Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ένας κόσμος που χάνεται:Οι αλατωρύχοι του Danakil


Οι αλατωρύχοι εκτελούν ένα αρχαίο και εξαντλητικό εμπόριο στην ΒΑ Αιθιοπία ,στον λάκκο Danakil , ένα από τα πιο καυτά και χαμηλότερα μέρη στη Γη.
Ο Danakil περιέχει τεράστιες αλυκές καθώς και θειούχες πηγές και βροντερά ηφαίστεια που δημιουργούνται από την άλεση των τριών τεκτονικών πλακών. Ωστόσο, αυτό το αφιλόξενο τοπίο καταφέρνει να υποστηρίξει τους ανθρώπους των Αφάρ, μια μουσουλμανική ομάδα που απλώνεται στις γειτονικές περιοχές της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας και του Τζιμπουτί.


Κάθε μέρα, οι αλατωρύχοι  Αφάρ ψιλοκόβουν  το αλάτι από τη γη κάτω από τον ανηλεή ήλιο, στη συνέχεια, τοποθετούν  τα ορυκτά  πάνω σε καμήλες και γαϊδούρια που παρελαύνουν για ημέρες στις αγορές των πόλεων προς τα δυτικά, όπου το ορυκτό πωλείται.
Το αλάτι του  Danakil ήταν κάποτε τόσο πολύτιμο που οι  άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα, αλλά κάθε τραχιά πελεκητή πλάκα φέρνει μόνο τέσσερις Μπιρ Αιθιοπίας (περίπου 20 λεπτά)  στον κάθε αλατωρύχο σήμερα. Με τέτοια μικρά κέρδη για τέτοια σκληρή εργασία, το αρχαίο εμπόριο μπορεί να δώσει γρήγορα τη θέση του σε πιο επικερδείς δραστηριότητες.
Το Danakil έχει επίσης μεγάλα αποθέματα σε κάλιο, που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα, και πολλές εταιρείες εξόρυξης  ετοιμάζονται να αρχίσουν την εξόρυξη.




 
Περισσότερες φωτογραφίες στο aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...