Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Οι Κενυάτες τιμούν τον μουσουλμάνο ήρωα που θυσιάστηκε για τους χριστιανούς

Μια εκστρατεία στα  κοινωνικά μέσα,για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την οικογένεια ενός μουσουλμάνου δασκάλου ο οποίος πέθανε προστατεύοντας  χριστιανούς  κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στην Κένυα κερδίζει την προσοχή, με τους ανθρώπους να τον αναγνωρίζουν ως «γνήσιο ήρωα» και σύμβολο της χώρας.



Ο Salah Farah πυροβολήθηκε μετά την άρνησή του να χωριστεί από τους χριστιανούς  επιβάτες κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης της Αλ Σαμπάμπ σε ένα λεωφορείο που ταξίδευε από τη Mandera στο Ναϊρόμπι τον περασμένο μήνα.
Υπέκυψε στις πληγές του την προηγούμενη Κυριακή, αφήνοντας πίσω τέσσερα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 10 ετών, και μια έγκυο γυναίκα που αναμένεται να γεννήσει  την επόμενη εβδομάδα.
Μετά το θάνατό του, η διαδικτυακή καμπάνια ξεκίνησε να συγκεντρώνει κεφάλαια για την οικογένεια του δασκάλου.

"Ο Salah είναι ένας ήρωας",δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο Abdullahi Derow, ο 26χρονος ακτιβιστής ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία #HeroSalah Twitter .

«Ήταν το μόνο αρσενικό παιδί στην οικογένειά του, ο πατέρας του είναι πλέον πολύ γέρος και τα παιδιά του είναι πολύ μικρά," είπε ο  Derow από το  Ναϊρόμπι , ο οποίος κατάγεται επίσης από τη Mandera.
"Προσπάθησα να σκεφτώ πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό για την οικογένεια, ως Κενυάτες, τουλάχιστον να εκτιμήσουμε  ό, τι έχει κάνει, όχι μόνο για τους Κενυάτες αλλά και για την ανθρωπότητα," εξήγησε ο Derow, ο οποίος πήρε την έγκριση του ξαδέλφου του Farah,Rashid, και τώρα κηδεμόνα των παιδιών του, πριν από την έναρξη της εκστρατείας.

Ο Ρασίντ επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι η οικογένεια είχε δώσει το πράσινο φως.

"Τα παιδιά χρειάζονται ένα καταφύγιο, χρειάζονται εκπαίδευση, χρειάζονται φροντίδα ," είπε ο Ρασίντ στο  Αλ Τζαζίρα. "Ο πατέρας και η μητέρα  το ίδιο."

Και πρόσθεσε: «Ο Σαλάχ ήταν αξιοσέβαστος, ένας θρησκευόμενος άνθρωπος, ο οποίος μόλις είχε προαχθεί σε αναπληρωτής διευθυντής σε ένα μεγάλο δημοτικό σχολείο - είχε μεγάλο σεβασμό στο χωριό".

Μέχρι στιγμής, η εκστρατεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 150.000 σελίνια Κένυας ($ 1,460), κυρίως μέσω της υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων M-Pesa, με δωρεές που κυμαίνονται από $ 200 - στάλθηκαν από μία καθηγήτρια πανεπιστημίου από τον Καναδά - σε μόλις λίγα σελίνια.

"Ακόμα και αν κάποιος στέλνει λίγα σελίνια, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά", δήλωσε ο Derow.

Παρά το γεγονός ότι απωθήθηκε από τις μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις της Σομαλίας, η Αλ Σαμπάμπ συνεχίζει να διεξάγει θανατηφόρες επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα στο  Κέρας της Αφρικής.

Η ομάδα, η οποία την περασμένη εβδομάδα επιτέθηκε σε μια στρατιωτική βάση που διευθύνεται από κενυάτικα στρατεύματα ως μέρος της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη σομαλική πόλη Ελ-Ade, προέβη επίσης σε πολλές επιθέσεις στο εσωτερικό της Κένυας.

Ο Derow είπε ότι  το ξεχείλισμα της υποστήριξης στην εκστρατεία στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» στην Αλ Σαμπάμπ ότι οι Κενυάτες ενώθηκαν.

«Υπάρχει μια αίσθηση  πατριωτισμού.Οι  Κενυάτες αισθάνονται ότι βοηθώντας την οικογένεια του Salah και στην εκπαίδευση των παιδιών του, περιφρονούν  την Αλ Σαμπάμπ», είπε.

"Είμαστε σαν  ένας τιμώντας τους ήρωές μας." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...