Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Η Αιθιοπία κάνει "ειρηνική εισβολή" στην Ερυθραία

Ethiopia to reopen embassy in Eritrean capital, Asmara
Abdur Rahman Alfa Shaban για το africanews
Η Αιθιοπία θα ανοίξει κι αυτή την πρεσβεία της στη γειτονική Ερυθραία σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Κυβερνητικών Επικοινωνιακών Υποθέσεων της χώρας, Αχμέτ Σιντέ.
Ο υπουργός επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας ότι εκτός από το άνοιγμα της πρεσβείας στην Ασμάρα, η Αιθιοπία εργάζεται επίσης για την πλήρη εφαρμογή των όρων μιας συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των δύο εθνών.

Την Δευτέρα, η Ερυθραία άνοιξε την πρεσβεία της στην Αντίς Αμπέμπα, αφού η εγκατάσταση έκλεισε πριν από δύο δεκαετίες, όταν οι δύο χώρες διεξήγαγαν έναν συνοριακό πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν  χιλιάδες άνθρωποι.
Το άνοιγμα της πρεσβείας έγινε ενώπιον του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Abiy Ahmed και του προέδρου της Ερυθραίας Isaias Afwerki - ήταν μέρος της δέσμευσης του Afwerki την τελευταία ημέρα της ιστορικής επίσκεψής του / της επιστροφής του στην Αντίς Αμπέμπα μετά από δύο δεκαετίες.
Η αποδοχή από τον πρωθυπουργό Abiy της διεθνούς απόφασης για τα σύνορα ήταν το πρώτο βήμα που οδήγησε τελικά στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών που συνδέονται με την ιστορία, την παράδοση, τη θρησκεία κ.λπ.
Ο Abiy πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στην Ασμάρα με τους δύο ηγέτες να υπογράφουν τη συμφωνία των πέντε σημείων κυρίως μεταξύ τους, τερματίζοντας την κατάσταση του πολέμου που υπήρχε μεταξύ τους.
Το ταξίδι του Afwerki έγινε για να ανταποδώσει τη χειρονομία του Abiy με την Asmara. Και οι δύο ηγέτες έτυχαν πολύ καλής  υποδοχής στις αντίστοιχες επισκέψεις τους.

Ήδη, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιθιοπίας θα ξεκινήσει καθημερινές πτήσεις προς την Ασμάρα. Η αεροπορική εταιρεία αναμένεται επίσης να αναλάβει ποσοστό συμμετοχής 20% στην Eritrean Airlines σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Οι τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ τους έχουν επίσης αποκατασταθεί μετά από δύο δεκαετίες. Η Αιθιοπία είναι έτοιμη  να επωφεληθεί από τη χρήση των λιμένων της Ερυθραίας. Πριν από την τρέχουσα εξέλιξη, οι περισσότερες εισαγωγές της διέρχονταν  από το γειτονικό Τζιμπουτί.
Η αιθιοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης δρομολόγια από την πρωτεύουσα της Αντίς Αμπέμπα, μέσω των οποίων οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από την ξηρά μπορούν να φτάσουν στην Ασμάρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται επίσης από την κρατική FBC να ανακοινώνει ότι οι δρόμοι που οδηγούν στο λιμάνι  Ασσάντ της Ερυθραίας ξεκίνησαν να επιδιορθώνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...