Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τι γίνεται στο Όρεγκον

© Jim Urquhart

Περισσότερες από 10 ημέρες πέρασαν  από τότε που ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται για το Σύνταγμα κατέλαβαν ένα καταφύγιο άγριας ζωής στο αγροτικό Όρεγκον, πολλοί εξακολουθούν να έχουν απορίες. Είτε έχετε παρακολουθήσει κάθε ενημέρωση ή μόλις τώρα άκουτε την ιστορία, εδώ είναι ό, τι πρέπει να ξέρετε:


Τι γίνεται;

Από τις 2  Ιανουαρίου, μια ένοπλη ομάδα κτηνοτρόφων, μέλη της πολιτοφυλακής, και οι υποστηρικτές τους κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Malheur,  που διαχειρίζεται η Υπηρεσία για  τα ψάρια των ΗΠΑ και της άγριας φύσης.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει γραφεία, κουκέτες, εργαστήρια, και άλλους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών εγγράφων, τα οποία ο ηγέτης της ομάδας καταληψιών  Άμμων Bundy, παραδέχεται ότι χρησιμοποιούν. Για τις περισσότερες από τις πρώτες  10 ημέρες, η ομάδα στρατοπέδευσε στο Bunkhouse, συζητώντας τακτικές και δίνοντας δηλώσεις στον Τύπο. Στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο, τόλμησαν και έκαναν ένα άνοιγμα σε ένα ομοσπονδιακό φράχτη για να δώσουν  πρόσβαση για τους τοπικούς κτηνοτρόφους και τα ζώα τους.

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;    

Πριν καταλήξουν με το όνομα Πολίτες για τη Συνταγματική Ελευθερία για να απαντήσουν στις  ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης, η ομάδα ακτιβιστών ήταν απλά ένα ανώνυμο προϊόν της αυθόρμητης υποστήριξης από τους ομοϊδεάτες τους .
Αν και είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς άνθρωποι  εμπλέκονται στην κατοχή/ κατάληψη, οι άνθρωποι εκεί είναι γενικά από τις δυτικές πολιτείες και είτε είναι μέλη της πολιτοφυλακής, είτε, κτηνοτρόφοι, ή συνδέονται με άλλο τρόπο με αυτούς.Εδώ είναι μερικά από τα εξέχοντα μέλη της ομάδας:
  • Άμμων και Ryan Bundy - Οι αδελφοί Bundy είναι οι ηγέτες της κατοχής και γιοι του Cliven Bundy, έναν κτηματία από τη Νεβάδα ο οποίος, το 2014, εκπροσωπήθηκε από ένοπλα μέλη της πολιτοφυλακής και υποστηρικτών εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μια αντιπαράθεση υπερβόσκησης και δικαιωμάτων γης . 
  • Jon Ritzheimer - ένας πρώην πεζοναύτης από την Αριζόνα,ο Ritzheimer έκανε έκκληση για μια διαδήλωση κατά του Ισλάμ μπροστά από ένα τζαμί του Phoenix στο οποίο  προσεύχονταν δύο άνδρες που επιτέθηκαν σε ένα διαγωνισμό καρτούν για τον  Μωάμεθ στο Τέξας τον Μάιο. Η διαδήλωση του Ritzheimer μάζεψε πολύ λιγότερα άτομα από τα 3.000 που έλπιζε ότι θα μαζέψει. Η εφημερίδα New York Daily News ανέφερε το Νοέμβριο ότι το FBI είχε δώσει σήμα στην αστυνομία της  Νέας Υόρκης, για να παρακολουθούν  τον Ritzheimer όταν έκανε σκληρά σχόλια για τον πρόεδρο Ομπάμα και τους Μουσουλμάνους.
  • Ryan Payne - ηλεκτρολόγος από τη Μοντάνα,ο Payne προηγουμένως υπηρέτησε ως πεζικάριος σε ένα στρατιωτικό τάγμα Πληροφοριών. Είχε αναπτυχθεί στο Ιράκ δύο φορές και άφησε το στρατό το 2006, μετά την απόκτηση πολλών μεταλλίων και το μετάλλιο Combat Infantryman.Ο Payne συμμετείχε επίσης το 2014 στο επεισόδιο Bundy. 
  • Blaine Cooper - περιγράφηκε κάποτε ως Πεζοναύτης στην ιστοσελίδα This Aint Hell, μια εβδομάδα αργότερα ο Cooper διευκρίνισε ο ίδιος ότι ποτέ δεν είχε περάσει από την υπηρεσία. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο  Cooper είχε στρατολογηθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος για  πεζοναύτες για  ένα έτος πριν από τη βασική εκπαίδευση, αλλά ποτέ δεν πήγε. Πριν ο  Cooper έρθει για να είναι σε επιφυλακή για την κατάληψη, περιπολούσε εθελοντικά τα  σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στην Αριζόνα.
  • Brandon Curtiss - Αν και δεν συμμετέχει στην κατάληψη,ο Curtiss ασχολήθηκε με την αρχική διαμαρτυρία της 2ης Ιαν στο  Μπερνς του Όρεγκον.Ο Curtiss επέστρεψε αυτή την εβδομάδα με ένοπλα μέλη του Πατριωτικού Ειρηνικού Δικτύου του, ένα συνδικάτο ομάδων από τις κοντινές πολιτείες. Λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι ήταν εκεί για την «αποκλιμάκωση» της κατάστασης, θα παρέχουν ασφάλεια σε αυτούς που μένουν μέσα και έξω από την ομοσπονδιακή εγκατάσταση μέχρι και το Σάββατο το πρωί, όταν Curtiss σχεδιάζει να διαπραγματευτεί μια "ειρηνική επίλυση" στο αδιέξοδο.

Τι θέλουν;    

Απαιτήσεις της ομάδας έχουν  διττό χαρακτήρα. Ο ένας είναι η απελευθέρωση του πατέρα και γιου κτηνοτρόφων Dwight και Στίβεν Χάμοντ από τη φυλακή. Το δεύτερο είναι το Malheur National Forest  να παραδοθεί  στους ντόπιους.

Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα, το θέμα της "επιστροφής" της γης σε οποιονδήποτε έχει ιδιαίτερη διαμάχη με την φυλή Paiute των ιθαγενών Αμερικανών.
"Οι διαδηλωτές δεν έχουν δικαίωμα σε αυτή τη γη. Ανήκει στους γηγενείς ανθρώπους που ζουν εδώ »,δήλωσε η  Charlotte Rodrique, πρόεδρος της φυλής Paiute του Μπερνς, σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο της φυλής. Οι Μπερνς Paiute κατηγόρησαν την ομάδα του  Bundy ότι "σπιλώνει έναν από τους ιερούς τόπους μας," σύμφωνα με το Associated Press.
Γιατί τους νοιάζει τόσο πολύ;
Ενώ το δεύτερο αίτημα αφορά σε μια πιο γενική πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αντισυνταγματικά ιδιοποιηθεί εκτάσεις για την ίδια, το πρώτο αίτημα είναι συγκεκριμένης και άμεσης συνέπειας.  
Η κατοχή ακολούθησε μια διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε 30 μίλια μακριά στο Μπερνς, για τις σκληρές ποινές που επιβλήθηκαν στον Dwight Hammond, 73 ετών, και τον γιο του Steven, 46 ετών.
Ο Dwight καταδικάστηκε σε τρεις μήνες και ο Steven σε 11 μήνες για την έναρξη δύο πυρκαγιών στην ιδιοκτησία τους, μία το 2001 και η επόμενη το 2006.Ο Δικαστής Michael Hogan αρνήθηκε να τους δώσει την υποχρεωτική ελάχιστη ποινή πέντε ετών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της Πράξης Αποτελεσματικής Θανατικής  Ποινής  του 1996, λέγοντας ότι θα «σοκάρει τη συνείδησή του».
Οι Ομοσπονδιακοί Εισαγγελείς άσκησαν έφεση, ωστόσο, και αυτό το μήνα οι Hammonds αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη φυλακή για να εκτίσουν πέντε χρόνια  φυλάκισης. Είχαν καταδικαστεί για εμπρησμό, αν και στην περίπτωση της πρώτης φωτιάς, ο δικαστής είπε ότι «μητέρα φύση προφυλάχθηκε από  την ζημιά," και στη δεύτερη περίπτωση, οι ομοσπονδιακοί υποστήριξαν ότι  μόνο ένα στρέμμα της δημόσιας γης είχε πειραχθεί. Οι Hammonds ισχυρίστηκαν ότι καθάριζαν κέδρου ςκαι αρτεμισίες για την πρόληψη της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών από την κρατική γη. 
Η συγκρουσιακή ιστορία μεταξύ των Hammonds και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πηγαίνει πίσω δεκαετίες, στην πραγματικότητα, όπως ο Άμμωνας Bundy έχει γράψει στ blog του.Ο Bundy έβλεπε σ 'αυτούς τους διαδόχους του πατέρα του Cliven ένα επίμαχο ζήτημα για να υποστηρίξουν οι σύμμαχοί του της  πολιτοφυλακής. Η κατάσταση παρουσίασε επίσης μια άλλη ευκαιρία να εγείρει το θέμα της ομοσπονδιακής εξουσίας πάνω στις ζωές εκείνων που ζουν από τη γη στη Δύση.

Τι πιστεύουν οι ντόπιοι;    

Οι Bundys και οι συνάδελφοί τους καταπατητές, ισχυρίζονται ότι ενεργούν για λογαριασμό της κοινότητας στο Harney County, αλλά η τοπική υποστήριξη για τους "εκτός πόλεως" είναι συνήθως απρόθυμη και ποτέ από την μεριά του νόμου.
Ο Σερίφης Ντέιβ Ward ζήτησε από την πολιτοφυλακή να αποχωρήσει. Ο Δικαστής Steve Grasty τους έχει αποκαλέσει"οπλισμένους κακοποιούς" και απείλησε να τους επιβάλλει πρόστιμο $ 75.000 την ημέρα για τα έξοδα κλεισίματος των σχολείων και την ανάγκη αστυνομικής παρουσίας.Ο Cliff Bentz, ένας Δημοκρατικός κρατικός εκπρόσωπος,η περιφέρεια του οποίου περιλαμβάνει τη Harney County, έχει επίσης πάρει θέση ενάντια στην κατοχή.
Η Διοικητής του Όρεγκον  Κέιτ Μπράουν κυκλοφόρησε μια δήλωση στις 7 Ιανουαρίου επικρίνοντας τις δραστηριότητες της πολιτοφυλακής του Bundy και διέταξε την ομάδα "να αποχωρήσουν  αμέσως και να λογοδοτήσουν.» Κάλεσε την κατοχή ένα μέρος  «τακτικών με τις οποίες οι κάτοικοι του Oregon δεν συμφωνούν."
Μερικοί ντόπιοι μπορεί να μην συμφωνούν με την τακτική, αλλά ούτε  ακριβώς διαμαρτύρονται.
Η "Harney County, σε ένα βαθμό, [τους] οφείλει, ένα« ευχαριστώ »για τη λήψη μια στάσης που έπρεπε να γίνει,δήλωσε ο κτηματίας Cory Shelman κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 11 Ιανουαρίου.

Η Άννα Κινγκ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του Όρεγκον , ταξίδεψε στη γύρω περιοχή και διαπίστωσε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία έβλεπαν διπλά ή τριπλά τα ποσοστά πληρότητας τους για αυτή την εποχή του έτους. Άλλες επιχειρήσεις  επωφελούνται από όλες τις φασαρίες επίσης,  ανέφερε η Κινγκ στις 13, Ιαν.
"Μερικές φορές μπορεί να έχουμε μόνο ένα άτομο στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες - έτσι αυτό είναι ένα απροσδόκητο καλό. Είναι σαν να έχεις το καλοκαίρι όλο το χειμώνα, "είπε η Βίκυ Allen, διευθύντρια ενός America's Best Value Inn
«Δεν είχα ρεπό από την πρώτη μέρα της Πρωτοχρονιάς, και συνήθως έχω τέσσερα ρεπό," είπε η Liz Houer, μια καθαρίστρια ξενοδοχείου. «Είναι καλό για μένα αυτή τη στιγμή, γιατί συνήθως είμαι στην ανεργία περίπου αυτή την εποχή".
"Μακάρι να ήταν διαφορετικές συνθήκες, αλλά εμείς το αγαπάμε," είπε η Tammy DeLange, διευθυντής του Bella Java & Bistro. " Βοηθά τις επιχειρήσεις αλλά και τα εστιατόρια και τα λοιπά."

rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...