Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Παΐσιος ο Αγιορείτης

Σχετική εικόνα

Ένας πολύ αγαπητός σύγχρονος άγιος της Ορθοδοξίας γιορτάζει σήμερα.Ο όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης.

Ο όσιος Παΐσιος έζησε στα χρόνια μας και η παρουσία του βοήθησε πολύ τους πιστούς,τόσο αυτούς που τον γνώρισαν όσο και αυτούς που απλά διάβασαν γι'αυτόν.Η πραγματική συνεισφορά του ήταν ότι κατάφερε να κάνει τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας κατανοητή στον απλό κόσμο που ούτε τη δυνατότητα ούτε το χρόνο είχε να διαβάζει μακρά και πολύπλοκα κείμενα.Οι σύντομες και απλές εκφράσεις του αγίου ήταν μια καταπληκτική συμπύκνωση του νοήματος των διδαχών της Εκκλησίας μας και ξεκούραζαν-και ξεκουράζουν-τις ψυχές όλων μας.


Βέβαια η μοίρα των αγίων σε αυτών τον κόσμο είναι να λοιδορούνται,να συκοφαντούνται και να χλευάζονται.Έτσι και ο όσιος Παΐσιος μπήκε στο στόχαστρο αιρετικών,σχισματικών,άθεων και ένα σωρό άλλων στοιχείων.

Δυστυχώς τη χειρότερη συκοφαντία την κάναμε εμείς.Εμείς που σήμερα τελούμε λειτουργίες προς τιμή του και ζητάμε τις πρεσβείες του.Γιατί εμείς αντί να δώσουμε βάση στις διδαχές του οσίου αντί να κατανοήσουμε το πνεύμα του,φροντίσαμε να τον εκμεταλλευτούμε,τον μετατρέψαμε σε ένα είδος μελλοντολόγου μάγου της φυλής,δίνοντας έτσι στους συνήθεις εξυπνάκηδες της κοινωνίας μας να λένε και να γράφουν ό,τι προλαβαίνουν.

Σπάνια βρίσκεις πιστό να ξέρει τρεις τέσσερις κουβέντες του αγιασμένου γέροντα αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάποιον που να μην ξέρει καμιά εκατοστή προφητείες του,αμφίβολης γνησιότητας οι περισσότερες.Γράφτηκαν και γράφονται βιβλία με απίστευτο ρυθμό.Βιβλία τα οποία πολλά ελέγχονται για το αν περιλαμβάνουν πραγματικά στοιχεία για τον όσιο.Μέχρι και στις εκλογές τον είχαν εμπλέξει πρόσφατα.

Πίστη στον Θεό,αγάπη στον συνάνθρωπο,απλότητα στη καθημερινή ζωή.Αυτά δίδασκε ο όσιος Παΐσιος με τρόπο πολύ κατανοητό και αυτά έχουν μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε προφητεία και οποιοδήποτε θαύμα πραγματικά ή μη.Αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τον άγιο κάθε μέρα ας εφαρμόσουμε τη ρήση του:"Μην περιορίζετε μόνο την προσευχή σας στα λόγια,κάνετε ολόκληρη την ζωή σας μία προσευχή στον Θεό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...