Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν στην κατοχή τους τόσο πλούτο όσο και το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με μια έκθεση από την φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.
Τα πάμπλουτα αυτά άτομα είχαν μια αύξηση πλούτου 44 τοις εκατό από το 2010, ανεβάζοντας τον σωρευμένο πλούτο τους σε $ 1.76 τρισεκατομμύρια - που ισοδυναμεί με το σύνολο των ιδιοκτησιών των 3,5 δισεκατομμυρίων από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.
Η φιλανθρωπική οργάνωση με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δευτέρα, δήλωσε, επίσης, πως οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούσαν εταιρείες και ιδιώτες να κρύψουν περίπου $ 7.6 τρισεκατομμύρια, στερώντας από τις κυβερνήσεις $ 190bn σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.
Μιλώντας στο Al Jazeera, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Oxfam Αυστραλίας Helen Szoke δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να ελέγξουν αν ο πλούτος μοιράζεται κατάλληλα.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάληψη υποχρεώσεων από τους παγκόσμιους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους πολιτικούς ηγέτες για σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση για να απαλλαγούμε από τους φορολογικούς παραδείσους", δήλωσε η Szoke.
«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διαρροή του τι θα πρέπει να δοθεί στη φορολογία επιδεινώνοντας αυτό το κενού [μεταξύ πλούσιων και φτωχών]."
Αναφερόμενος στην οικονομική ανάπτυξη στις δυτικές χώρες, όπως στην πατρίδα της την Αυστραλία,η Szoke είπε ότι λίγος πλούτος έφτανε τους εξαθλιωμένους.
«Η εντυπωσιακή διαπίστωση στο εγχώριο πλαίσιο μας στην Αυστραλία είναι ότι όπου υπήρξε παραγωγή πλούτου κατά την τελευταία δεκαετία, καθόλου από αυτόν δεν κύλησε πραγματικά προς τα κάτω σε μερικούς από τους Αυστραλούς που είναι φτωχοί."
Η έλλειψη δράσης
Σύμφωνα με την Oxfam ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων των ανθρώπων, ενώ οι φτωχότεροι του κόσμου συνεχίζουν να γίνονται φτωχότεροι. Το 2010, 388 άνθρωποι κατείχαν όσα και το 50 τοις εκατό των φτωχότερων του κόσμου .
Ο Mark Goldring, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η δεδηλωμένη ανησυχία των ηγετών του κόσμου πάνω στην κλιμάκωση της ανισότητας δεν έχει συνδυαστεί με δράση.
"Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν κατέχει περισσότερο από μια μικρή ομάδα παγκόσμιων υπερ-πλουσίων, τόσο λίγων θα μπορούσαν όλοι να χωρέσουν σε ένα μόνο λεωφορείο.
"Σε έναν κόσμο όπου ένας στους εννέα άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να δίνουμε στους πλουσιότερους ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας," δήλωσε ο Goldring.
Η οργάνωση καλεί τους ηγέτες του κόσμου που θα συναντηθούν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ελβετική πόλη του Νταβός αργότερα αυτό το μήνα να πατάξουν τους φορολογικούς παραδείσους, να διασφαλίσουν δίκαιες αμοιβές, και να επενδύσουν σε δημόσιες υπηρεσίες.
Πηγή: Al Jazeera
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου