Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Άλλο ένα βήμα για τη λύση του κενού εξουσίας στο Λίβανο

Χριστιανός ηγέτης Μισέλ Αούν χαιρετά τους υποστηρικτές του, όπως ο ίδιος έρχεται να εκφωνήσει ομιλία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στο προεδρικό μέγαρο στα προάστια της Βηρυτού, Λίβανο, 11 Οκτωβρίου 2015. © AP
Ο Λιβανέζος χριστιανός πολιτικός Samir Geagea υποστήριξε την υποψηφιότητα του αντιπάλου του Μισέλ Αούν, σε μια σημαντική ώθηση για τον υποστηριζόμενο από την Χεζμπολάχ Αούν και τους υποστηρικτές του, στην προσπάθειά τους να καλύψουν το κενό εξουσίας στην αραβική χώρα.


Καθισμένος δίπλα στον Αούν,ο Geagea έκανε την πολύ-αναμενόμενη ανακοίνωση τη Δευτέρα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, προτρέποντας τους συμμάχους του στην συμμαχία της  14η Μαρτίου  να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά Αούν.
Η δήλωση που θα μπορούσε να ενισχύσει Αούν,  ηγέτη της Συμμαχίας της  8, Μάρ, στην προσπάθειά του να καλύψει την Προεδρία που έχει μείνει κενή για 20 μήνες. Ωστόσο, ο έμπειρος Χριστιανός πολιτικός  μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη  άλλων ομάδων για να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη για να γίνει πρόεδρος.

Εικασίες υπήρχαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την πιθανότητα ότι μπορεί να εγκρίνει ο Geagea τον Αούν.
Αντιπροσωπείες είχαν ανταλλαγεί μεταξύ των δύο αρχιανταγωνιστών στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου,λένε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης , με τους δυο σύμφωνα με πληροφορίες να εναντιώνονται σε μια πρωτοβουλία που υποβλήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Sa'ad Χαρίρι που υποστήριζε τον Sleiman Frangieh, έναν άλλο χριστιανό πολιτικό, να γίνει πρόεδρος .
Το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης Χεζμπολάχ  έχει υποστηρίξει με συνέπεια την υποψηφιότητα Αούν για την Προεδρία.
"Εμείς του (Αούν)  δώσαμε τον λόγο μας και αυτός έχει προτεραιότητα",  είπε στον Frangieh ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ  Σεγιέντ Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια συνάντησης στις αρχές Δεκεμβρίου.
Από τον Μάιο του 2014 όταν ο πρώην Πρόεδρος Michel Sleiman τελείωσε το χρόνο της θητείας του, ο Λίβανος ήταν χωρίς πρόεδρο.Το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα και οι σύμμαχοι της 8 Μαρτίου του Αούν έχουν μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου εξαιτίας μεγάλων διαφορών όσον αφορά στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφάλειας .
Η αντίπαλη συμμαχία της  14 του Μάρτη είχε προηγουμένως εγκρίνει την υποψηφιότητα του Geagea για το ανώτερο αξίωμα του Λιβάνου, το  οποίο προορίζεται για Χριστιανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...