Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέα είδη νυχτερίδας με κίτρινη κοιλιά στην Κένυα, ένα εύρημα που θα ανοίξει το δρόμο για την ανακάλυψη περισσότερων ειδών ιπτάμενων θηλαστικών σε ολόκληρη την Αφρική.
Τα δύο είναι παρακλάδια του είδους Scotophilus , που βρίσκονται σε όλη την Αφρική και τη νότια Ασία. Έχουν μέσο όρο περίπου πέντε ίντσες σε μήκος και φέρουν φωτεινή κίτρινη γούνα στις κοιλιές τους.
Οι ερευνητές από το Μουσείο Φιλντ του Σικάγο συγκέντρωσαν DNA από δείγματα δέρματος που λήφθηκαν από νυχτερίδες στην Κένυα και τα συνέκριναν με δεδομένα από μια γενετική βάση δεδομένων σε απευθείας σύνδεση.
"Αυτά τα είδη είναι άγνωστα στην επιστήμη. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να περιμένουμε ότι θα βρούμε δύο νέα είδη ", δήλωσε ο Terry Demos, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Μουσείου.
"Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι εξελικτικές δυνάμεις οδήγησαν και διατήρησαν τη σημερινή ποικιλία θηλαστικών στην Αφρική. Πρέπει να έχουμε έναν ακριβή κατάλογο για τον αριθμό των ειδών που υπάρχουν, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα μέρη βιοποικιλότητας και να τα διαφυλάξουμε ».
Το είδος Scotophilus ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 200 χρόνια. Ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, και μερικές, όπως η οικιακή κίτρινη νυχτερίδα, συχνά πηγαίνουν στις γωνιές και τις χαραμάδες των σπιτιών και άλλων τεχνητών κατασκευών.
Τουλάχιστον 21 είδη Scotophilus έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία - πάνω από τα μισά από αυτά τα τελευταία 15 χρόνια - με 13 είδη να προέρχονται από την αφρικανική ήπειρο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός των αφρικανικών ειδών μπορεί να φθάσει τα 15, με 10 από αυτά μόνο στην Κένυα.
"Η Αφρική δεν έχει μελετηθεί, η βιοποικιλότητά της έχει υποτιμηθεί και υπάρχουν απειλές για τη βιοποικιλότητα της. Η έρευνα αυτή παρέχει ένα πλαίσιο για τους μελλοντικούς επιστήμονες να κατηγοριοποιήσουν είδη νυχτερίδων και να περιγράψουν νέα είδη ", δήλωσε ο κ. Demos.
Με περισσότερα από 1.200 είδη, οι νυχτερίδες αποτελούν το ένα πέμπτο όλων των θηλαστικών ειδών. Αλλά οι απομακρυσμένες περιοχές που κατοικούν έχουν κάνει τη μελέτη των άγριων νυχτερίδων δύσκολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου