Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ποιος είναι ο Balwant Singh Rajoana

Σχετική εικόνα
wikipedia

Ο Balwant Singh γεννήθηκε στο χωριό Rajoana Kalan κοντά στο Raikot στην περιοχή Ludjiana του Punjab σε μια οικογένεια Jat Sikh στις 23 Αυγούστου 1967. Ως παιδί, λάτρευε την ανάγνωση γκαζάλ , μυθιστορημάτων και ποίησης. Τα έργα των Surjit Paatar και Jaswant Singh Kanwal διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιδεολογίας του. 

Δολοφονία του Beant Singh 

Στο Πουντζάμπ μεταξύ του 1992 και του 1995, σε μια εποχή που το αυτονομιστικό κίνημα του Kαλιστάν ήταν ενεργό στο κράτος και η ινδική κυβέρνηση επιδίωκε επιθετικά να ελέγξει το κίνημα. Υποστηρίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του Beant Singh, πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες άμαχοι Σίχ εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν και το σώμα τους αποτέφθηκε από την αστυνομία σε εξωδικαστικές εκτελέσεις. Ο Rajoana, ο οποίος ήταν τότε αστυφύλακας, συνωμότησε με τον Dilawar Singh Jaisinghvala, αστυνόμο, για να σκοτώσουν τον Beant Singh. Ρίχνοντας νόμισμα, ο Dilawar Singh Jaisinghvala επιλέχθηκε ως βομβιστής αυτοκτονίας με τον Rajoana ως εφεδρικό. Η επίθεση στις 31 Αυγούστου 1995 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Beant Singh και 17 άλλων και, στις 25 Δεκεμβρίου 1997, ο Rajoana ομολόγησε τη συμμετοχή του. 


Καταδίκη και θανατική ποινή 

Ο Μπαλβαντ Σινγκ είχε "ομολογήσει ανοιχτά" μια ανάμειξη και εξέφρασε έντονα ότι δεν είχε καμία πίστη στην ινδική δικαστική εξουσία. Αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και αρνήθηκε να πάρει δικηγόρο. Κατηγορούσε τα ινδικά δικαστήρια ότι εφάρμοζαν δύο μέτρα και δύο σταθμά  και το ινδικό δικαστικό σύστημα για την υπεράσπιση των ενόχων των αντι-Σιχ διαδηλώσεων του 1984 .  "Το αίτημα για χάρη από αυτούς (ινδικά δικαστήρια) δεν είναι ούτε στα πιο μακρινά όνειρά μου", δήλωσε ο Rajoana σε ανοικτή επιστολή προς τα Μέσα.

Εξηγώντας τις ενέργειές του, ο Balwant Singh αναφέρθηκε στις ταραχές κατά των Sikh το 1984 και μίλησε για το πώς οι δράστες δεν τιμωρήθηκαν ακόμη και μετά από 25 χρόνια. Σε επιστολή του προς τον Αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραπονέθηκε για διακρίσεις στα χέρια του δικαστικού συστήματος της χώρας και των κυβερνώντων. Ο Rajoana υπερασπίστηκε τις ενέργειές του επικαλούμενος την επίθεση του 1980 στην Επιχείρηση Blue Star στο Χρυσό Ναό και τη δολοφονία των Sikh κατά τις αντι-Σιχ ταραχές του 1984 .

Ο Rajoana καταδικάστηκε σε θάνατο από το ειδικό δικαστήριο CBI και η εκτέλεση του είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου 2012. Ο Balwant Singh δήλωσε ότι η επιθυμία του ήταν να δωρίσει τα μάτια του στον Lakhwinder Singh (Ragi στο Golden Temple Amritsar) τα νεφρά, τη καρδιά ή οποιουδήποτε άλλου μέρους του σώματος σε ασθενείς που έχουν ανάγκη. Στις 28 Μαρτίου 2012, ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας σταμάτησε την εκτέλεση μετά από αιτήσεις επιείκειας που κατέθεσε το SGPC , μια οργάνωση Sikh. 

Κατά την παραμονή της εκτέλεσης, ο Balwant Singh είπε: «Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο Panth (αναφερόμενος στο Khalsa και εννοώντας το Έθνος των  Sikh ) και δεν έχω καθόλου μετάνιωσε.Η αναβολή δεν έχει καμία διαφορά σε μένα».  Επίσης, πρόσθεσε: "Αυτή είναι μια νίκη του πραγματικού Khalsa Panth όταν κάθε μέλος του Έθνους των Sikh φάνηκε αντάξιο της περιστάσεως  και με επιτυχία εξέφρασε τη δύναμη της θρησκείας Khalsa.  Είμαι έτοιμος να κρεμαστώ ανά πάσα στιγμή και θα ζήσω όσο και ο Θεός έχει αποφασίσει για μένα.Η ευτυχία μου για την αναβολή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία μου.Είμαι ευτυχής επειδή το έθνος των Σιχ ταρακουνά τα τείχη της κυβέρνησης του Δελχί όχι επειδή έχει αναβληθεί ο  απαγχονισμός μου ». Ο επικριτής της δικαιοσύνης του NDP, Jagmeet Singh , μίλησε στο νομοθετικό σώμα του Οντάριο και πρότεινε το Οντάριο να χρησιμοποιήσει τις εμπορικές του σχέσεις ως διαπραγματευτικό μέσο για να σώσει τον εφεδρικό βομβιστή αυτοκτονίας.

Βραβεία 

Στις 23 Μαρτίου 2012 του απονεμήθηκε ο τίτλος του "Ζωντανού Μάρτυρα" από το Akal Takhat , την υψηλότερη χρονική έδρα της Khalsa . O Rajoana αρνήθηκε αρχικά να δεχτεί τον τίτλο, αλλά αργότερα στις 27 Μαρτίου, δέχτηκε τον τίτλο, λέγοντας ότι θα τον κάνει πιο «αποφασιστικό» προς τους στόχους του. Στον  Dilawar Singh Babbar επίσης απονεμήθηκε ο τίτλος του «Εθνικού Μάρτυρα» με την ίδια διαταγή από το Akal Takhat.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...