Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Το πρώτο ισλαμικό συνέδριο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων

Η πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ είναι να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις θρησκευτικές μειονότητες από τις 25 Ιανουαρίου έως 27 (φωτογραφία αρχείου)
Το Μαρόκο πρόκειται να φιλοξενήσει το πρώτο συνέδριο στην ισλαμική ιστορία για την  προάσπιση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν μέσα σε εδάφη  μουσουλμανικής πλειοψηφίας.


Η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις θρησκευτικές μειονότητες έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 27, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μαρόκου World News.
Η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει περίπου 300 μουσουλμανικές προσωπικότητες από το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, και την ίδια τη χώρα υποδοχής. Θρησκευτικές αρχές από τις χριστιανικές, εβραϊκές, ινδουιστές, σιχ, και άλλες μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες θα είναι επίσης παρούσες.
Ο Ιρανός κληρικός και Σιίτης λόγιος Αγιατολάχ Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad θα συμμετέχει στο συνέδριο.
Στόχος του συνεδρίου είναι να κυκλοφορήσει τη πρώτη δήλωσή του, με έμφαση στα δικαιώματα των μη μουσουλμάνων μέσα σε μουσουλμανικά εδάφη από το Σύνταγμα της Medina.
Επίσης γνωστό ως Χάρτα της Medina, το έγγραφο συντάχθηκε από τον προφήτη του Ισλάμ (PBUH) το 622 μΧ και χαιρετίστηκε ως το πρώτο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο, καθώς και το πρώτο μουσουλμανικό σύνταγμα.
Η χάρτα ορίζει ότι οι μη μουσουλμάνοι, μέλη της κοινότητας θα πρέπει να δικαιούνται τα ίδια πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα με εκείνα των μουσουλμάνων.
"Ο Προφήτης είχε διωχθεί θρησκευτικά , έτσι ήξερε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να βιώνεις θρησκευτικές διώξεις," λέει ο Σέιχ Χαμζά Γιουσούφ, ο συν-ιδρυτής του Zaytuna College,που είναι  το πρώτο μουσουλμανικό φιλελεύθερο κολλέγιο τεχνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος πρόκειται να παραστεί ο συνέδριο, σύμφωνα με την WashingtonPost.
Το συνέδριο επιδιώκει να αντιμετωπίσει "την ιδέα ότι οι μουσουλμάνοι και μη μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί», πρόσθεσε. "Αυτό δεν είναι αυτό που είμαστε ή που θέλουμε να είμαστε."
Το Υπουργείο Κληροδοτημάτων και Ισλαμικών Υποθέσεων του Μαρόκου θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη μαζί με την με βάση τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεξαμενή σκέψης,Φόρουμ για την προώθηση της ειρήνης στις μουσουλμανικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...