Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η Μητρόπολη Χαλεπίου ανθίζει μέσα στις δυσκολίες και τον πόνο

Αποτέλεσμα εικόνας για diocese of aleppo greek orthodox
araborthodoxy
"Φύτεψε στην Αρχιεπισκοπή μας του Χαλεπίου, της Αλεξανδρέττας και περιχώρων  ένα καλό σπόρο  και θεσμική δραστηριότητα χωρίς προηγούμενο.Εν τη απουσία του, όπως ακριβώς. και εν τη παρουσία του, το απόθεμα  αυτής της καλής σποράς άκμασε. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, με τους όρους της προσκόλλησης στη προγονική  γη και την Εκκλησία και την διατήρηση  στην πίστη και τις αξίες είναι το αποτέλεσμα της γαλούχησης που τα μέλη της μητρόπολης έτυχαν από τα χέρια του ποιμένα μας, Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλου και η προσέγγισή του θα συνεχίσει, καθώς όλοι ελπίζουμε για την επιστροφή του. " 

Με ένα κόμπο στο λαιμό του, με μεγάλη ελπίδα για την επιστροφή του Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλου, ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μούσα αλ-Khasi μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι Telelumière από τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Επισκοπής στο Χαλέπι, λέγοντας, «η Μητρόπολή μας έχει υποστεί τραγωδίες και μεγάλες δυσκολίες, σε τέτοιο βαθμό που αξίζει να αποκαλείται «η Μητρόπολη του Ιώβ». Η πρώτη από αυτές τις τραγωδίες ήταν στη Tabaka , από την  οποία περίπου 180 οικογένειες έφυγαν. Μετά ηοι τραγωδίες έφτασαν στο Ιντλίμπ , με τον ίδιο πόνο με τη μορφή  της καταστροφής και της αναγκαστικής απέλασης, αλλά η κορυφή αυτών των τραγωδιών ήταν στην πόλη του Χαλεπίου, όπου χάσαμε το ενενήντα τοις εκατό των περιουσιών μας, οι οποίες υπόκεινται σε βανδαλισμούς και καταστροφή. Και ο μεγάλος πόνος παραμένει η απαγωγή του Μητροπολίτη Παύλου και η απουσία του από την επισκοπή του. " 



Ο Αρχιμανδρίτης αλ-Khasi συνέχισε, "Εκτός από την απώλεια ενός μεγάλου μέρους των ακινήτων μας, πενήντα μέλη της επισκοπής μας έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των καταστάσεων στις οποίες το  Χαλέπι έχει υποβληθεί, για να μην αναφέρουμε τις δυσκολίες της κοινωνικής ζωής, την επιδείνωση στις υποδομές, την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεχή διακοπή της, καθώς και την έλλειψη πόσιμου νερού, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων για τη ζωή. " 

Και προσθέτει, "Εξ αιτίας αυτού του επιπέδου διαβίωσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σκληρό  πόνο, τη μετανάστευση των μελών της μητρόπολης σε μέρη έξω από τη Συρία και την φυγή πολλών  από αυτούς σε πιο ασφαλείς περιοχές της Συρίας, σε σημείο που το ποσοστό εκείνων που έχουν φύγει έχει φτάσει το 45-50 τοις εκατό », εξηγώντας ότι ο αρχικός αριθμός των οικογενειών της εκκλησίας στο Χαλέπι ήταν περίπου 4300, εκ των οποίων μόνο 2200 παραμένουν εξαιτίας  της τραγωδίας στο Χαλέπι. "Παρά τη μείωση του αριθμού των οικογενειών που οφείλεται στην  αιμορραγία της μετανάστευσης, έχουμε από την άλλη πλευρά την σταθερότητα στην πίστη εκείνων που παρέμειναν, την προσήλωση της νεολαίας στην εκκλησία τους και τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν, όπως μια κυψέλη μελισσών ασταμάτητα εργάζεται μέρα και νύχτα για να εκπληρώσει την αποστολή του ποιμένα τους  Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλου. Δεν έχουν χάσει την ελπίδα για την επιστροφή του. Τα χειροπιαστά πράγματα που βλέπουμε τώρα μας κάνουν να νιώθουμε ότι είναι παρών. Εργαζόμαστε έτσι ώστε να είναι παρών και το καλό δενδρύλλιο που φύτεψε είναι μια παρακαταθήκη για εμάς που θα τη μεταδώσουμε ακόμα καλύτερη. " 

Όσον αφορά τη θεσμική κατάσταση της εκκλησίας,ο Αρχιμανδρίτης αλ-Khasi αναφέρει, «Έχουμε έξι εκκλησίες στο Χαλέπι, ένα Μητροπολιτικό Συμβουλίου, μια ομάδα νέων, μια χορωδία, τους Προσκόπους του Αγίου Ηλία, διάφορες αδελφότητες, κατηχητικά σχολεία, και το Πρότυπο Σχολείο al-Mashriq , το οποίο λεηλατήθηκε και βανδαλίστηκε. Αντιμέτωπη με αυτή την τεράστια τραγωδία, η εκκλησία δεν είχε παραμείνει άπραγη, αλλά μάλλον διακρίνεται από μια επίμονη θέληση και αποφασιστικότητα και έκανε σχέδια και ίδρυσε εκκλησιαστικά  ιδρύματα, προκειμένου να παραδώσει ένα μήνυμα, το οποίο είναι ότι οι σφοδροί άνεμοι δεν θα είναι αρκετοί για να διαγράψουν τον πολιτισμό των αξιών και να ξεριζώσουν. Γι'αυτό, ο πατέρας μας Πατριάρχη Ιωάννη Χ δεν έχει εγκαταλείψει το Χαλέπι ούτε μια στιγμή. Είναι στην καρδιά του καθημερινού πνευματικού και θεσμικού του  έργου και γι 'αυτό το λόγο η επισκοπή μας, παρά την απουσία του ποιμένα της, δεν είναι μια  ορφανή  επισκοπή, αλλά μάλλον μια μητρόπολη που ανθεί ακόμη και σε στιγμές αδυναμίας, που λαμβάνει την προσοχή από τον πατέρα μας τον πατριάρχη και από τους πατέρες της Συνόδου, που έχουν αγκαλιάσει αυτή την επισκοπή πνευματικά, ηθικά και υλικά. " 
  
Πρόσθεσε ότι, με την ευλογία του Πατριάρχη Ιωάννη Χ και μέσω του Τμήματος Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πατριαρχείου Αντιοχείας, έχει ετοιμάσει μια σειρά από έργα και προγράμματα που παρέχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανθρώπους, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ξεκινώντας με ένα φιλανθρωπικό ιατρείο που ίδρυσε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Nour el-Ehsan, το οποίο παρέχει ιατρικές ανάγκες σε συμβολικές τιμές. Η εκκλησία έχει επίσης μια φιλανθρωπική επιτροπή που βοηθά σε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις εκτός από τη διανομή φαρμάκων μέσω του Τμήματος Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και της Ερυθράς Ημισελήνου. 

Ο Αρχιμανδρίτης αλ-Khasi συνέχισε, «Έχουμε φτάσει  να υπάρχουν ανάγκες σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της πολιτιστικής ανάπτυξης. Έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα«Ο καλός σπόρος »και ανοίξαμε το  Νηπιαγωγείο Αγίου Ηλία, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό ένα δωρεάν νηπιαγωγείο." 

Κλείνοντας, ο Αρχιμανδρίτης αλ-Khasi ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του Telelumière για το έργο τους και εξήρε το ρόλο του καναλιού και το θάρρος της αντιπροσωπείας στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων των Χριστουγέννων που η επισκοπή στο Χαλέπι θα αναλάβει, όπως Χριστουγεννιάτικες  συναυλίες και εκθέσεις, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στην υποστήριξει άπορων οικογενειών. Ο αρχιμανδρίτης ανέφερε ότι, "Παρά τις δυσκολίες, ο Θεός μας είναι παρών ανάμεσά μας, στην πίστη μας και στις καρδιές μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...