Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Το Ιράν συνέλαβε δύο πλοία των ΗΠΑ

© Tim Wimborne

Δύο μικρά σκάφη των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο συνελήφθησαν από το Ιράν, αφού εισήλθαν  σε ιρανικά χωρικά ύδατα. Τα πληρώματα  θα αφεθούν σύντομα, σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους των ΗΠΑ.


«Έχουμε έρθει σε επαφή με το Ιράν και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το πλήρωμα και τα σκάφη θα επιστραφούν αμέσως,"είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook.
Τα πληρώματα, τα οποία είναι συνολικά 10 άνδρες του Ναυτικού, κρατούνται στο νησί  Φαρσί , ένα εξαιρετικά απομονωμένο νησί μεταξύ του Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, όπου το Ιράν έχει μια ναυτική βάση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι ασαφές πώς τα μέλη του πληρώματος κατέληξαν σε ιρανικά χωρικά ύδατα, αν και ο υπουργός Τζον Κέρι έχει κρατήσει τηλεφωνική επαφή με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη, προτρέποντας τους  για απελευθέρωση. Ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε στο NBC News ότι οι Ιρανοί κατανοούν ότι  έγινε κάποιο λάθος και έχουν συμφωνήσει σε ένα ανακοινωθέν για τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με το AΠ, ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος λέει ότι ο Κέρι "προσωπικά ασχολείται" με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Javad Zarif για να βρουν μια λύση σχεδόν αμέσως αφού έμαθαν τις εξελίξεις γύρω στις 12:30 μ.μ. EST.
Η New York Times αναφέρει ότι  μια ανώνυμη επίσημη πηγή λέει ότι τα δύο πλοία προφανώς παγιδεύτηκαν όταν ένας από αυτούς υπέστη μηχανική βλάβη.
Ο Benjamin J. Rhodes, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, δεν έδωσε λεπτομέρειες πέρα ​​από την αφήγηση στην The Times, "Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε την κατάσταση, έτσι ώστε, προφανώς, οποιοδήποτε προσωπικό των ΗΠΑ να επιστρέψει στην κανονική πορεία τους.»
Ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι ναυτικοί θα αφεθούν  "αμέσως" και "επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους.»
Το περιστατικό αυτό ακολουθεί τα τελευταία προβληματικά  επεισόδια για τις δύο χώρες, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να άρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν καθώς μια διεθνής συμφωνία για τον περιορισμό στο  πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, τα Ρωσικά πλοία έβγαλε  25.000 λίβρες χαμηλά εμπλουτισμένου ουράνιου στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ καταδίκασαν το Ιράν για τη διεξαγωγή δοκιμών του διεθνούς συστήματος βαλλιστικών πυραύλων του στο Στενό του Ορμούζ, λέγοντας ότι το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman και το καταδρομικό  USS Bulkeley ήταν κοντά. Το Σάββατο, το Πολεμικό Ναυτικό κυκλοφόρησε το βίντεο της δοκιμής της 26ης Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...