georgianjournal
Η εμφάνιση των πυροβόλων όπλων στον στρατιωτικό εξοπλισμό ήταν ορόσημο και άλλαξε την πορεία της ιστορίας. Έκτοτε, η ποιότητα και ο τύπος των πυροβόλων όπλων βελτιώνονται, αλλά τα πρωτότυπα όπλα εξακολουθούν να αποτελούν θέμα ενδιαφέροντος. Ο μηχανισμός τους είναι πολύ απλός - ένα πυροβόλο όπλο προηγούμενης περιόδου αποτελείται από μια σκανδάλη, την κάννη, το κοντάκιο και ένα κόκορα. Αλλά ήταν επίσης διακοσμημένα με χρυσό και ασήμι, ή ακόμη και με πολύτιμους λίθους.
Η Γεωργία ήταν ένα σημαντικό κέντρο οπλοποιίας. Τα πυροβόλα όπλα που παράγονταν στη Γεωργία ήταν υψηλής ποιότητας και ήταν δημοφιλή μεταξύ των γειτόνων. Σήμερα, εξετάζουμε τα πυροβόλα όπλα των Γεωργιανών βασιλιάδων που κρατούνται στο Μουσείο Simon Janashia της Γεωργίας. Υπάρχουν περίπου 4000 εκθέματα όπλων και περισσότερα από 1000 από αυτά είναι πυροβόλα όπλα. Τα όπλα που ανήκαν στους βασιλείς είναι τα πιο εντυπωσιακά.
Πυροβόλα όπλα που ανήκαν στους Γεωργιανούς βασιλιάδες - τον Μπακάρ, τον Αρκίλ, τον Ερέκλε Β, τον Σολομώντα Α, τον Σολομώντα Β και τον Γκιόργκι ΧΙΙ.
Ο βασιλιάς Μπάκαρ γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1700 στη Μόσχα. Υπήρξε γενικός υπολοχαγός του ρωσικού στρατού και κυβέρνησε το Καρτλί (Κεντρικό τμήμα της Γεωργίας) μεταξύ 1716 και 1719. Ο Μπακάρ συμμετείχε στην αποκατάσταση του γεωργιανού τυπογραφείου στη Μόσχα. Το 1743 τυπώθηκε η Αγία Γραφή. Τώρα είναι γνωστή με το όνομα Η Βίβλος του Μπακάρ.
Το πυροβόλο όπλο του Bakar έχει μήκος 178 εκατοστά, το μήκος της κάννης είναι 141 εκατοστά. Το όπλο είναι διακοσμημένο με χρυσό. Το κοντάκιο τελειώνει σε ελεφαντόδοντο και είναι διακοσμημένο με ασήμι.
Το όπλο του βασιλιά Μπάκαρ
Ο βασιλιάς Archil πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Μόσχα
Ο βασιλιάς Αρκίλ έζησε μεταξύ 1647 και 1713. Κυβέρνησε τη Γεωργία σε διαφορετικά χρόνια, αλλά τελικά μετανάστευσε στη Ρωσία το 1698. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το όπλο του καθώς και άλλα του ίδιου τύπου φτιάχτηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και χρονολογούνται από το 16ο και 17ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, ήταν συνηθισμένο να εισάγονται όπλα που παράγονταν σε άλλα μέρη. Εκτός αυτού, η οπλοποιΐα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πολύ ανεπτυγμένη.
Το όπλο του βασιλιά Αρκίλ
Ο βασιλιάς Ερέκλε Β΄ φορούσε περσικό καπέλο
Ο Erekle II γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1720 και απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου 1798 στο ίδιο δωμάτιο όπου γεννήθηκε. Ο Erekle βασίλεψε από το 1744 έως το 1798. Η κάννη του όπλου του είναι ευρωπαϊκό, άλλα τμήματα είναι Γεωργιανά. Το όπλο συναρμολογήθηκε στη Γεωργία. Το μήκος του είναι 134 εκατοστά, το μήκος της κάννης είναι 101 εκατοστά. Με αυτό το όπλο, ο Erekle κέρδισε μια σημαντική μάχη τον Ιούλιο του 1752.
Πρώτο όπλο του βασιλιά Ερέκλε Β
Το δεύτερο πυροβόλο όπλο του Erekle II μοιάζει με το πρώτο, έχει μήκος 135 εκατοστά και το μήκος της κάννης είναι 103 εκατοστά.
Δεύτερο όπλο του βασιλιά Ερέκλε Β
Ο βασιλιάς Σολομών Ι βασίλευσε στο δυτικό τμήμα της Γεωργίας, Imereti από 1752 έως το 1784. Δεν είχε κληρονόμο, έτσι αποφάσισε να διαπραγματευτεί με τον βασιλιά Ερέκλε Β. Του πρότεινε να στείλει στον εγγονό του Δαβίδ στο Imereti. Ο Ερέκλε αποδέχτηκε την προσφορά και ο Δαβίδ βασίλεψε με το όνομα Σολομώντας Β '.
Ο βασιλιάς Σολομών Ι της Ιμερέτης
Το μήκος του όπλου του Σολομώντα είναι 133 εκατοστά, το μήκος της κάννης είναι 105 εκατοστά. Το όπλο είναι διακοσμημένο με ασήμι και διάφορα στολίδια.
Το όπλο του βασιλιά Σολομώντα
Ο βασιλιάς Σολομών Β΄κυβέρνησε το Imereti το 1789-1810. Λόγω της αρετής του , η Γεωργιανή Εκκλησία τον κήρυξε Άγιο. Όπως και άλλα, κι αυτό το όπλο είναι διακοσμημένο με ασήμι.
Ο βασιλιάς Σολομών Β΄της Ιμερέτης
Όπλο του βασιλιά Σολομώντα Β
Ο βασιλιάς Γκιόργκι ΧΙΙ γεννήθηκε το 1764. Ήταν γιος του Ερέκλε Β. Βασίλεψε μόνο για 2 χρόνια, από το 1798 έως το 1800. Το 1801 η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέστρεψε το γεωργιανό βασίλειο και η χώρα συγχωνεύθηκε με τη Ρωσία. Το όπλο του έχει μήκος 148 εκατοστά, το μήκος της κάννης είναι 115 εκατοστά. Είναι διακοσμημένο με χρυσό και διάφορα στολίδια.
Ο Γιώργος ΧΙΙ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Γεωργίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε πυροβόλο όπλο οι βασιλιάδες συνήθιζαν να γράφουν μια επιγραφή. Έγραφε σε ποιον ανήκε το όπλο και ποιος ήταν ο κατασκευαστής.
Όπλο του Γκιόργκι ΧΙΙ
Συνοψίζοντας, σας προσφέραμε σύντομες πληροφορίες σχετικά με τα όπλα των Γεωργιανών βασιλιάδων. Στο επόμενο άρθρο θα διερευνήσουμε άλλα γεωργιανά όπλα, όπως κανόνια και πιστόλια.
Στην πρώτη φωτογραφία: Kings Erekle II, Solomon I, Solomon II
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου