Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Αυταρέσκεια και μετριοπάθεια

Σχετική εικόνα

Όταν οι άνθρωποι είναι αυτάρεσκοι και επηρμένοι,βασιζόμενοι στην ικανότητα και στο ταλέντο τους,γνωρίζοντας πώς να προχωρούν,σκεπτόμενοι μόνο τον εαυτό τους και αγνοώντας τους άλλους,περήφανοι και αλαζόνες,τελικώς αυτό θα τους επιφέρει συμφορές.Τότε η αυταρέσκειά τους θα είναι άχρηστη.


Όταν οι άνθρωποι είναι ταπεινοί και μετριόφρονες,σεβόμενοι τους άλλους,αποδεχόμενοι τους άλλους,χωρίς αυταρέσκεια,χωρίς υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους,χωρίς αλαζονεία παρά τις ικανότητές τους,αναζητώντας πάντα τα δικά τους λάθη ενώ επαινούν την ανωτερότητα των άλλων,γνωρίζοντας πότε έχουν αρκετά,γνωρίζοντας πότε να σταματούν,γνωρίζοντας πώς να προχωρούν και πώς να υποχωρούν,τελικώς αυτό θα τους φέρει καλή τύχη.Τότε θα ανέλθουν από την ταπεινότητα στην ανωτερότητα.

Γι'αυτό έχει ειπωθεί ότι ο μετριοπαθής επιδέχεται αύξηση,ενώ ο αυτάρεσκος συναντά απώλεια.Η μετριοπάθεια είναι καλύτερη από την αυταρέσκεια. 

Λιου-Ι-Μινγκ,Η αφύπνιση στο Ταό,εκδ.Κέδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...