Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία οι Νοτιοσουδανοί-Θα κρατήσει αυτή τη φορά;

South Sudan rivals sign peace deal, effective after 72 hours

africanews

Οι Νοτιοσουδανοί αντίπαλοι ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης στο Χαρτούμ την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία η εκεχειρία θα ενεργοποιηθεί μετά από 72 ώρες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, παρόλο που ένας εκπρόσωπος των ανταρτών απέρριψε άλλα σημεία.

Ο υπουργός Al-Dirdiri Mohamed Ahmed ανέφερε ότι η συμφωνία περιελάμβανε επίσης το άνοιγμα δρόμων για την ανθρωπιστική βοήθεια, την απελευθέρωση των κρατουμένων και τη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης μετά από τέσσερις μήνες.


Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να τερματίσουν έναν εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2013, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας από το Σουδάν.

Σε άλλο γύρο συνομιλιών στην Αντίς Αμπέμπα την περασμένη εβδομάδα, το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκε να επιτρέψει σε έναν αντιπρόσωπο των ανταρτών να ενταχθεί στην κυβέρνησή του την Παρασκευή, αλλά απέκλεισε τον ίδιο τον Μασάρ.

Ο Πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir συγκάλεσε τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας στο Χαρτούμ, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Το Σουδάν παλεύει οικονομικά από τη στιγμή που ο πλούσιος σε πετρέλαιο νότος διαχωρίστηκε και αντιμετωπίζει τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση του εδώ και χρόνια.

Ο πόλεμος που ξέσπασε το 2013, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, στο πλούσιο σε πετρέλαιο Νότιο Σουδάν, έχει κοστίσει τις ζωές σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εξανάγκασε εκατομμύρια να φύγουν  από τα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...