Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Περιοχή Pool του Κογκό:Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης,απογοήτευση και ninja

Congo: harsh living conditions in pool region, residents in dire need
africanews

Το Mbandza Ndounga, είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Pool της Δημοκρατίας του Κονγκό, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Brazzaville. Αποτελεί το σπίτι για τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις. Οι 7.000 κάτοικοι βιώνουν σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες.

Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού και καταφυγίου καθώς και η πρόσβαση σε αυτόν τον τομέα είναι δύσκολη. Οι κάτοικοι λένε στον ανταποκριτή μας, Laudes Martial, ότι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση.

"Πριν από τον πόλεμο, μετακόμισα στο Mbandza Ndounga, αφήνοντας τη δουλειά μου ως οδηγός στο Brazzaville. Ασχολήθηκα με αγρο-κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων,μου τα έκλεψαν όλα . Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ό, τι κάνω δεν λειτουργεί πια. Πονάω. Όλος ο καρπός των προσπαθειών μου έχει καταστραφεί από τους πρώην μαχητές των Ninjas που δεν θέλουν να ευημερήσει η χώρα ", δήλωσε ο Ραφαήλ Μαμπάντζα.


Τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση του Κονγκό και εκπρόσωποι του Frédéric Bintsamou, ευρέως γνωστού ως Πάστορας Ntumi, υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης. Το Africanews έμαθε ότι αυτό δεν συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων.

Οι ιθαγενείς ζητούν τεχνική υποστήριξη για να μπορέσουν να επαναλάβουν τις αγρο-κτηνοτροφικές δραστηριότητες, οι οποίες τώρα βρίσκονται σε απότομη πτώση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας και των δωρεών από ΜΚΟ.

«Δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για αυτές τις δωρεές τροφίμων. Στη Μπραζαβίλ μια κούπα ρύζι πωλείται για 100 ή 150 φράγκα CFA. Μπορούμε να παράγουμε μερικές. Κατά τη διάρκεια της διανομής, μερικές φορές ένα μικρό λίτρο πετρελαίου δίνεται σε μια οικογένεια », δήλωσε ο κάτοικος Hermann Mveti.

Για τον υπο-αρχηγό Symphorien Banimba, ο λαός του δεν μπορεί πλέον να σιωπά για τη δυστυχία του.

'' Λίγα σπίτια καταστράφηκαν, καταστράφηκαν οι κτηνοτροφικές μονάδες και τα χωράφια στο Mbandza Ndounga. Επίσης, δεν έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο πόσιμο νερό εδώ. Αυτό που οι άνθρωποι περιμένουν είναι η ανάκαμψη, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν μια κανονική ζωή και να αναλάβουν τις ζωές τους όπως και οι άλλοι πληθυσμοί του Κονγκό. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πολυετή εξάρτηση που μπορεί να γίνει συνήθεια», είπε ο Banimba.

Έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας που σηματοδότησε το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή Pool, οι κάτοικοι του Mbandza Ndounga λένε ότι εξακολουθούν να αναζητούν τη χαμένη ελπίδα.

Ο μόνος δρόμος που επιτρέπει την πρόσβαση στην κοινότητα είναι ακατάλληλος για αυτοκίνητα, επηρεάζοντας έτσι τις κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες. Τα μέσα επιβίωσής τους είναι η μικρή υποστήριξη που τους παρέχει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...