Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Τέλος του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν(;)

Μια φωτογραφία αρχείου taken on 15 Σεπ, 2015 δείχνει πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Salva Kiir την αντιμετώπιση του έθνους Τζούμπα.  (Με AFP)

Οι εξελίξεις έρχονται μήνες μετά αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν έκλεισαν μια συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμύρια άλλων στη χώρα.
Ο Machar υπέγραψε τη συμφωνία στις 17 Αύγ του 2015, ενώ ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία περίπου δέκα ημέρες αργότερα, στις 26 Αυγούστου του περασμένου έτους.
Η συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Ανατολικοαφρικάνικου περιφερειακού μπλοκ IGAD, με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο νεότερο έθνος στον κόσμο.
Το Νότιο Σουδάν έχει βυθιστεί στο χάος,από  το Δεκέμβριο του 2013, όταν ξέσπασαν οι μάχες έξω από την πρωτεύουσα, Juba, μεταξύ των  στρατευμάτων πιστών στον Kiir και των αποστατών με επικεφαλής τον Machar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...