Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Εκοιμήθη ο Λαρίσης Ιγνάτιος-Η ενθρόνιση,οι αντιδράσεις,το τυπικό

ignatios 1300

Νεκρολογιών συνέχεια αφού μια μέρα μετά τον π.Θεοδόσιο εκοιμήθη και ο Λαρίσης Ιγνάτιος.Δεν θα γράψω τα συνηθισμένα κείμενα που "αγιάζουν" τον κεκοιμημένο.Ο Ιγνάτιος με χειροτόνησε κι έμεινα στη Λάρισα 4-4,5 χρόνια.Είχαμε αρκετές διαφωνίες,τα βλέπαμε αλλιώς τα πράγματα,ήμουν τότε νέος και πίστευα ότι θα αλλάξω τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας,καταλήξαμε να ψιλοαρπαχτούμε πριν φύγω.

Πέρα από την πορεία του Λαρίσης,θα σταθώ σε δυο σημεία.Ενθρονίστηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους λεγόμενους "θεολογικούς"(οπαδοί,ας το πούμε έτσι,του μητροπολίτη Θεολόγου που έγινε Λαρίσης από την χούντα της πρώτης φάσης και καθαιρέθηκε από τη χούντα της δεύτερης φάσης) οι οποίοι χρησιμοποίησαν αρκετά ακραία μέσα.Κυνήγι με αυτοκίνητα στην εθνική οδό,ρίψη καπνογόνων σε εκκλησία,προπηλακισμοί κλπ.Είχε κοιμηθεί ο μητροπολίτης που αρχικά διαδέχτηκε τον Θεολόγο ενώ ο επόμενος παραιτήθηκε μέσα σε ένα μήνα λόγω των αντιδράσεων των "αγωνιζόμενων χριστιανών"(έτσι αυτοαποκαλούνται).

Θυμάμαι,όταν ήμουν φοιτητής στη Λάρισα,την πρώτη μέρα που πήγαινα στο ΤΕΙ,πέρασα από τη Μητρόπολη όπου ήταν παρατεταγμένες καμιά 10ρια κλούβες των ΜΑΤ.Και κόσμος που φώναζε συνθήματα.



Τέλος πάντων ο Ιγνάτιος ανέλαβε και παρέμεινε στη Λάρισα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων,μερικά εκ των οποίων ήταν σκληρά.Από διάλογο μέχρι προσφυγή στα δικαστήρια.Ποιος έχει δίκιο στην υπόθεση μη με ρωτάτε,το πράγμα είναι πολύπλοκο και μπερδεμένο.Σε όλα αυτά μπλέχτηκε-φυσικά-και το κράτος και τα έκανε ακόμα χειρότερα.

Με όλα αυτά η Μητρόπολη έμεινε πίσω.Ποιος να πάει να χειροτονηθεί στη Λάρισα,χάθηκαν χρηματοδοτήσεις σημαντικές από την ΕΕ,για ποιμαντικό έργο ούτε κουβέντα με τέτοιες συνθήκες.

Ο Ιγνάτιος όμως τα κατάφερε και το συμμάζεψε αυτό το χάλι.Έκαμψε σιγά σιγά τις πολλές αντιδράσεις(ελάχιστοι έμειναν πια),οργάνωσε τη Μητρόπολη,αύξησε τα έσοδα,τη στελέχωσε,πραγματοποίησε συνέδρια,έφερνε συχνά πυκνά προσκεκλημένους ομιλητές.Από το 0 το πήγε στο 10 όπως είχε πει και ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Εκεί που θα σταθώ όμως εγώ,γιατί όλα τα άλλα δεν έχουν και τόση σημασία,είναι στο τυπικό.Ο τρόπος με τον οποίο τελούσε Λειτουργίες ο Λαρίσης(και μάθαινε και όλους εμάς)είναι με διαφορά ο καλύτερος που έχω δει.Καθόλου κουραστικός(αν εξαιρέσει κανείς τους ψάλτες που ένα "κύριε ελέησον" το λένε σε τρεις ώρες)και με ροή.Το ίδιο ισχύει και για γάμους,βαπτίσεις κλπ.Τα μυστήρια τελούνται γρήγορα αλλά χωρίς ίχνος προχειρότητας ή παραλείψεων.Αν με ρωτάτε αυτή είναι η σημαντικότερη προσφορά του.

Αυτά είχα να γράψω για τον Λαρίσης Ιγνάτιο.Δεν ήταν άγιος,είχε αδυναμίες,αλλά πήρε μια διαλυμένη μητρόπολη και την ανάστησε.Και,τελικά,αυτό θα μείνει στην ιστορία.

Η είδηση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...