστήρια πολεμικών τεχνών)μπορούσε και μελετούσε τον τρόπο διδασκαλίας,συμπεριφοράς κλπ με τη βοήθεια του πρώτου Ιάπωνα που είχε βαπτιστεί ,του Pavel Savabe ,ο οποίος ήταν πρώην samurai.O άγιος λοιπόν,έψαξε,μελέτησε,ξεχώρισε.Δεν τσουβάλιασε.Αυτή είναι η διαφορά.Για την ιστορία ο Vasily Oshchepkov ήταν τόσο καλός που έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Δυτικός στο judo και ίδρυσε το sambo.
Υπάρχει και ο νεομάρτυρας π.Νέστωρ του Ζάρκι ο οποίος ήξερε πολεμικές τέχνες και υπάρχει και περιστατικό που τις χρησιμοποίησε όταν του επιτέθηκε  για να τον προπηλακίσει μια ομάδα άθεων νεαρών.

Ανοιχτά τα μάτια μας λοιπόν,ώστε να μην καταλήγουμε φοβικοί,κάνοντας και τα παιδιά μας σαν τα μούτρα μας,αλλά και να μην πέφτουμε στις παγίδες των διάφορων πονηρών.

Ενδιαφέρον έχουν το κείμενο του π.Κύριλλο Σοκόλωβ(εδώ,στα αγγλικά)και η παρουσίαση του βιβλίου για το sambo από τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο(εδώ).

30 σχόλια:

  1. Μπραβο Πατερα Κωνσταντινε! Επιτελους και ενας Ιερεας με διακριση. Γνωριζετε πολυ καλα την ιστορια του Αγιου Νικολαου Κασατκιν. Το γνωριζα και εγω αυτο το περιστατικο. Ηθελα να σας αναφερω οτι και η ρωσικη πολεμικη τεχνη ΣΥΣΤΕΜΑ ειναι καλη να τη μαθει ενας Χριστιανος Ορθοδοξος. Εχει στοιχεια απο τη νηπτικη ασκητικη των γερονταδων. Ας μη τα βαζουμε ολα στο ιδιο τσουβαλι. Μιλατε πολυ σωστα. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ρωσική Εκκλησία είναι πολύ πιο ανοικτή στο θέμα πολεμικές τέχνης απ'ότι είμαστε εμείς.Υπάρχει κι ένας νεομάρτυρας των Ρώσων με γνώσεις πολεμικών τεχνών.Δεν θυμάμαι το όνομά του τώρα.Έχουν και αρκετούς ιερείς που διδάσκουν κάποια πολεμική τέχνη στις ενορίες τους.Το γνωρίζω το SYSTEMA,με ενδιαφέρει πολύ η προσέγγιση που έχουν στην "βαλλιστική γροθιά",κατά τη γνώμη μου μοιάζει με το "κύμα" του taekwon-do itf.Δεν είναι ωραίο να τσουβαλιάζεις.Δείχνει ελλειπή ενασχόληση με το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεσαι.

      Διαγραφή
  2. πατερα Κωνσταντινε ο φοβος για τις πολεμικες τεχνες απο τους γερονταδες ξεκινησε λογω της υποθεσης του Γιωργακη απο το Θιβετ ο οποιος μεγαλωσε σε θιβετιανο μοναστηρι και εγινε μαγος. Κατα πασα πιθανοτητα ηταν μελος της λευκης αδελφοτητας. Την ιστορια του διηγειται και ο μακαριστος γεροντας Σαββας Αχιλλεως και ο Γιαννης Κοτζαμπασης στο βιβλιο ΑΠΟ ΤΟ ΘΙΒΕΤ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ. Ο ανθρωπος αυτος απο οτι μου ειπε ο πνευματικος μου που τον ειχε γνωρισει πριν 30 χρονια τα καταφερε τελικα και εγινε καλογερος στο Αγιο Ορος αλλα οι γερονταδες αρνουνται να αποκαλυψουν σε ποια μονη βρισκεται. Ο Πνευματικος μου γνωριζει το μερος αλλα δε μου το αποκαλυπτει μεχρι να ερθει η ωρα. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δε χρειάζεται να το αποκαλύψουν κιόλας.Δεν είναι έκθεμα.

      Διαγραφή
  3. ναι εχετε δικιο. ποια ειναι η γνωμη σας για το Νιντζουτσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λαβατε το μυνημα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε μου ειπατε τελικα ποια ειναι η γνωμη σας για το Νιντζουτσου. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άργησα λίγο να τα δω τα σχόλια.Δεν έχω καλή γνώμη για το ninjutsu.Και σαν πολεμική τέχνη και σαν φιλοσοφία.Υπάρχουν πολλά περίεργα πράγματα στο χώρο.Κάποιοι πράγματι το ντύνουν με ένα μυστιστικο-φιλοσοφικό μανδύα.Συνήθως δεν γνωρίζουν καλά την πολεμική τέχνη αυτή καθαυτή και καλύπτουν έτσι τα κενά τους.Υπάρχουν και σχολές που διδάσκουν πραγματικά πολεμικές τέχνες χωρίς...μαγιοβότανα.
      Επί της ουσίας δεν υπάρχει ninjutsu.Η τέχνη είναι το bujutsu,ονομασία όλων των ένοπλω πολεμικών τεχνών στις οποίες εκπαιδεύονταν οι σαμουράι.Πιθανόν κάποια πιο επίλεκτη ομάδα σαμουράι να ασκούνταν σε κάποια πιο δύσκολα κι εξειδικευμένα πράγματα.Δεν είμαι και πολύ γνώστης του θέματος πάντως.

      Διαγραφή
  6. Πιστευω εχετε δικιο! Επειδη εγω εκανα παλαιοτερα Σοτοκαν Καρατε αλλα ο πρωτος πνευματικος που ειχα πριν πολλα χρονια μου απαγορευε να κανω επειδη ειχε φοβια σχετικα με τον αποκρυφισμο των ανατολικων πολεμικων τεχνων μου δημιουργηθηκαν πολλα ερωτηματικα μεσα μου και αρχισα να το ψαχνω το Θεμα. Εκανα και πολλη προσευχη στο Χριστο να μου δωσει απαντησεις στα ερωτηματικα μου. Τελικα μετα απο χρονια ανακαλυψα τη συγκλονιστικη ιστορια του Αγιου Νικολαου Κασατκιν και του Βασιλη Ουτσεπκοβ. Ανακαλυψα και αλλα! Η ορολογια zanshin, mushin, fudoshin που υπαρχει στις ανατολικες πολεμικες τεχνες περιεχουν τον Ιαπωνεζικο ορο shin που σημαινει νους εν τη καρδια! Το ιδιο δηλαδη ακριβως που υπαρχει στη νοερα προσευχη των γερονταδων μας. Επισης η εκπνοη απο το στομα και η εισπνοη απο τη μυτη στις πολεμικες τεχνες ειναι η ιδια με τη αναπνοη της νοερας προσευχης. Το ειδα και στη φιλοκαλια. Επισης διαβασα στο βιβλιο ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ οτι οι Ινδοι κλεψαν απο τους γερονταδες μας τη συγκεντρωση του νου στη καρδια και εφτιαξαν τη γιογκα. Ολοι οι Ασιατικοι λαοι πηραν στοιχεια απο τους Ορθοδοξους Ασκητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τεχνική μπορεί να είναι η ίδια αλλά το θέμα είναι η αναφορά.Η αναφορά μας είναι ο Χριστός και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.Εκεί είναι η ουσία.

      Διαγραφή
  7. Φυσικα εννοειται οτι η γιογκα ειναι δαιμονικη επειδη οι προσευχες που εχουν οι ινδοι απευθυνονται στους δικους τους θεους που ειναι δαιμονες. Οσον αφορα το Νιντζουτσου θα σας αποκαλυψω κατι τρομακτικο που ανακαλυψα και το οποιο μπορειτε να δειτε και εσεις. Οι πολεμιστες Νιντζα μαθαν το Νιντζουτσου απο κατι μυστηριωδη πλασματα που ζουσαν στα δαση της Ιαπωνιας και λεγονταν Tengu. Αυτοι ηταν δαιμονες με μορφη πουλιου και ανθρωπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον γνωρίζω τον θρύλο.Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μίξη κινέζικων πολεμικών τεχνών και γηγενών ιαπωνικών μεθόδων μάχης.Πάντως αρκετοί βάζουν μυστικισμό μέσα σ'αυτή τη τέχνη.Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε κάποιες κινέζικες πολεμικές τέχνες.

      Διαγραφή
  8. Κατι αλλο που θελω να σας ρωτησω και συγχωρεστε με αν γινομαι κουσαστικος. Αυτη η ενεργεια που λεγεται Chi απο τους κινεζους και Ki απο τους Ιαπωνες τι πιστευεται οτι ειναι. Πολλοι δυτικοι πιστευουν οτι ειναι ο αιθερας για τον οποιον μιλαγαν ο Αριστοτελης και οι υπολοιποι αρχαιοι Ελληνες Φιλοσοφοι. Εσεις προσωπικα τι γνωμη εχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι μου είπε Έλληνας δάσκαλος του t'ai chi,από τους καλούς όχι σαχλαμαράκηδες,μου είπε ότι δεν πρόκειται για κάτι "μαγικό".Απλά είναι τεχνικές ενδυνάμωσης τους σώματος και παραγωγής δύναμης τις οποίες δεν κατανοούν οι δυτικοί και βγάζουν ένα σωρό θεωρίες.Από την άλλη οι Κινέζοι,επειδή ξέρουν ότι έτσι πουλάει ευκολότερα και περισσότερο,το ντύνουν με ένα πέπλο μυστηρίου.

      Διαγραφή
  9. ευχαριστω! Τελικα αναρωτιεμαι αν ο μυστικισμος δεν ειναι δημιουργημα των ανατολικων λαων αλλα η αδυναμια του δυτικου ανθρωπου να κατανοησει καποια πραματα που μπορει στο βαθος να ειναι αρκετα απλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανότατα να έχεις δίκιο.Στην πραγματικότητα αυτό που ονομάζουμε σήμερα μυστικισμό έχει τις ρίζες του στην εποχή του Διαφωτισμού.Μεγάλη κουβέντα όμως κι αυτή.
      Στην Ανατολή,και στον ελλαδικό χώρο,χρησιμοποιείται ο όρος "μυστικός"

      Διαγραφή
  10. α, ναι πολυ σωστα! ο Αγιος Συμεων ο νεος Θεολογος αν θυμαμαι καλα ονομαζοταν και μυστικος Θεολογος. Πατερ μου με βοηθησατε παρα πολυ. Σας ευχαριστω πολυ! Ελπιζω να τα ξαναπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και άλλοι ήταν μυστικοί θεολόγοι,όπως ο Νικόλαος Καβάσιλας.Ή ο Ιωάννης της Κλίμακας.
      Χαίρομαι!Όποτε ευκαιρήσεις τα ξαναλέμε.Αλλά στον ενικό!

      Διαγραφή
  11. Γεια σου Πατερ Κωστα! ο Νικος ειμαι απο εχτες! Ξεχασα χτες να σου πω κατι! Σκεφτομουν καποια στιγμη να ξανακανω πολεμικες τεχνες και επηρεασμενος απο τις ταινιες του Yip Man και του Μπρους Λη σκεφτομουν να ξεκινησω Wing Chun. Πιστευεις ειναι καλη επιλογη η οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολεμική τέχνη περίεργη και με περίεργους ανθρώπους που ασχολούνται.Αν σε βολεύει βρες σχολή του Boztepe(ομοσπονδία EBMAS)

      Δες εδώ:http://ebmas-wingtzun.gr/

      Διαγραφή
  12. Ναι τετοια σχολη εχω βρει! Λεγοντας περιεργη τι εννοειται ακριβως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί πήγαινε.Σε ποια σχολή έχεις σκοπό να πας;
      Μη φανταστείς τίποτα μυστικιστικά και χαζομάρες.Αλλά πολλές σχολές είναι χρηματορουφήχτρες. Άλλες σχολές δεν διδάσκουν την ύλη όπως πρέπει κλπ.Του Boztepe πάντως είναι καλές οι σχολές.

      Διαγραφή
  13. εγω μενω στο Κερατσινι! Η σχολη εχει ανοιξει στα συνορα Νικαιας-Κορυδαλλου. Ειχα γνωρισει και το δασκαλο. Μου φανηκε σοβαρος ανθρωπος και καταρτισμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Αντώνη;Να του πεις χαιρετίσματα κι από εμένα.Καλή σχολή.Θα σε ψοφήσει στην προπόνηση.

      Διαγραφή
  14. ναι σε αυτον! Θα του τα πω! Θα παρω ευλογια απο το πνευματικο μου και θα παω! Αυτος ο πνευματικος που εχω ειναι διακριτικος και επιηκης. Ο πρωτος πνευματικος που ειχα ηταν πολυ αυστηρος γιατι ηταν με το παλαιο ημερολογιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...