Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μια συγγνώμη στου Έλληνες του Κογκό

Κουίκ στους Έλληνες του Κονγκό: Σας ζητώ συγγνώμη

pontos-news

Στους… ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής έχει στρέψει το ενδιαφέρον του ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος άλλωστε έχει ζητήσει το 2018 να ανακηρυχθεί έτος της ομογένειας που ζει στην αφρικανική ήπειρο. Μετά την επίσκεψη σε Τανζανία, Μαλάουι και Ζιμπάμπουε για το Πάσχα, αυτή τη φορά το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού περιλαμβάνει το Κονγκό, το Καμερούν και τη Νιγηρία, στο πλαίσιο και της νέας προσέγγισης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την ομογένεια της Αφρικής.


Έτσι, ο Τέρενς Κουίκ επισκέφθηκε την πόλη Λουμπουμπάσι που βρίσκεται 2.000 χλμ. από την Κινσάσα και έχει τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στο Κονγκό.

Αφού εκκλησιάστηκε στο ναό της Παναγίας όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κατάνγκα Μελέτιος, επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο όπου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του παρουσία του Έλληνα πρέσβη Γιώργου Παπακώστα και του επίτιμου γενικού προξένου Γεράσιμου Ντούνη.





«Η Ελλάδα έκανε σχεδόν μισό αιώνα να σας επισκεφθεί. Σας ζητώ συγγνώμη», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους ομογενείς. Ακόμα, τους διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πια οι ξεχασμένοι Έλληνες επειδή ζουν στην Αφρική και δήλωσε πεπεισμένος ότι όσοι τον διαδεχτούν στο υπουργείο Εξωτερικών θα δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον. «Ομογένεια δεν υπάρχει μόνο στην Αμερική ή στην Αυστραλία. Έλληνες ξεκίνησαν να έρχονται ως μετανάστες και στην Αφρική στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ού αιώνα», υπογράμμισε.

Ο Τέρενς Κουίκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι προσπαθεί να ενώσει την ομογένεια της υποσαχάριας Αφρικής με τις ελληνικές οργανώσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη, «που ίσως αγνοούν ότι υπάρχουν», και τους ανακοίνωσε ότι έχει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Όπως είπε, στόχος είναι να υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων και κοινές δράσεις όπως ήταν η πρόσφατη διαδικτυακή «ένωση» του Λουμπουμπάσι με τη Νάπολη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.



Στο ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στο Λουμπουμπάσι έχουν αποσπαστεί εννέα εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και άλλοι δύο βρίσκονται αποσπασμένοι στην Κινσάσα. «Σας διαβεβαιώ ότι καμαρώνω», είπε στους ομογενείς αναφερόμενος στα όσα του είπαν για την ελληνική κοινότητα οι αξιωματούχοι που συνάντησε στα ταξίδια του στην υποσαχάρια Αφρική.

Κλείνοντας την ομιλία του εξήγησε ότι η Ελλάδα ανοίγει διμερείς σχέσεις με χώρες της αφρικανικής ηπείρου στις οποίες έχει «εισβάλλει» η Τουρκία εμπορικά και επιχειρηματικά. Σε αυτές τις χώρες, ωστόσο, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, η Τουρκία δεν έχει ακμαία κοινότητα, σε αντίθεση με την Ελλάδα – οι πρώτοι Έλληνες που πήγαν στην Αφρική ήταν από την Κεφαλονιά και τη Ρόδο το 1897 για την κατασκευή του σιδηρόδρομου.


Φωτογραφίες από το  terensquick.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...