Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Κυριακή Η' Μτθ.-Η πείνα

Αποτέλεσμα εικόνας για five loaves and two fishes

Με πέντε άρτους και δύο ψάρια χόρτασαν χιλιάδες στη σημερινή ευαγγελική περικοπή.Ο Χριστός,αφού έχει θρέψει τον κόσμο πνευματικά,αφού τους θεράπευσε,ευλόγησε τα λιγοστά αυτά τρόφιμα και τα μοίρασε στους παρευρισκόμενους.

Η φτώχεια και η πείνα είναι προβλήματα όχι μόνο σωματικά,όπως διατείνονται κάποιοι δυστυχώς και από τον χώρο της Εκκλησίας,αλλά και πνευματικά.Η ψυχή και το σώμα του ανθρώπου άλλωστε δεν χωρίζονται παρά μόνο στο θάνατο.



Είναι πραγματικά δύσκολο,αν όχι γελοίο,να μιλάς για την αξία της νηστείας ή της εθελούσιας πενίας σε κάποιον που δεν έχει που να μείνει,σε κάποιον που δεν μπορεί να θρέψει την οικογένειά του,σε κάποιον που το στομάχι του γουργουρίζει όλη τη μέρα.Γι'αυτούς θεός είναι αυτός που θα τους δώσει ένα κομμάτι ψωμί,μία εργασία.Όλα τ'άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.


Αν ήμασταν πραγματικοί Χριστιανοί,δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε μάτι τις νύχτες γνωρίζοντας πόσα εκατομμύρια ανθρώπων,η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά,ζουν στα όρια της λιμοκτονίας,άστεγοι και διωκόμενοι.


Οι μαθητές του Χριστού είχαν μαζί τους δυο ψάρια και πέντε άρτους.Θεωρούνταν το  πιο απλό γεύμα εκείνη την εποχή.Κι όμως αυτό το λίγο,το απλό,το φτωχικό το μοιράστηκαν πρόθυμα με όλους τους υπόλοιπους.Δεν έδωσαν απλά κάτι για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους.Έδωσαν ό,τι είχαν με όλη τους την καρδιά.


Η αγάπη,η συμπόνια και το ενδιαφέρον είναι τα πραγματικά θαύματα της σημερινής περικοπής.Το μοίρασμα χωρίς δεύτερη σκέψη,το δόσιμο χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση.Αυτά είναι και τα γιατρικά που μπορούν να θεραπεύσουν τον κόσμο μας που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε τόπο ερημικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...