Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ταϊβάν-Σκιές στις σχέσεις με την Κίνα

Democratic Progressive Party (DPP) Chairperson and presidential candidate Tsai Ing-wen celebrates after her election victory at party headquarters in Taipei, Taiwan, January 16, 2016. (Reuters photo)

Η  Tsai Ing-Wen στην Ταϊβάν από την αντιπολίτευση που είναι υπέρ του διαχωρισμού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, σηματοδοτώντας ένα αυξανόμενο πολιτικό χάσμα μεταξύ του νησιού της Ανατολικής Ασίας και της ηπειρωτικής Κίνας.


Η Tsai δήλωσε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας της στην Ταϊπέι το Σάββατο ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν θα "δεν εξαφανίζονται σε μια μέρα."

Θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ταϊβάν. Η νίκη της επί του κυβερνώντος Κόμματος Κουόμινταγκ, επίσης γνωστό ως το KMT, έγινε γνωστή το Σάββατο.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, αλλά ζωντανά τηλεοπτική στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα δείχνουν ότι η  Tsai έχει εξασφαλίσει τη νίκη, με περίπου το 60 τοις εκατό των ψήφων, σε σύγκριση με 30 τοις εκατό για τον υποψήφιο του  KMT, Eric Chu.

Η Tsai είπε ότι Ταϊπέι και Πεκίνο πρέπει να βρουν αμοιβαία αποδεκτούς τρόπους για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η εκλεγμένη πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα  ήθελε να διατηρηθεί το "status quo, της ειρήνης και της σταθερότητας" στις σχέσεις με την Κίνα. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις και η πίεση από το Πεκίνο θα αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις αυτές.

Η Τσάι προέρχεται από το  Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν (DPP), το  οποίο επιδιώκει τον διαχωρισμό από το Πεκίνο.

Ο Chu παραδέχτηκε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του έχει χάσει την ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του KMT.

Το KMT, σε αντίθεση με το DPP, ευνοεί τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Ταϊβάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ως μέρος της «μιας Κίνας».

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η  νίκη της Tsai θα μπορούσε να καταπονήσει τους δεσμούς μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου παρακολουθεί στενά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν.

Κίνα και την Ταϊβάν διαχωρίζονται φυσικά από το στενό της Ταϊβάν στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Χώρισαν πολιτικά το 1949 μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο.

Τα αποτελέσματα των  εκλογών για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο 133 εδρών της Ταϊβάν, οι οποίες διεξήχθησαν το Σάββατο ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές παραμένουν ασαφείς, με ανεξάρτητους και μικρότερα κόμματα να θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους εθνικιστές όσο και το DPP.

Η 59χρονη Tsai είναι πρώην εκπαιδευτικός που έγινε αρχηγός του DPP το 2008. Έχασε το 2012 τις προεδρικές εκλογές, αλλά στη συνέχεια απέκτησε τεράστια δημοτικότητα για το κόμμα στις περιφερειακές εκλογές. Η δημόσια υποστήριξη για το κόμμα οφείλεται στη διαδεδομένη δυσαρέσκεια για τον χειρισμό του KMT για την οικονομία και τους μη δημοφιλείς  στενούς δεσμούς του κόμματος με το Πεκίνο.

Η νίκη της Tsai είναι η δεύτερη φορά που νίκησε το DPP. Η πρώτη ήταν το 2000 και διήρκεσε οκτώ χρόνια. Για τα τελευταία 70 χρόνια, το υπέρ του Πεκίνο ΚΜΤ ήταν ως επί το πλείστον στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...