Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Μολδαβία:Φιλορώσοι διαδηλώνουν κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης

Μολδαβοί παρακολουθήσουν το ράλι μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στο Τσισινάου στις 21 Ιανουαρίου, 2016. (AFP φωτογραφία)
Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της έγκρισης μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης από το νομοθετικό σώμα της χώρας.


Η μαζική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από κυβερνητικά γραφεία και το κοινοβούλιο στο Κισινάου, την Πέμπτη, μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Pavel Filip παρουσίασε το Υπουργικό Συμβούλιο από  πολιτικούς και ειδικούς στον Πρόεδρο Νικολάε Τιμόφτι.
Οι διαδηλωτές μπλόκαραν  μια κύρια είσοδο στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας, "Κάτω η κυβέρνηση! Εμείς είμαστε ο λαός! »Και« Πρόωρες εκλογές! "
Η πορεία ήταν, ωστόσο, ως επί το πλείστον ειρηνική σε αντίθεση με αυτή που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα και  που είχαμε το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εννέα αστυνομικοί, τραυματίστηκαν αφότου το πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2014, η Μολδαβία αντιμετωπίζει μια εμβάθυνση του κοινωνικού χάσματος μεταξύ των φιλο-Ευρωπαίων και των φιλο-Ρώσων. Οι αναλυτές λένε ότι η άνοδος των φιλο-Ευρωπαίων το 2009 οδήγησε σε μια διεφθαρμένη άρχουσα τάξη και την πτώση του βιοτικού επιπέδου στην φτωχή Ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. Ο μέσος μηνιαίος μισθός για τους πιο πολλούς στη χώρα των τεσσάρων εκατομμυρίων είναι μόλις € 220 ($ 240).
Οι διαδηλωτές καταδίκασαν επίσης την κυβέρνηση επειδή συνεχίζει να  κινείται για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έχει αποτύχει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.
Η αμφιλεγόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία την Τετάρτη έβαλε τέλος σε μια αντιπαράθεση τριών μηνών με τον Πρόεδρο Τιμόφτι, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για διάλυση του κοινοβουλίου, εάν η νέα κυβέρνηση δεν έχει εγκριθεί έως τις 29 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...