Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τυνησία

Τυνησίας διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στην κεντρική πόλη της Kasserine στις 21 Ιανουαρίου, 2016. © AFP

Συμπλοκές ξέσπασαν σε όλη την Τυνησία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν έξω στους δρόμους και πάλι για να δείξουν την οργή τους για την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα στην χώρα της Βόρειας Αφρικής.


Την Πέμπτη, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές , οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε αστυνομικά τμήματα και προσπάθησαν να καταλάβουν τα  τοπικά κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Τύνιδα και αρκετές πόλεις.
Στην Τύνιδα,οι εξεγερμένοι έκαψαν ένα μικρό αστυνομικό τμήμα στη φτωχή περιοχή της Cite El Intilaka, ενώ τα αναμμένα ελαστικά τέθηκαν στους δρόμους άλλης επαρχίας.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν επίσης σε αστυνομίκά τμήματα στη νότια πόλη της Guebelim καθώς και της  Kef στη βορειοδυτική Τυνησία,ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση αναφέρθηκε έξω από το τοπικό γραφείο της κυβέρνησης στην κεντρική αυτοσχέδια πόλη Kasserine, όπου διαδηλωτές  που αριθμούσαν σε χιλιάδες βγήκαν να απαιτήσουν θέσεις εργασίας.
Φώναζαν συνθήματα όπως "εργασία, ελευθερία, αξιοπρέπεια."
«Έχω μείνει άνεργος για 13 χρόνια και είμαι   εξειδικευμένος τεχνικός. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, μόνο το δικαίωμά μας στην εργασία », είπε ένας διαδηλωτής στη Kasserine.
 Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται από νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ένας άνδρας αυτοκτόνησε τη Δευτέρα στη δυτική-κεντρική επαρχία Kasserine μετά την απόρριψή του για μια δουλειά της κυβέρνησης.
Τουλάχιστον ένας αστυνομικός έχει σκοτωθεί από το ξέσπασμα των ταραχών.
Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας προκαλούν αναμνήσεις από την αυτοκτονία ενός αγωνιζόμενου μικροπωλητή ,του Mohammed Bouazizi, τον Δεκέμβριο του 2010. Ο θάνατος του έγινε καταλύτης για την εξέγερση του 2011 στην Τυνησία που ανέτρεψε τον πρώην κυβερνήτη Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Αλί και προκάλεσε παρόμοιες μαζικές διαμαρτυρίες σε άλλες αραβικές χώρες.
Πολλοί από εκείνους που διαδηλώνουν στην Τυνησία αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πολλά από τα κοινωνικά προβλήματα που αναδείχθηκαν το 2011 δεν έχουν επιλυθεί. Θεωρούν ότι το ζήτημα της ανεργίας και της διαφθοράς δεν έχει αλλάξει από τον εκτοπισμό του Μπεν Αλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...