Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Σκέψη - στράτευση

 



Υπάρχει μια ακατανόητη μανία για επιλογή στρατοπέδων. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ένα στρατόπεδο και ακολουθούν τυφλά τον στρατοπεδάρχη ό,τι κι αν κάνει ό,τι κι αν πει.

Δε συμφωνώ καθόλου με αυτή τη λογική η οποία είναι, τελικά, εντελώς παράλογη. Δεν μπορεί κάποιος να έχει πάντα δίκιο, τι να κάνουμε;

Αλλού έχει δίκιο ο Μητσοτάκη και αλλού ο Τσίπρας. Αλλού ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αλλού ο Μόσχας (σας μάγεψα με τον παραλληλισμό μου, ε;).

Αν δεν μπορούμε να διακρίνουμε το σωστό από το λάθος ή ακόμα χειρότερα αν δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να αναρωτηθούμε αν ο "αρχηγός" τα λέει καλά ή όχι, αν δεν κάνουμε τον κόπο να ακούσουμε τον "εχθρό" με κριτική διάθεση ώστε να δούμε μήπως σε αυτά που λέει έχει ένα κάποιο δίκιο τότε υποβαθμίζουμε την ίδια τη δημοκρατία και τη μετατρέπουμε σε οχλαγωγία. Είτε πρόκειται για  πολιτικά ζητήματα είτε κοινωνικά είτε εκκλησιαστικά.

Η δημοκρατία, λειτουργεί σωστά όταν μπαίνει μπροστά η σκέψη και η λογική, όχι η στράτευση.

10 σχόλια:

  1. Δυστυχώς πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν τα δίπολα του διχασμού. Άσπρο - μαύρο όλα, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, Αριστερά - Δεξιά και πάει λέγοντας.
    Ίσως είναι στη φύση του ανθρώπου να στρατεύεται, νιώθει ότι ανήκει κάπου και έτσι έχει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Όμως με τον τρόπο αυτό ακριβώς, περιχαρακώνει την σκέψη του και περιμένει την γραμμή εκ των άνωθεν για το τι θα πιστέψει και για το πώς θα ενεργήσει.
    Γιαυτο κ δεν θα έχουμε ποτέ πραγματική δημοκρατία. (Deso)
    ΥΓ. Τελικά είχες δίκιο για Μητσοτάκη, μάλλον γραμμένους τους έχει τους δεσποτάδες, όπως φάνηκε στην απόφαση για το άνοιγμα ή μη των εκκλησιών. Σίγουρα έπαιξε και τον ρόλο του το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αρνητών του κορονοϊού και του εμβολίου προέρχεται από τους σκληροπυρηνικους της εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειρίστηκαν πολύ λάθος το θέμα με τις εκκλησίες θέλοντας να κλείσουν το μάτι στους "αντικληρικαλιστές" που εκπροσωπούνται σε μεγάλο ποσοστό στα μέσα ώστε να χτυπήσει τον Τσίπρα στην έδρα του. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποσοστό που δεν μιλάει, δε φωνάζει αλλά κάποια στιγμή εκφράζεται. Θα δούμε που θα καταλήξει αυτό μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε κίνηση που κάνουν τη φιλτράρουν κυρίως πολιτικά μην τυχόν και τους γίνει μπούμερανγκ, το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Μη χάσουν ψήφους είναι το ζητούμενο γι αυτό και οι χειρισμοί σε πολλά θέματα καταντούν παρωδία. Τους βολεύει και το δίπολο όπως σωστά γράφει και ο φίλος Deso παραπάνω οπότε το καλλιεργούν αριστοτεχνικά και ο κόσμος έξω φυσικά τρία πουλάκια κάθονται, τι σωστό και τι λάθος.
      Μόνο και μόνο που μιλάμε με όρους αριστερά-δεξιά σήμερα αρκεί, τι να πούμε παραπάνω. Βέβαια, κάποιοι έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο γι αυτό αλλά τέλος πάντων δεν είναι η ώρα.
      Όσο για την Εκκλησία διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν τελείως αντίθετες απόψεις που προβάλλονται συνέχεια με αποτέλεσμα ο καθένας να φανατίζεται από δω ή από κει παίρνοντας το μέρος του ενός ή του άλλου. Και όλοι νομίζουν ότι κάνουν το σωστό. Τελικά, σκόρδο ή κρεμμύδι ρε παιδιά γιατί εκεί φτάσαμε… Και όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει.
      Π

      Διαγραφή
    2. Ο κορωνοιός αποκάλυψε αυτό που κρύβαμε(;) πολλά χρόνια στην Εκκλησία. Ότι έχουμε μαζέψει πολλούς παρανοϊκούς και τους έχουμε δώσει και θέσεις.

      Διαγραφή
    3. Κοίτα, πολλά τρελά γίνονται μπροστά στα μάτια μας αλλά για κάποιο λόγο όλοι κάνουν σαν να είναι όλα καλά και το βιολί συνεχίζεται, σε πολλά επίπεδα. Όλοι φυσικά έχουν μια δικαιολογία ή και πολλές αλλά είτε έχουν δίκιο είτε όχι στο τέλος η κατάσταση διαιωνίζεται, δεν αλλάζει κάτι. Μακάρι να άλλαζε, τώρα ο κορώνας τα ανακάτεψε λίγο παραπάνω για να δούμε, θα δείξει. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
      Π

      Διαγραφή
    4. Μπορείς να κάνεις πως δε βλέπεις αλλά κάποια στιγμή θα πληρώσεις το λογαριασμό.
      Οι πανδημίες-επιδημίες αλλάζουν τον κόσμο. Θεσμούς, κοινωνίες, κράτη, ακόμα και την Εκκλησία

      Διαγραφή
    5. Τι θέμα είναι σε τι θα μετεξελιχθεί η Εκκλησία μετά τον όλο σαματά.
      Θα βγει καλύτερη; Θα παραμείνει ως έχει, με τις όποιες παθογένειες της; Θα επικρατήσουν οι ακραίοι και γυρίσουμε σε μεσαιωνικές καταστάσεις; (Ρητορικά τα ερωτήματα).

      Meanwhile που λεν και στο χωριό μου και μέχρι ο κλήρος να λύσει τα δικά του ζητήματα, ο απλός κόσμος τι γίνεται; Πιθανολογώ ότι οι περισσότεροι θα σκορπίσουν κάπου μεταξύ φολκλορικού χριστιανισμού (αν δεν το έχουν κάνει ήδη, όπως περιγράφεις στο επόμενο άρθρο σου "Χριστιανοί;") και αγνωστικισμού (πολύ βολικός ο αγνωστικισμός, δεν σε ζορίζει συνειδησιακά και σου δίνει επιλογές από αρχαίο 12θεο μέχρι Εκκλησία του Μαραντόνα). Οι υπόλοιποι κατά πλειοψηφία θα παραταχθούν δίπλα στους Αγιατολάχ της Ορθοδοξίας και θα προσδιορίζουν νέες τιμές στο γραφικόμετρο.
      Αντιλαμβάνομαι ότι σε τελική ανάλυση ο καθένας είναι για τον εαυτό του και φέρει την ευθύνη των επιλογών του, όμως επειδή ο κλήρος υπάρχει για κάποιο λόγο, πρέπει να λύσει τα θεματάκια του γρήγορα γιατί σε λίγο η κατάσταση δεν θα μαζεύεται. Ο παροξυσμός για το επερχόμενο εμβόλιο θα είναι άνευ προηγουμένου καθώς ήδη στην συνείδηση μεγάλου μέρους των πιστών έχει αποτυπωθεί ως "το Χάραγμα". (Deso)

      Διαγραφή
    6. Όταν βρίσκεσαι σε άμυνα γίνεσαι πιο συντηρητικός. Αυτό λέει ο κανόνας. Δεν ξέρω αν και πότε θα λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζω πως ο απλός κόσμος (ο, τι κι αν είναι αυτό) σε πρώτη φάση θα συνεχίσει όπως είναι σήμερα. Ναι, κερδίζουν έδαφος τα περί χαραγματος

      Διαγραφή
  3. Δεν μου άρεσε η τοποθέτηση του Μεσογαίας περί πληρωμής του προστίμου από το φιλόπτωχο. Δεν είναι αυτός ο λόγος υπαρξης του φιλόπτωχου ταμείου και σίγουρα αυτός που πληττεται είναι η φτωχολογιά και όχι η πολιτεία. Πολύ άκυρη δήλωση και ο συγκεκριμένος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γη και σύμπαν

  Όχι, οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για τη γη. Μπορεί να είμαστε φτιαγμένοι απ' το χώμα και να επιστρέφουμε σε αυτό αλλά δεν περιο...