Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Το 66% των Ιθαγενών της Κολομβίας κινδυνεύει με εξόντωση

Colombians protest against the killing of social activists, in Bogota.

telesurtv

Ο Εθνικός Οργανισμός Αυτοχθόνων της Κολομβίας ενημέρωσε ότι στην Κολομβία "το 66% των αυτοχθόνων πληθυσμών αντιμετωπίζει την εξαφάνιση".

Μέσω δελτίο Τύπου , τη Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Αυτοχθόνων (ONIC) της Κολομβίας καταγγέλλει «τις συνεχείς και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σωματική και πολιτιστική εξόντωση των αυτόχθονων λαών της Κολομβίας».


Από τις αρχές του 2018, έχουν σκοτωθεί συνολικά 128 κοινωνικοί και πολιτικοί ηγέτες στην Κολομβία . Αρκετοί αυτόχθονες ήταν ανάμεσά τους. Το ONIC δήλωσε ότι τα "αριθμητικά στοιχεία παραβίασης των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών και κοινοτήτων ... φτάνουν τα 10.599, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 5ης Ιουλίου 2018."


Από τον Νοέμβριο του 2016 σκοτώθηκαν περίπου 68 κοινοτικοί ηγέτες. Η ανακοίνωση έδειξε ότι τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν μέρος της «ποινικοποίησης της κοινωνικής διαμαρτυρίας στη χώρα».

Οι "νόμιμες και παράνομες ένοπλες ομάδες" που διαπράττουν αυτές τις παραβιάσεις είναι, σύμφωνα με το ONIC, "ο ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός), ο EPL, οι διαφωνούντες του FARC EP(Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) οι κληρονόμοι των παραστρατιωτικών (Clan del Golfo, Águilas Negras, Los Rastrojos, Γαϊτανιστές δυνάμεις αυτοάμυνας της Κολομβίας) και η Δημόσια Δύναμη ". 

Η οργάνωση ζήτησε από τους κυβερνητικούς οργανισμούς να διασφαλίσουν την τήρηση των συμφωνιών ειρήνης της Κολομβίας που υπογράφηκαν στην Αβάνα, προτρέποντας παράλληλα την « διεθνή κοινότητα να μείνει αλληλέγγυα και να προβεί στις αντίστοιχες επακόλουθες ενέργειες και επαληθεύσεις μέσω της επίβλεψης της σοβαρής κατάστασης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των ιθαγενών λαών στην Κολομβία. "


Ο αριθμός των κοινωνικών και ιθαγενών ηγετών  που έχουν σκοτωθεί είναι συστηματικά υψηλός στην Κολομβία τα τελευταία χρόνια, με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των ιθαγενών να διπλασιάζονται το 2018, μέχρι τώρα σύμφωνα με το έγγραφο του ONIC.

Το 2010, το ONIC αποκάλυψε ότι στην Κολομβία «το 66% των ιθαγενών πληθυσμών αντιμετωπίζει την εξαφάνιση», λόγω μιας ένοπλης σύγκρουσης άνω των 50 ετών. Αυτό σημαίνει ότι 64 από τους 102 Αυτόχθονες Λαοούς της Κολομβίας ήταν ευάλωτοι: είχαν λιγότερα από 100 μέλη, κινδύνευαν λόγω της ένοπλης σύγκρουσης ή ήταν θύματα της ακραίας φτώχειας και της εγκατάλειψης από τους θεσμούς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...