Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ήραν το εμπόλεμο Αιθιοπία και Ερυθραία

Abiy Ahmed, isaias Afeworki
theeastafrican

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία δεν βρίσκονται πλέον σε πόλεμο, ανακοίνωσαν οι γείτονες σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα, μια μέρα μετά την πραγματοποίηση από τους ηγέτες τους,της ιστορικής συνάντησης στην Ασμάρα.

Παραθέτοντας από την «κοινή δήλωση ειρήνης και φιλίας», ο υπουργός πληροφοριών της Ερυθραίας, Γιμάνε Γκεμπρεμέσκελ, δήλωσε στο Twitter ότι «η κατάσταση πολέμου που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών έχει λήξει και έχει αρχίσει μια νέα εποχή ειρήνης και φιλίας, . "

"Και οι δύο χώρες θα εργαστούν για να προωθήσουν στενή συνεργασία σε πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και τομείς ασφαλείας", πρόσθεσε ο Yemane.


Είπε ότι η συμφωνία υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπιύ Αχμέτ και τον Πρόεδρο της Ερυθραίας, κ. Isaias Afeworki, τη Δευτέρα το πρωί στην προεδρική οικία στην Ασμάρα.

Εικόνες της τελετής έδειχναν τους  δύο άνδρες να μοιράζονται ένα ξύλινο γραφείο, με φόντο τις σημαίες των εθνών τους, καθώς υπέγραφαν ταυτόχρονα το έγγραφο.

Η διακήρυξη απηχούσε τα σχόλια που έκανε ο Abiy σε δείπνο που φιλοξένησε ο Isaias αργά την Κυριακή, όπου δήλωσε ότι οι διπλωματικοί, εμπορικοί, μεταφορικοί και επικοινωνιακοί δεσμοί θα αποκατασταθούν και τα σύνορα θα ξανανοιχθούν.

Οι τελευταίες εβδομάδες ταχείας προσέγγισης αποσκοπούν στον τερματισμό δεκαετιών εχθρότητας, περιόδων πλήρους σύγκρουσης και πολλών ετών ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Η αναθέρμανση ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν ο Abiy δήλωσε ότι η Αιθιοπία θα συμμορφωθεί με μια απόφαση που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ το 2002, μετά από διετή πόλεμο στα σύνορα, και θα παραδώσει στην Ερυθραία την αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Badme.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...