Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Λόγοι των αγίων Εφραίμ και Ισαάκ των Σύρων(28 Ιαν.)


-Αν ο αδελφός σου καθυστερεί να σου επιστρέψει κάτι που του δάνεισες και θέλεις να του το θυμίσεις,πες του το μια φορά,γιατί πολλές φορές ξεχνάει κανείς.
Αν πάλι δανειστείς κάτι από άλλον,κι εκείνος από λεπτότητα δεν σου το θυμίσει,εσύ πάντως ,από φόβο Θεού μη θελήσεις να του το στερήσεις,γιατί είναι γραμμένο:Μηδενί μηδέν οφείλετε ει μη το αγαπάν αλλήλους(Ρωμ. 13:8)


-Αν σου συμβεί να συκοφαντηθείς,και μετά αποκαλυφθεί η καθαρότητα της συνειδήσεώς σου,να μην υψηλοφρονήσεις,αλλά να υπηρετείς με ταπεινοφροσύνη τον Κύριο,που σε λύτρωσε από συκοφαντίες ανθρώπων(Ψαλμ.118:134),για να μην καταντήσεις "πτώμα εξαίσιον"(Ιώβ 20:5)

-Εκείνος που από πονηριά σωπαίνει όταν ελέγχεται,κρύβει μνησικακία στην καρδιά του.Εκείνος όμως που με ειρήνη και πραότητα απολογείται,είναι αμνησίκακος.

-Αδελφέ μην πιστεύεις σε απατηλά όνειρα.Γιατί τα όνειρα παραπλάνησαν πολλούς,που ξέπεσαν γιατί στήριξαν τις ελπίδες τους σ'αυτά.Σε ποια μέτρα φτάσαμε,για να δούμε οπτασίες αγγέλων;

Εφραίμ ο Σύρος,Μικρός Ευεργετινός,εκδ.Ι.Μ.Παρακλήτου



-Ευλογημένος ο άνθρωπος που από ελπίδα στη χάρη του Θεού υπέμεινε την αποθάρρυνση,μια κρυφή δοκιμασία της αρετής και της πνευματικής προκοπής.Είναι σαν τη σκοτεινιά του χειμώνα,η οποία αναγκάζει τον κρυμμένο σπόρο να αναπτυχθεί,ενώ αποσυντίθεται μέσα στη γη,παρά τις απότομες αλλαγές του μανιασμένου καιρού.Με την ίδια προσδοκία της τελικής καρποφορίας ο άνθρωπος θα διώξει την αποθάρρυνση μακρυά του.

-Όποιος περιφρονεί τον ασθενή αδελφό του,δεν θα δει το φως.Κι όποιος στρέφει το πρόσωπό του από εκείνον που βρίσκεται σε θλίψη,η ημέρα του θα σκοτισθεί.Κι όποιος καταφρονεί τη φωνή εκείνου που κοπιάζει και μοχθεί,τα τέκνα της οικίας του θα ψηλαφήσουν το σκοτάδι.

-Όταν τα πάθη κυριεύουν την καρδιά κάποιου,κυριεύουν και τη γλώσσα του.Ακόμη κι αν μιλά περί πνευματικών πραγμάτων,διαλέγεται με εμπάθεια,αποβλέποντας να επιβληθεί με κάθε τρόπο στους άλλους.

Ισαάκ ο Σύρος,το θεϊκό λιμάνι,εκδ.Ι.Μ.Κουτλουμουσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...