Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Μερικές σκέψεις σχετικά με την Πανορθόδοξη



Μια που τώρα που πλησιάζει η Πανορθόδοξη φουντώσανε πάλι διάφορα σενάρια σχετικά με τους Διαλόγους κυρίως με τους Παπικούς να εκφράσω μερικές σκέψεις.



-Με ποια λογική προχωράνε τόσο πολύ την Ένωση με τους Δυτικούς την ώρα που υπάρχει το σχίσμα με τους Παλαιοημερολογίτες;Και μη μου πει κανείς για την πολυδιάσπαση των ΓΟΧ γιατί με τους Προτεστάντες που κοντεύουν πιο πολλές οι "Εκκλησίες" από τους πιστούς μια χαρά τα λέμε.Δηλαδή ξεκινάς να χτίσεις ταράτσα χωρίς να ρίξεις θεμέλια;Πόσο λογικό είναι να αναγνωρίζουν κάποιοι ιεράρχες Αποστολική Διαδοχή στον Πάπα(που έχει αιρετική θεολογία)και όχι στους Παλαιοημερολογίτες;Αυτούς οι οποίοι χειροτονήθηκαν από κανονικούς επισκόπους και στη συνέχεια χειροτόνησαν άλλους λέω,όχι αυτούς που...αυτοχειροτονήθηκαν.

-Καθαρά στους Διαχριστιανικούς τώρα,είναι παράλογο να προχωράς τα πράγματα με τον Δυτικό Χριστιανισμό ενώ δεν έχει κλείσει το θέμα με τους πολύ πιο κοντινούς μας Προχαλκηδόνιους.

-Ο δεύτερος γάμος για τους έγγαμους θα λύσει ένα πρόβλημα και θα γεννήσει εκατό.Ας κοιτάξουν να σταματήσουν τα άθλια προξενιά στις Μητροπόλεις και να μην παίζουν με τις ζωές κάποιων απλά για να καλύψουν κενά.

-Τυχόν αλλαγή στις νηστείες θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και να μου το θυμηθείτε.

-ΕΝΑ ημερολόγιο για όλους τους Ορθοδόξους.Ή όλοι με το Ιουλιανό ή όλοι με το Γρηγοριανό.Να τελειώνει αυτή η αηδία.


2 σχόλια:

  1. Συγχαίρω αυτήν την τίμια φωνή! Βέβαια το όλοι με το Γρηγοριανό δεν μπορεί να γίνει, διότι αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξει και το Πασχάλιο, το οποίο απαγορεύεται από τους Ιερούς Κανόνες (μιας και η σημερινή κενταύρεια κατάσταση -γρηγοριανό για τις ακίνητες, ιουλιανό για τις κινητές- θεωρήθηκε ήδη από το 1924 ως προσωρινή). Μια αληθινά Πανορθόδοξη Σύνοδος αυτό που θα αποφάσιζε θα ήταν ένωση των Ορθοδόξων, διά της επιστροφής στο παλαιό ημερολόγιο όσων Εκκλησιών καινοτόμησαν, επανάληψη καταδίκης των αιρετικών της Δύσεως (επικυρώνοντας τις Συνόδους επί Μεγάλου Φωτίου και Αγίου Γρηγορίου Παλαμά αντίστοιχα ) και καταδίκη του Οικουμενισμού και των αμετανοήτων οπαδών του. Ευχαριστώ για την φιλοξενία!
    Νικόλαος Μάννης, εκπαιδευτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα,έτσι κι αλλιώς,οι Ρώσσοι είναι ανένδοτοι στο θέμα.Ενώ υπάρχουν αυτοκέφαλες Εκκλησίες και Πατριαρχεία που σκέφτονται την επιστροφή στο Ιουλιανό.
      Και να πω κάτι.Δεν είναι θέμα επιστημονικό.Σαφώς,το Νέο Ημερολόγιο είναι το σωστό και δεν χάνει μέρες.Είναι θέμα παράδοσης και σοβαρότητας.Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτή η γελοιότητα.Δηλαδή οι Μουσουλμάνοι,οι Βουδδιστές,οι Ινδουϊστές και ένα σωρό άλλοι που διατηρούν το εορτολόγιο-χρονολόγιό τους έπαθαν κάτι;Μια χαρά τα συνδυάζουν με το οικονομικό-επιστημονικό ημερολόγιο.

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...