Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Οι ιερατικές οικογένειες ως πρόβλημα



Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλήρου σήμερα είναι ο σχηματισμός της ιερατικής οικογένειας.Σε απλά ελληνικά το να βρει,αυτός που θέλει να γίνει παπάς,παπαδιά.Υπάρχει στην Ελλάδα,τα τελευταία χρόνια,αύξηση του άγαμου κλήρου έναντι του έγγαμου.Ας αφήσουμε στην άκρη το απαράδεκτο του να υπάρχει άγαμος κλήρος στις ενορίες και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό.Ας επικεντρωθούμε στους έγγαμους ή μάλλον σε αυτούς που θέλουν να γίνουν έγγαμοι κληρικοί.


Βασικότατο πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που να θέλουν να γίνουν παπαδιές.Όχι αρκετές τουλάχιστον.Γιατί όμως;Λοιπόν,μπορούμε να βρούμε αρκετούς λόγους.Πρώτον τα σύγχρονα πρότυπα τα οποία είχαν και έχουν κάνει ως απαραίτητο στοιχείο τις "αξιοπρεπούς" ζωής τα μπουζούκια,τα clubs,την διασκέδαση τέτοιου τύπου τέλος πάντων,τα προχωρημένα ρούχα κλπ.Αυτά είναι πράγματα που δεν επιτρέπονται στην παπαδιά.

Κάτι που μου προκαλεί εντύπωση είναι οι υπερβολικοί περιορισμοί στους έγγαμους ιερείς(ξέρω περίπτωση που Μητροπολίτης εγκάλεσε παπά διότι τόλμησε να κρατήσει το χέρι της παπαδιάς)σε αντίθεση με τους άγαμους.

Από την άλλη έχουμε τους υποψήφιους παπάδες.Μια εικόνα ποίημα.Ας δούμε τα πράγματα κατάματα.Οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι προϊόντα "θερμοκηπίου"(που λέει και ο μοναχός Μιχαήλ)δηλαδή άτομα που είναι τουλάχιστον προβληματικά όσον αφορά τις σχέσεις με το άλλο φύλο.Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να έχουν ακόμα και τυπική σχέση με γυναίκα.

Και τότε αναλαμβάνει η Μητρόπολη.Δεν έχω δει στη ζωή μου τίποτα χειρότερο από αυτού του είδους τα προξενιά.Να σας εξηγήσω πως πάει το πράγμα.Ψάχνει ο Μητροπολίτης και οι...κοντινοί του όλα τα χωριά της Μητροπόλεως ώστε να βρουν καμιά κοπελίτσα που ξέμεινε εκεί και η οποία θα δεχθεί να γίνει παπαδιά.Η κοπέλα προκειμένου να ξεφύγει από το κατσικοχώρι δέχεται και παντρεύεται.Μετά από λίγο βλέπει πως είναι η ζωή,της ανοίγει η όρεξη,βρίσκει κάποιον άλλον και φεύγει μαζί του(έχω αρκετά τέτοια παραδείγματα).

Ευθύνη φέρουν και οι υποψήφιοι.Αντί να ψάξουν να βρουν σύζυγο,κάποια δηλαδή που θα αγαπήσουν και θα τους αγαπήσει,που θα τους σταθεί στα δύσκολα(το Α και το Ω της ζωής του παπά),που θα μοιράζονται όνειρα και ενδιαφέροντα,ψάχνουν να βρουν...παπαδιά.Κάποια που να ταιριάζει στις προδιαγραφές που έχουν στο μυαλό τους.Λες και παίρνουν ποδήλατο.Αυτό όμως δεν είναι βάση για μια σωστή οικογένεια.

Πολλές φορές βρίσκουν προβληματικές κοπέλες(καταστάσεις αδιόρθωτες)και μάλιστα με προτροπές από Μητροπολίτες του στυλ "παντρέψου την,χειροτονήσου και μετά κάνε ό,τι θέλεις".Μαγευτικά πράγματα!Όσοι βέβαια δεν λένε:"τι θες το γάμο,γίνε αρχιμανδρίτης να έχεις και αξιώματα".

Αν τώρα υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι μέσα από τέτοιες συνθήκες θα βγουν οικογένειες και άνθρωποι ισορροπημένοι ώστε να αναλάβουν το έργο του παπά,ε,ας με ενημερώσει κι εμένα.


2 σχόλια:

  1. Παπά Κώστα μου, ας είμαστε λίγο επιεικεις με τα κακομοιρα τα θερμοκήπια! Στο φινάλε, αν δεν ήσαν προιοντα τους, δεν θα πήγαιναν για παπάδες, αλλά για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ή για πορτιέρηδες στο Nammos..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα δεν θα ήταν;Κάποιος με τόσα συμπλέγματα(που αυτά τα θερμοκήπια δημιουργούν)πώς θα ποιμάνει;Και γιατί πρέπει να είναι πολλοί οι παπάδες;Για να καλύπτονται κενά;Να μην καλυφθούν.Από το να χειροτονούμαστε άνθρωποι που δεν θα έπρεπε ούτε καντηλανάφτες να γινόμαστε,καλύτερα τα κενά.

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...