Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Περί κωμωδίας και κωμικού


- Βαριέμαι απίστευτα τους φιλοσόφους και τους θεολόγους. Καταπιάνονται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα με έναν εξαιρετικά αδιάφορο και βαρετό τρόπο.


- Υψηλότερη μορφή τέχνης είναι η κωμωδία αν με ρωτάτε. Αν παίζεις ή γράφεις κωμωδία, μπορείς να παίξεις και να γράψεις τα πάντα. Ένας κωμικός που θα γράψει για φιλοσοφία ή θεολογία θα το κάνει με πολύ πιο ενδιαφέροντα τρόπο από τους καθ' ύλην αρμόδιους...


- Όπως έχω ξαναγράψει, μικρός ήθελα να γίνω κλόουν. Τελικά έγινα παπάς και αναγκάζομαι να κάνω τον κλόουν πολλές φορές. Όχι κι άσχημα


- Εξαιρετικοί κωμικοί συγγραφείς είναι και αυτοί που εμπνέονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα τους είναι το εξής. Μαθημένοι σε εργαστήρια και ακαδημαϊκές αίθουσες δεν μπορούν να καταλάβουν πως αυτά που εισηγούνται είναι σωστά μεν δεν θα εφαρμοστούν δε. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες που δρουν στις κοινωνίες.


- Έχω γνωρίσει πολλούς που ενώ διατείνονται πως είναι αντισυστημικοί, τα έχουν πολύ καλά με πολλές εκφάνσεις του συστήματος. Με το δήμο, την Εκκλησία, τον στρατό(αν υπάρχει εκεί κοντά), τσιφλικάδες, μεγαλομπακάληδες, ό,τι είναι πρόχειρο τέλος πάντων. Αυτό κι αν είναι κωμωδία. Κακόγουστη βέβαια αλλά κωμωδία αναμφίβολα.


- Βέβαια, η καλύτερη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στις καταλήψεις είναι η εξαγγελία αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Μπροστά στη θέα της παραπάνω δουλειάς ο Έλληνας ακτιβιστής λυγάει αμέσως. Για γέλια και για κλάματα είμαστε.


- Κωμικό είναι και το να επικαλείσαι το διεθνές δίκαιο απέναντι σε μια βάρβαρη χώρα φαταούλα , όπως η Τουρκία, η οποία το καταπατά με μεγάλη άνεση και με την ανοχή πολλών μεγάλων (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία κλπ κλπ).


- Ο φανατισμός και η ανοησία οφείλονται κυρίως στην παντελή έλλειψη της αίσθησης του κωμικού. Το ίδιο και η καταφυγή στη βία.

5 σχόλια:

  1. Βασικα βαριεσαι τις αναλυσεις πολλων συγχρονων "Θεολογων" απλουστατα επειδη οι ιδιοι δεν ειναι βιωτες της Θεωσης οπως ηταν οι Αγιοι Πατερες αλλα καθονται και παρουσιαζουν μια "Θεολογια" που ουσιαστικως ειναι φιλοσοφια οταν αυτος που τα λεει δεν ειναι βιωτης της Θεωσης! Ουσιαστικα οπως ξερεις φανταζομαι και οι ιδιοι οι Αγιοι Πατερες αναγκαστικα και "καταχρηστικα" χρησιμοποιουσαν ανθρωπινες λεξεις και εννοιες μεσα απο την Ελληνικη γλωσσα για να περιγραψουν βιωματα που δεν δυναται με ΚΑΜΟΙΑ ανθρωπινη λεξη να εκφραστουν! Απλα οι Αγιοι ερχοντουσαν πολλες φορες σε αντιπαραθεση με αιρετικους η φιλοσοφους που ειχαν κανει τις φιλοσοφιες τους θρησκειες οποτε αναγκαστικα επρεπε να ερθουν σε διαλογο μαζι τους! Η φιλοσοφια απο την αλλη ειναι πολυ ενδιαφερουσα εαν χρησιμοποιησεις τις γνωσεις που εχει μονο για λειτουργικες χρησεις σε διαφορα πλαισια της ζωης σου! Εξαλλου μη ξεχναμε οτι οι σημερινες επιστημες εχουν τη βαση τους πανω στις αρχαιες φιλοσοφιες και μαλιστα ενα μεγαλο κομματι οπου εχει τις βασεις της η συγχρονη επιστημη ειναι και η αρχαια Ελληνικη φιλοσοφια! Βλεπε Δημοκριτος, Πυθαγορας και παει λεγοντας! Η κωμωδια απο την αλλη ειναι ωραια τεχνη και εποικοδομητικη εφωσον λειτουργει ως ΗΘΟ-ποιεια! Βεβαι θα λεγαμε οτι το χιουμορ ειναι υποκειμενικο πολλες φορες! Δεδομενου οτι εισαι Ιερεας στη προκειμενη φαση ακου και ενα ωραιο μυστικο! Να ΓΕΛΑΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΑΙΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΕΛΑΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάω μόνο για τους σημερινούς.
      Γελάω εκτός σπιτιού, κλαίω εντός

      Διαγραφή
    2. ε, και εγω στους σημερινους "Θεολογους" αναφερομαι! Μιας και μιλησαμε παντως για κωμωδια και ηθοποιεια θα μπορουσες σε παρακαλω να κατεβασεις καποια ομιλια που νομιζω οτι εχει κανει ο Ιερος Χρυσοστομος πανω στο Θεατρο και στην ηθοποιεια? Απο παλια εχω την εντυπωση οτι το εψαχνα!

      Διαγραφή
    3. στο διαδυκτιο ολο και κατι μπορεις να βρεις εφωσον καποιος εχει δημοσιευσει καποιο αρθρο! Εγω εδω βρισκω κατεβασμενα κειμενα βυζαντιων μοναχων! Σκεψου οτι μπορεσα να βρω ολο σχεδον το βιβλιο της Χρονογραφιας του Ιωαννη Μαλαλα μαζι με το πρωτο κεφαλαιο του εργου το οποιο υποτιθεται οτι εχει "χαθει"

      Διαγραφή

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά - Μνήμη Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου

Κάποτε, έφεραν ως δώρο στον αββά Μακάριο, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, στην έρημο που ασκήτευε, λίγα σταφύλια. Αββάς ήταν η προσφώνησ...