Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο Στάλιν ανεβαίνει στην εκτίμηση των Ρώσων

© Artem Kreminsky
Στη Ρωσία, η δημόσια στήριξη για την προσωπικότητα και η έγκριση των πολιτικών  του Ιωσήφ Στάλιν, έχουν αυξηθεί, αλλά η στάση στον σταλινισμό στην κοινωνία παραμένει ισορροπημένη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.



Την Πέμπτη,τo  ανεξάρτητο δημοσκοπικό  Κέντρο Levada δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου του για τη στάση του κοινού απέναντι στον σταλινισμό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 34 τοις εκατό των ερωτηθέντων (πάνω από το 28 τοις εκατό το 2007) λένε πως το γεγονός ότι οδήγησε το  σοβιετικό λαό στη  νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε να αντισταθμίζονται τα ελαττώματα και τα λάθη του Σοβιετικού δικτάτορα.
Είκοσι τοις εκατό των ερωτηθέντων (σε σύγκριση με 14 τοις εκατό το 2007) συμφώνησε με τη δήλωση ότι «ο Στάλιν ήταν ένας σοφός ηγέτης που έκανε τη Σοβιετική Ένωση μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα." Το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι μόνο ένα σκληρό και απάνθρωπο άτομο θα μπορούσε να διατηρήσει την τάξη στη χώρα στην εποχή του Στάλιν παρέμεινε αμετάβλητο από το 2007 στο 15 τοις εκατό.
Δώδεκα τοις εκατό των Ρώσων πιστεύουν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ένα άλλο ηγέτη παρόμοιο με τον Στάλιν και αργά ή γρήγορα το εν λόγω πρόσωπο θα εμφανιστεί και «θα αποκαταστήσει  τη τάξη στη χώρα."
Το ποσοστό των αρνητικών εκτιμήσεων για τον Στάλιν ως άτομο και το ρόλο του στην ιστορία της Ρωσίας έχει μειωθεί από το 2007. Είκοσι ένα τοις εκατό των Ρώσων συμφωνούν ότι ο Στάλιν ήταν «σκληρός και απάνθρωπος τύραννος που ευθύνεται για τις δολοφονίες εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων» (29 τοις εκατό το 2007). Δεκατρία τοις εκατό κατηγορούν τον Στάλιν για ανεπαρκή μέτρα για την προετοιμασία της ΕΣΣΔ για την εισβολή του Χίτλερ (17 τοις εκατό το 2007).
© Βλαντιμίρ Fedorenko
Έντεκα τοις εκατό των Ρώσων είπαν στους  ερευνητές ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν ακόμα όλη την αλήθεια για τον Στάλιν και την εποχή του, σε σύγκριση με 30 τοις εκατό το 2007.
Ρώσοι πολιτικοί χρησιμοποιούν επίμονα το όνομα και τις διαμάχες γύρω από το όνομα του Στάλιν για πολιτική δημοσίων σχέσεων . Ενώ τα κόμματα της δεξιάς ρίχνουν το βάρος στη φρίκη των σταλινικών εκκαθαρίσεων, η αριστερά, ειδικά το Κομμουνιστικό Κόμμα, τονίζουν τις επιτυχίες του στην εκβιομηχάνιση της χώρας και στη διατήρηση της διαφθοράς σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Τον Δεκέμβριο,οι κομμουνιστές στην πόλη Πένζα της κεντρικής Ρωσίας αποκάλυψαν το σχέδιό τους για τον εορτασμό της 80ης επετείου από το Σύνταγμα της  ΕΣΣΔ του 1936 , δηλώνοντας το 2016 «Έτος του Στάλιν» και ανοίγοντας ένα μουσείο αφιερωμένο στο σοβιετικό δικτάτορα.
Τον Φεβρουάριο του 2015,ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να μετονομάσει την πόλη του Βόλγκογκραντ «Στάλινγκραντ», καθώς επίσης και να δώσει το όνομα του Στάλιν και ένα μνημείο σε μια πλατεία στη Μόσχα. Οι αρχές απέρριψαν την πρόταση, λέγοντας ότι οι περισσότεροι Ρώσοι δεν θα επιθυμούσαν τέτοιου είδους κινήσεις.
Η μόνη φορά στην πρόσφατη ιστορία, όταν η Ρωσία γιόρτασε επίσημα τον Στάλιν έλαβε χώρα το 2013, όταν οι βουλευτές της πόλης Volgograd ψήφισαν  να αποκαλούν την πόλη "Στάλινγκραντ" στις επίσημες προσφωνήσεις , αλλά μόνο για τις μεγάλες γιορτές και επετείους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...