Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ο γιος του εκτελεσθέντος αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νιμρ αλ-Νιμρ μιλά για τον πατέρα του-Υποχρέωση του κάθε κληρικού ανεξαρτήτως θρησκείας να αγωνίζεται για τους συνανθρώπους του



Ο Mohammed al-NIMR, ο γιος του Σιίτη κληρικού Σεϊχη NIMR al-NIMR,ο οποίος εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία στις αρχές του έτους,  είπε στο RT πώς ο πατέρας του αγωνίστηκε για τα δικαιώματα «όλων των ανθρώπων", ενώ φέρεται να έχει βασανιστεί μετά τη σύλληψή του στο Ριάντ.

"Μίλησε για όλους τους ανθρώπους, δεν μιλούσε μόνο για τους σιίτες [κοινότητα]. Ζήτησε από την [Σαουδική] κυβέρνηση να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Εξαγριώθηκαν γιατί υπερασπίστηκε τον καθένα που ήταν καταπιεσμένος από αυτή την κυβέρνηση,"είπε ο  Mohammed al-Nimr , προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι θαύμασαν τον πατέρα του όταν άρχισε να μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


"Αυτό είναι ένα από τα βασικά πράγματα που δεν τους άρεσε[στο Ριάντ]  γι 'αυτόν," είπε ο γιος του κληρικού.
Ο Nimr al-Nimr, που περιγράφεται από τον γιο του ως «ειλικρινήςκαι ευγενικός άνθρωπος», ήταν ένθερμος επικριτής της Σαουδικής ηγεσίας. Ο κληρικός, ο οποίος κάλεσε για την αυτοδιάθεση των σιιτών της Σαουδικής Αραβίας , ήταν μεταξύ των 47 ανθρώπων  που εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία στις αρχές του έτους με κατηγορίες τρομοκρατίας. Η εκτέλεση προκάλεσε όχι μόνο μια ισχυρή αντίδραση στη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνή κατακραυγή.
Εκατοντάδες ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης την Κυριακή, συγκεντρώθηκαν  στην Times Square για μια αντι-Σαουδική διαδήλωση. Οι διαδηλωτές έκαναν  έκκληση για ειρήνη μεταξύ των διαφόρων κλάδων του Ισλάμ, ενώ καταδίκασαν την,όπως λένε, Σαουδική καταπίεση των Σιιτών.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν για τον πατέρα μου, θα ενεργήσουν με ανθρώπινο τρόπο. Είναι ειλικρινείς. Βλέπουν την αλήθεια, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα,«είπε ο  Μοχάμεντ αλ-Nimr στο RT, προσθέτοντας ότι ενώ«πολιτικοί ακτιβιστές και πολιτικοί .. . έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει [στη Σαουδική Αραβία], τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ δεν επικεντρώνονται  στα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ. "
Το Ριάντ ενεργεί σαν να εξακολουθεί να ζει στον 20ο αιώνα, είπε ο γιος του σιίτη κληρικού.
"Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να πιστεύει ότι είμαστε στο 1980 και δεν υπάρχει το διαδίκτυο, δεν υπάρχει καμία διεθνής είδηση. Είναι σαν να ζουν σε ένα μικρό κουτί, αλλά ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τι συμβαίνει εκεί. Είναι οι μόνοι που δεν βλέπουν τι συμβαίνει έξω από αυτό το κουτί», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ οι ηγέτες του Ριάντ "προσπαθούν να αποδείξουν στον εαυτό τους " ότι είναι μια ισχυρή κυβέρνηση δείχνοντας στους ανθρώπους" μια ισχυρή γροθιά,ωστόσο "δεν έχουν το δικαίωμα να το πράξουν", σκοτώνοντας τους ανθρώπους τους. »
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, όταν προειδοποίησε τις  άλλες χώρες να μην  παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Βασιλείου, δήλωσε ότι η θανατική ποινή αποτελεί τμήμα του Σαουδικής δικαίου.
Ο γιος του Σεϊχη  Nimr al-Nimr είπε επίσης στο RT σχετικά με το πόσο βίαια ο πατέρας του είχε συλληφθεί και στη συνέχεια πως αντιμετωπίστηκε , ενώ είχε συλληφθεί από τους Σαουδάραβες.
Μας είπε πώς ακριβώς συνελήφθη. Οδηγούσε το αυτοκίνητό του και τον ακολούθησαν,χτύπησαν το αυτοκίνητό του από πίσω, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να τρακάρει σε έναν τοίχο. Στη συνέχεια πήγαν στο αυτοκίνητό του και τον τράβηξαν έξω.Φορούσε  τη ζώνη ασφαλείας του . Οι αστυνομικοί τον τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο πολύ άγρια. Ακόμη και η πόρπη της ζώνης ασφαλείας του βγήκε από το αυτοκίνητο. Τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση τέσσερις φορές, χτυπώντας το πόδι του. Δεν ήταν οπλισμένος, "δήλωσε ο Μοχάμεντ al-Nimr.
Μετά τη σύλληψη του , δεν του παρασχέθηκε κατάλληλη θεραπεία για τους τραυματισμούς του, είπε ο γιος του , προσθέτοντας ότι επειδή ο πατέρας του είχε στερηθεί επαρκή αναλγητική αγωγή, "δεν μπορούσε να κοιμηθεί στην πραγματικότητα  για μία χρόνια" υποφέροντας από τον πόνο.
"Ήταν δεμένος με έξι αλυσίδες στο κρεβάτι του, έστω και αν ο ίδιος δεν μπορούσε να περπατήσει. Άφησαν μια σφαίρα  σκόπιμα να παραμείνει στο μηρό του έτσι ώστε να τον ενοχλεί  όλη την ώρα", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Nιμρ. Μετά την εκτέλεση του ανθρώπου, δεν δόθηκε το σώμα του στην οικογένειά του  για μια πρέπουσα ταφή, αλλά αντιθέτως ήταν κρυμμένο από τους Σαουδάραβες,είπε  ο γιος του .
«Αυτός δεν έκανε πίσω.Δεν άλλαξε τη γνώμη του.Συνέχισε ζητώντας δικαιοσύνη. Ο πατέρας μου ήξερε ότι θα τον σκοτώσουν στο τέλος.Και είπε πολλές φορές ότι:...." Το αίμα μας είναι ένα φθηνό τίμημα να πληρώσουμε για τις πεποιθήσεις μας »,« είπε ο Μοχάμεντ αλ-Nιμρ στο RT.  
Η εκτέλεση του Σεΐχη αλ-Νιμρ  προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Με μαζικές διαδηλώσεις που μαίνονται σε όλη την περιοχή, μία εκ των οποίων έληξε με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας να πυρπολείται στην Τεχεράνη. Το περιστατικό έφερε  τους συμμάχους του Ριάντ να διακόπτουν  τις διπλωματικές  σχέσεις τους με το Ιράν. Το Ιράν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι στόχευσε τη διπλωματική αποστολή της στην αεροπορική επιδρομή κατά της Υεμένης, και διέκόψε τις εμπορικές σχέσεις του με το Ριάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...