Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου

Σχετική εικόνα


Τη γέννηση του σπουδαιότερου άντρα,που γεννήθηκε κατά τη φυσική τάξη,γιορτάζουμε σήμερα.Του Ιωάννη του Βαπτιστή και Προδρόμου.Αυτού που προετοίμασε το δρόμο για να έρθει και να κηρύξει ο Ιησούς Χριστός σύμφωνα με τις προφητείες.

Το κήρυγμα του Ιωάννη ήταν απλό και λιτό. Μετανοείτε γιατί πλησιάζει η βασιλεία των ουρανών.Πολλές φορές τα λόγια του σκληρά,πάντα όμως με αγάπη και αγωνία για τη σωτηρία των ανθρώπων,ακόμα και αυτών που τον μισούσαν.Στηλίτευε την υποκρισία των θρησκευτικών αρχόντων και την ανηθικότητα του βασιλικού οίκου.Προέκρινε τις πράξεις από την αφοσίωση σε θρησκευτικούς τύπους.Η ζωή του σκληρή και ασκητική.Ζούσε στις ερημιές,ντυνόταν με ένα σκληρό ρούχο και έτρωγε ακρίδες και άγριο μέλι.


Ας έρθουμε στο σήμερα.Η Εκκλησία αυτή τη στιγμή βρίσκεται,έστω πρόσκαιρα,ηττημένη.Ο λόγος της,το κήρυγμά της αγγίζει ολοένα και λιγότερους ανθρώπους.Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι αφού δεν φέρνουμε κάτι νέο,κάτι όμορφο στους ανθρώπους.Η ζωή των χριστιανών σε τίποτα δε διαφέρει από τη ζωή κάποιου που δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία.Κουτσομπολιό,φαγωμάρα,επίδειξη,υποκρισία.Οι δε κληρικοί,καλοντυμένοι και αρωματισμένοι,γεμάτοι στόμφο και υπεροψία,ζητούμε την εύνοια των ισχυρών και των αρχόντων,προσπαθούμε με κολακείες να αποσπάσουμε οπαδούς ή έστω ακολούθους,που θα εκτελούν κάθε παλαβομάρα που θα ζητήσουμε,χωρίς να τολμούν καν να σκεφτούν για λογαριασμό τους.Πόση σχέση έχουν όλα αυτά με τον άγιο Ιωάννη;

Αυτοί είμαστε δυστυχώς,σε γενικές γραμμές,με τις αρκετές ακόμα εξαιρέσεις που πράγματι υπάρχουν και  κρατούν όρθιο το οικοδόμημα της Εκκλησίας με τη βοήθεια του Χριστού.

Και γι'αυτό το κήρυγμα του Βαπτιστή  Ιωάννη είναι σήμερα πιο κρίσιμο και σημαντικό από ποτέ.Έρχεται η Βασιλεία των Ουρανών,δεν ξέρουμε πότε αλλά κάθε μέρα που περνά πλησιάζει περισσότερο.Αυτή η ώρα,από τώρα κιόλας,είναι η κατάλληλη στιγμή να κοιτάξουμε μέσα μας,να δούμε τα λάθη και τις αμαρτίες μας,να συντρίψουμε την υπερηφάνεια μας και να αλλάξουμε ρότα. Ήρθε η ώρα να ακούσουμε το κάλεσμα του Πρόδρομου για μετάνοια .Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις καρδιές μας για την κακία που τόσο μας ταλαιπωρεί και να τις ανοίξουμε  για τον Χριστό.Μόνο έτσι θα κατανικήσουμε τη μιζέρια με την οποία εμείς οι ίδιοι καλύψαμε την Εκκλησία και θα αφήσουμε να φανεί η δόξα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...