philalethe00
«Η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη λογοτεχνία». Έτσι λεγόταν ένα άρθρο που δημοσίευσε ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ το 1907, ένας από τους κορυφαίους πεζογράφους όλων των εποχών και δημιουργός του θρυλικού χαρακτήρα Σέρλοκ Χολμς, που αναφερόταν στην κακή διαχείριση εκ μέρους των αρχών κάποιου Τζωρτζ Εντάλτζι.
Ο λόγος είναι για το γνωστό «σκάνδαλο των υποκλοπών», το οποίο είχε την τιμητική του από τη μείζονα αντιπολίτευση καθ’ολη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή του νεότερου, καθώς θεωρήθηκε ατόπημα μεγάλης ολκής και επιζήμιο προς το εθνικό συμφέρον το να παρακολουθούνται εκατό περίπου στον αριθμό κινητά τηλέφωνα κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού) μέσω της εταιρείας-παρόχου, που ήταν η Vodafone.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην υπάλληλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, που ζει εδώ και 5 χρόνια εξόριστος στη Ρωσία λόγω των αποκαλύψεων που έκανε για τις γενικευμένες παρακολουθήσεις εκ μέρους της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΉΠΑ, η διαδικασία συνακρόασης και παρακολούθησης των εν λόγω κινητών τηλεφώνων είχε ως ενορχηστρωτή την ίδια την NSA και στην πρώτη φάση της μάλιστα γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη της οικείας κυβέρνησης. Οι εν λόγω υποκλοπές συντελέστηκαν από τις 10 Αυγούστου 2004 έως τις 8 Μαρτίου του 2005 και αποκαλύφθηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης Καραμανλή στις 2 Φεβρουαρίου 2006.
Με το συγκεκριμένο σκάνδαλο συνδέθηκε και ο θάνατος ενός πολύ νέου ανθρώπου, του τεχνικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος και ανακάλυψε την εγκατάσταση του εν λόγω παράνομου λογισμικού και θέλησε να αποκαλύψει τη δράση των ενεχόμενων τότε προσώπων. Ο θάνατός του τότε αποδόθηκε πολύ βολικά από τους δύο εισαγγελείς, Ι. Διώτη και Χ. Λακαφώση, σε αυτοκτονία και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο δύο χρόνια μετά.
Πρόσφατα, υπήρξε μια καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, στο οποίο κατέφυγε η οικογένεια του δολοφονηθέντος, η οποία αναγνώριζε βαριά σφάλματα της ελλαδικής δικαιοσύνης και που αποζημίωνε με 50 χιλιάδες ευρώ για αυτό το λόγο την εν λόγω οικογένεια. Συνέχεια αυτής της επιδίκασης υπήρξε η δίωξη του Εισαγγελέα Πεπόνη έναντι αγνώστου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Στην υπόθεση βάσει ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στον Τύπο ενδέχεται να ενέχεται, εκτός του «μυστικού πράκτορα» που εργαζόταν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, και πολιτικό πρόσωπο.
Παρόμοιες υποθέσεις εγκλήματος έχουν ειδωθεί πάρα πολλές. Πρόχειρα κανείς μπορεί να θυμηθεί την υπόθεση του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος υφίστατο πολύχρονο «σχολικό εκφοβισμό», με διάφορες πτυχές, από «νταήδες», οι οποίοι, αντί να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους, αντιθέτως φαίνεται πως συγκαλύφθηκαν με την παρέμβαση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ώσπου η έρευνα των αρμοδίων οδήγησε στην άσκηση παρόμοιας δίωξης. Η υπόθεση Γιακουμάκη βέβαια δεν ενείχε πολιτικό χαρακτήρα, όπως η υπόθεση Τσαλικίδη. Στην τελευταία, προέκυπτε με σαφήνεια ότι, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία των νεοσυντηρητικών της κυβέρνησης Τζωρτζ Μπους του νεότερου, υπηρεσίες της κυβέρνησης αυτής αντιμετώπιζαν τα κυβερνητικά στελέχη των συμμάχων χωρών τους όχι απλώς ως υποτακτικούς αλλά και τους είχαν θέσει …υπό παρακολούθηση, ώστε να είναι βέβαιοι για την «υπακοή» τους.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ένα συμπέρασμα, γνωστό παλαιόθεν: υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές και γεγονότα τα οποία οι πατρίκιοι της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αρνούνται να μοιραστούν με τους «πληβείους». Οι τελευταίοι μπορούν να διασκεδάσουν παρακολουθώντας τα «αλληλοκαρφώματα» μεταξύ των παικτών του “Survivor”…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου