Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ομάδα ανταρτών απορρίπτει την ειρηνευτική συμφωνία στο Ν.Σουδάν

South Sudan rebels reject peace deal reinstating Machar
Αντάρτες του Νότιου Σουδάν τη Δευτέρα απέρριψαν σχέδιο ειρήνης για την επανεγκατάσταση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Riek Machar, λέγοντας ότι δεν εξασθένησε η ισχυρή βάση εξουσίας του προέδρου της χώρας.
Ο Machar ήταν αναπληρωτής του Προέδρου Salva Kiir μέχρι το 2013, όταν μια πολιτική διαφωνία μεταξύ τους μετατράπηκε σε έναν πόλεμο που καταστρέφει το Νότιο Σουδάν από τότε.
Η συμφωνία που ονόμαζε  πρώτο αντιπρόεδρο τον Machar επετεύχθη στο Entebbe στις συνομιλίες με μεσολάβηση του προέδρου της Ουγκάντα ​​Yoweri Museveni και συμμετείχαν μαζί του και αυτός και ο Kiir. Ανακοινώθηκε την Κυριακή από το γραφείο του Kiir.

Οι αντάρτες θέλουν τη δύναμη του Kiir να περιοριστεί

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της ανταρτικής ομάδας SPLM- ΙΟ του Machar δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν ήταν αποδεκτή.
Ο Puok Both Baluang, εκπρόσωπος του  SPLM -IO, δήλωσε ότι οι αντάρτες θα πρέπει να διορίσουν δύο από τους τέσσερις αντιπροέδρους που προβλέπονται από τη συμφωνία Entebbe και θέση του Kiir στην εξουσία θα πρέπει να περιοριστεί κι άλλο.
"Δεν πρόκειται μόνο για τη θέση του Πρώτου Αντιπροέδρου σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Εστιάζουμε περισσότερο σε διαρθρωτικά και θεσμικά ζητήματα για να περιορίσουμε το καθεστώς του Κιίρ τόσο στο εκτελεστικό όσο και στο νομοθετικό σώμα ", ανέφερε.
Δεν ήταν σαφές εάν ο Μπαλούανγκ μιλούσε για λογαριασμό του Μαχάρ και ο ηγέτης του SPLM- ΙΟ δεν ήταν δυνατό να βρεθεί αμέσως για σχόλιο.

Η ειρήνη ξεγλιστρά από το Νότιο Σουδάν

Το SPLM -IO είναι η μεγαλύτερη από τις ομάδες ανταρτών που μάχονται την κυβέρνηση του Kiir και οι μαχητές που συμμάχησαν με αυτό ελέγχουν αρκετές περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Juba.
Η συμφωνία για τη θέση του Μαχάρ θα σήμαινε μια πιθανή πρόοδο στις νέες προσπάθειες στις οποίες έχουν μεσολαβήσει οι περιφερειακοί ηγέτες για να τερματίσουν τον πόλεμο, ο οποίος κατά κύριο λόγο διεξήχθη κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών μεταξύ των ομάδων Dinka του Kiir και Nuer του Machar.
Ο πόλεμος έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες και κατέστρεψε την οικονομία του νεότερου έθνους της Αφρικής.
Μια παρόμοια συμφωνία επιμερισμού της εξουσίας το 2015 απέτυχε το επόμενο έτος, αφού ο Machar επέστρεψε στην πρωτεύουσα και οι διαφωνίες που εξελίχθηκαν γρήγορα, αναζωπύρωσαν τις μάχες.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας η οποία ακολουθήθηκε από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο μήνα, αλλά η εκεχειρία παραβιάστηκε συχνά και από τις δύο πλευρές.
REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...