Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Αιθιοπία και Αίγυπτος αναζητούν συμφωνία για το Μεγάλο Φράγμα του Νείλου

Sisi asks Ethiopia PM to swear to God that dam project will not hurt Egypt 
africanews

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el Sisi ολοκλήρωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από την Αιθιοπία, επιδιώκοντας την ισχυρότερη διαβεβαίωση όσον αφορά το σχέδιο φράγματος του τελευταίου στο Νείλο.

Οι συνομιλίες για το Φράγμα της Μεγάλης Αναγέννησης,το υδροηλεκτρικό έργο της Αιθιοπίας ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ,βρίσκονται σε αδιέξοδο για μήνες.

Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίι Αχμέτ, ήταν στην Αίγυπτο για διήμερη κρατική επίσκεψη για να ολοκληρώσει την επίλυση της διαμάχης για το έργο του Νείλου,μετά τη σύσταση μιας κοινής επιστημονικής επιτροπής που θα χειριστεί το θέμα τον περασμένο μήνα.



Στο τέλος των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου, όπου ο Σίσι ζήτησε από τον Αχμέτ να ορκιστεί στον Θεό ενώπιον του αιγυπτιακού λαού ότι δεν θα βλάψει το μερίδιο της Αιγύπτου στον Νείλο.

"Ορκίζομαι στον Θεό, δεν θα σας βλάψουμε ποτέ", επανέλαβε ο Αχμέτ τα λόγια στα αραβικά μετά τον Σίσι, τον οποίο ευχαρίστησε για την απελευθέρωση φυλακισμένων Αιθιόπων.

Οι δύο ηγέτες σφράγισαν τη δέσμευσή τους να επωφεληθούν αμοιβαία από τα νερά του Νείλου και να συνεργαστούν σε άλλα έργα.

"Έχουμε προχωρήσει πολύ στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας", δήλωσε ο Σίσι.

Ο Αχμέτ, μιλώντας στην μητρική του Αμχαρική  γλώσσα, δήλωσε ότι η Αιθιοπία δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει το μερίδιο της Αιγύπτου στο νερό του Νείλου.

"Θα φροντίσουμε τον Νείλο και θα διατηρήσουμε το μερίδιό σας και θα εργαστούμε για την αύξηση αυτής της ποσόστωσης και ο Πρόεδρος Sisi και εγώ θα εργαστούμε γι΄ αυτό", δήλωσε ο Ahmed, απευθυνόμενος στους Αιγυπτίους.

Η προστασία του μεριδίου της Αιγύπτου στο Νείλο, κύρια πηγή πόσιμου νερού και νερού για τη βιομηχανία και τη γεωργία, βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του Sisi καθώς αρχίζει τη δεύτερη θητεία του.

Ο Abiy πετάει πίσω με φυλακισμένους

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός πέταξε πίσω με 32 Αιθίοπες που είχαν απελευθερωθεί από αιγυπτιακές φυλακές κατόπιν αιτήματός του.

Η θριαμβευτική συνοδεία του Abiy στην Αντίς Αμπέμπα περιελάμβανε εξέχουσες προσωπικότητες στον πολιτικό χώρο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...