Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Αγιοκατάταξη του Αγίου Ιωάννη του "ξυπόλητου" στο Κίεβο


Η αγιοποίηση του Δικαίου Ιωάννη Bosoy (ξυπόλητου) έλαβε χώρα στη Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου - Desyatinnaya στο Κίεβο, στις 29 Δεκεμβρίου 2015. Με την ευκαιρία αυτή, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας (Πατριαρχείο της Μόσχας )Ονούφριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Συμμετείχαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Μπορισπόλ και Brovasrk, Αρχιεπλισκοπος Αλεξάνδρος της Horodnytsya,ο Επίσκοπος Φιλάρετος του Novokahovsk και Henichesk,ο Επίσκοπος Varsanufy της Borodyansk, ο Επίσκοπος Damian της Fastiv, και ο αρχιμ Γεδεών Haron, ο ηγούμενος της μονής.

Μετά τη Θεία Λειτουργία,τελέστηκε  το τελευταίο μνημόσυνο  για την ψυχή του Δίκαιου Ιωάννη του "ξυπόλητου" του Δια Χριστόν Σαλού, μετά το οποίο ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Μπορισπόλ ανέγνωσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις 19 Ιούν του 2014 (Εφημερίδα αριθ. 17) σχετικά με την κατάταξη του Δίκαιου Ιωάννη Rastorguev του  ξυπόλητου († 1849) μεταξύ των τοπικών αγίων της επαρχίας του Κιέβου. Στη συνέχεια, ο επίσκοπος Damian του Fastovsk διαβάστε τη ζωή του πρόσφατα δοξαζόμενου  αγίου.
Ο Δίκαιος Ιωάννης ο ξυπόλυτος πήγε στον Κύριο το 1849, 50 ετών, και θάφτηκε στο νεκροταφείο Schekavitskoe στο Κίεβο.
Ο Δίκαιος Ιωάννης ήταν γνωστός για τη φιλανθρωπία του και την σαλότητά του για τον Χριστό. Με τα χρήματα που έλαβε από τους πλούσιους,ο Άγιος Ιωάννης οργάνωσε έναν οικισμό για τους φτωχούς και τους αστέγους, όπου προσφέρονταν καθημερινά καταφύγιο και τροφή για περίπου 200 ανθρώπους . Ο γενικός κανόνας του ήταν να φτάσει στην  ακολουθία το βράδυ την παραμονή της Κυριακής, χωρίς ούτε μία δεκάρα.
Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος τόνισε τη σημασία της μάθησης στην υπομονή και την ταπεινότητα,και  τη λήψη του Αγίου Ιωάννη του ξυπόλητου ως παράδειγμα.
Στην εποχή μας, οι Χριστιανοί ταπεινώνονται σε όλο τον κόσμο. Εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ποδοπατηθήκαμε  και συκοφαντηθήκαμε, ταπεινωθήκαμε και στιγματιστήκαμε από τέτοιες λέξεις που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς,κήρυξε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας .
Ο Μακαριώτατος Ονούφριος  κατέληξε στο συμπέρασμα λέγοντας ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε πώς να δεχόμαστε  σωστά τις καταστάσεις που επιτρέπει ο Κύριος. Να είστε υπομονετικοί και ευγνώμονες μπροστά στον Κύριο και θα μάθετε ταπεινότητα και θα αποκτήσετε τη σωτηρία!Ο Άγιος Ιωάννης είναι ο τύπος του ανθρώπου που υπέμεινε ντροπή και υπέφερε εξαιτίας των αδικαιολόγητων προσβολών. Παρ'όλα αυτά, σήμερα τον δοξάζουμε ως Άγιο του Θεού.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία  επίσης .
Τέλος, ο Μητροπολίτης Ονούφριος ευλόγησε το κτίριο των μοναστικών κελιών μέσα στο μοναστήρι.
basilica.ro



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...