Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Fridon Nizharadze,ένας ιδιοφυής ζωγράφος κρυμμένος στα βουνά του Καυκάσου

Ο σουρεαλισμός που βρέθηκαν στα βουνά - Άγνωστος γεωργιανό ιδιοφυΐα καλλιτέχνη, που ζει στο Svaneti


Fridon Nizharadze, αυτό είναι το όνομα ενός γεωργιανού ιδιοφυούς καλλιτέχνη  που ζει στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας που ονομάζεται  Svaneti. Ο καλλιτέχνης δεν έχει οικογένεια και ζει μαζί με τον αδερφό του στην Ushguli, κοινότητα που θεωρείται το ψηλότερο κατοικημένο σημείο στην Ευρώπη. Τα έργα του Fridon  διακρίνονται για τον  ατομικισμό τους,τα βαθιά νοήματα και τα φωτεινά χρώματα. Είναι κρίμα που ο ζωγράφος και τα απίστευτα έργα του δεν είναι γνωστοί στο 95 τοις εκατό του πληθυσμού. Όπως λέει ο ζωγράφος, ο ίδιος ποτέ δεν είχε κάνει μια έκθεση και ζωγραφίζει μόνο για τον εαυτό του. Ζει ένα απλό και φυσικό τρόπο ζωής, αναπνέει καθαρό αέρα, περιβάλλεται με τη φύση και δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.


geotv.ge
Όταν ήταν χωρικός, συνήθιζε να ζωγραφίζει σε κομμάτια χαρτιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Fridon σπούδασε στην περίφημη Ακαδημία Τεχνών Τιφλίδας , αλλά δεν έμεινε για να ζήσει στην πόλη. Κατά την είσοδο στο ταπεινό και μικρό σπίτι του, ο επισκέπτης βρίσκεται  σε μια απίστευτη γκαλερί ή μουσείο κρυμμένη στα μεγάλα βουνά του Καυκάσου. Όταν ρωτήσαμε τον καλλιτέχνη γιατί επέλεξε τον υπερρεαλισμό, απλά απάντησε, διότι ο ρεαλισμός είναι μίμηση. H σουρεαλιστική ζωγραφική του με τα Γεωργιανά μοτίβα είναι κάτι καινούριο, όχι μόνο στην ιστορία των τεχνών της Γεωργίας  αλλά και γενικότερα στον κόσμο των τεχνών. "Ζωγραφίζω από μικρό  παιδί. Όταν ήμουν παιδί συνήθιζα να πηγαίνω έξω εντελώς γυμνός και να σχεδιάζω πάνω στο χιόνι με κάρβουνο", λέει ο καλλιτέχνης στη συνέντευξη με έναν από τους δημοσιογράφους.« Η φύση, o κόσμος, το σύμπαν και οι άνθρωποι είναι οι κύριες εμπνεύσεις μου », λέει ο καλλιτέχνης.

geotv.ge

geotv.ge

geotv.ge

geotv.ge


Περισσότερα στο georgianjournal.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...