Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Των Αγίων Πατέρων της Δ' Οικ. Συνόδου-Φως και σκοτάδι

Αποτέλεσμα εικόνας για oil lamp painting


Τους Πατέρες της Δ' Οικουμενικής Συνόδου γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας.Όπως λέει και η σημερινή ευαγγελική περικοπή,οι Άγιοι αυτοί Πατέρες στάθηκαν ως φωτεινοί λύχνοι για τους χριστιανούς εκείνης της εποχής,όχι μόνο σε θέματα δογματικά αλλά και σε θέματα καθημερινής ζωής.

Και σήμερα τους τιμούμε με την υμνολογία της ημέρας.«Πολύφωτους αστέρες του νοητού στερεώματος, πάγχρυσα στόματα του Λόγου, θεηγόρους οπλίτες της παρατάξεως Κυρίου, μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου»,τους αποκαλεί ο υμνογράφος στον Όρθρο.Και η Εκκλησία μας χαίρεται για τη ζωή τους,το συγγραφικό τους έργο,τη διδασκαλία τους που φωτίζει ακόμα και σήμερα.


Φωτίζει όμως η Εκκλησία σήμερα;Πριν από λίγες ημέρες ένα νέο παιδί αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεξε την κακομεταχείριση από τους συμμαθητές του.Μαζί με αυτή την ιστορία θυμηθήκαμε και την άλλη περίπτωση στη σχολή των Ιωαννίνων.Ίσως κάποιοι να θυμήθηκαν και την περίπτωση στη Θεσ/νικη όπου ένας ανήλικος σκότωσε τον φίλο του επειδή τον κορόιδευε για την δουλειά του πατέρα του.Ή τα περιστατικά δολοφονημένων ή εγκαταλελειμμένων βρεφών ή τις ολοένα αυξανόμενες περιπτώσεις που κάποιος μεγάλης ηλικίας άνθρωπος κακοποιεί σεξουαλικά κάποιο ανήλικο παιδί.

Και αυτά δεν είναι καταστάσεις σημερινές ή αποτέλεσμα της κρίσεως.Υπήρχαν από παλιά.Πάντα με την ανοχή και την ένοχη σιωπή της κοινωνίας που πέφτει από τα σύννεφα όταν γινόταν γνωστό κάποιο απ' όλα τα περιστατικά.Αυτά σε μια χώρα που η Εκκλησία περηφανεύεται πως το 85-90% των κατοίκων της δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.Που τιμούν τις παραδόσεις.

Ας μην κρυβόμαστε.Έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία σάπια,σαθρή και άθλια.Μπορούμε να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στην τηλεόραση,στην Ευρώπη,στις κυβερνήσεις και όπου αλλού  αλλά αυτό επί της ουσίας δεν είναι παρά μια δικαιολογία που λέμε μεταξύ μας για να κοιμόμαστε ήσυχοι. 

Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε και να ενηλικιωθούμε και ως έθνος και ως πιστοί και ως κληρικοί.Ήρθε η ώρα να πάρουμε αυτό το λύχνο που μας έχει δώσει ο Χριστός με τη χάρη Του και να φωτίσουμε τα σκοτάδια της ψυχής μας και της κοινωνίας μας.Ήρθε η ώρα να δούμε υπό το φως του Χριστού τι πρέπει να κρατήσουμε και τι να πετάξουμε από το παρελθόν και το παρόν ώστε να μην δηλώνουμε απλώς ότι είμαστε Ορθόδοξοι αλλά να μπορούμε και να χαιρόμαστε πραγματικά γι'αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...