Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ο Πάπας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράν


Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί  συναντήθηκε  με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, στο πλαίσιο της τρισκελούς  Ευρωπαϊκής περιοδείας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του Rouhani, η οποία τον έχει ήδη να βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα Ρώμη.


Κατά τη συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών , οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στις κοινές πνευματικές αξίες και υπογράμμισαν την καλή κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Ιράν.
Συζήτησαν, επίσης,τα μέτρα που πρέπει να αναλάβει ο αντιπρόσωπος του πάπα για την προώθηση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και της θρησκευτικής ελευθερίας στο Ιράν.
Ο ποντίφικας κάλεσε το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής να βρουν πολιτικές λύσεις για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της τρομοκρατίας και τον εφοδιασμό με όπλα  τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή.
Ο Rouhani και ο Πάπας τόνισαν τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου και την ευθύνη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην προώθηση της συμφιλίωσης,της  ανοχής και της ειρήνης.
Ο Rouhani δώρισε επίσης στον Ποντίφικα ένα χειροποίητο περσικό χαλί μαζί με ένα βιβλίο πινάκων από τον διάσημο Ιρανό ζωγράφο  Μαχμούντ Farshchian.
Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο του Ιράν,ο Rouhani και ο Πάπας είπαν ότι οι αποκαλυπτικές θρησκείες, προωθούν την ειρήνη και αποφεύγουν τη βία και τον εξτρεμισμό. Κάλεσαν τα  έθνη να κάνουν προσπάθειες για την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας ειρήνης.
Οι δύο πλευρές προέτρεψαν τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς για την άμβλυνση του ανθρώπινου πόνου και τον  γρήγορο τερματισμό του πολέμου και των συγκρούσεων.
Επίσης την Τρίτη, ο Ιρανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βατικανού και συζήτησαν τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο παπικός οικονόμος επίσκοπος Γκέοργκ Gaenswein χαιρέτισε τον Rouhani κατά την άφιξή του.
Η συνάντηση μεταξύ του Πάπα και του Προέδρου Rouhani είναι η πρώτη του είδους της από το 1999, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο του Ιράν Μοχάμετ Χαταμί στο Βατικανό. 
Ο Rouhani έφτασε στη Ρώμη τη Δευτέρα επικεφαλής της αντιπροσωπείας με πάνω από 100 επιχειρηματίες και  υπουργούς σχετικά με το πρώτο σκέλος του ταξιδιού του με τρεις ευρωπαϊκούς προορισμούς αφότου το Ιράν και η ομάδα χωρών P5 + 1  ξεκίνησαν στις 16 Ιανουαρίου για την εφαρμογή μιας πυρηνικής συμφωνίας,που ονομάστηκε το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), και συμφώνησαν στη Βιέννη τον περασμένο Ιούλιο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, ο Ιρανός πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Matteo Renzi και τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα. Απευθύνθηκε επίσης σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ Ιράν-Ιταλίας.
Το Ιράν και η Ιταλία το βράδυ της Δευτέρας υπέγραψαν συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλύπτουν διάφορους τομείς όπως η υγεία, οι μεταφορές, η γεωργία και η ενέργεια.
Τα συμβόλαια, αξίας έως και € 17 δισεκατομμύρια (18.400.000.000 δολάρια), υπογράφηκαν σε μια τελετή που παρακολούθησαν ο  Ιρανός πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός στη Ρώμη.
Ο Rouhani θα αναχωρήσει για το Παρίσι την Τετάρτη για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με ανώτερους Γάλλους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...