Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Οι Αλεβίτες συμμαχούν με το HDP

Σχετική εικόνα
pontos-news

Λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία, οι προεκλογικές δράσεις του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών συνεχίζονται στην Τουρκία και σε κάθε περιοχή του Κουρδιστάν. Οι υποψήφιοι, που προέρχονται από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, γίνονται δεκτοί από τον κόσμο με ενθουσιασμό.


Η υποψηφιότητα του επίτιμου προέδρου της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αλεβιτών Ευρώπης (AABK) δεν εγκρίθηκε από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), κατά παράβαση του νόμου.

Τη θέση του στην 3η Εκλογική Περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης πήρε ο Ζεϊνέλ Οζέν, ένα από τα θύματα της σφαγής του Μαράς, διοικητικό στέλεχος της Ομοσπονδίας Αλεβιτικών Συλλόγων Ελβετίας και της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αλεβιτών Ευρώπης. Ο Οζέν, που σημείωσε ότι οι Αλεβίτες θα εκπροσωπηθούν στη βουλή από το HDP, μίλησε στο ANF.

Οι Αλεβίτες δεν μπορούν να διασωθούν μόνοι τους

Ο Οζέν ανέφερε ότι στο παρελθόν η πλειονότητα των Αλεβιτών ψήφισε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), όμως οι Αλεβίτες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 στήριξαν το HDP επειδή αποτελεί στέγη για όλες τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες και για όλους τους πολιτισμούς. Συγκεκριμένα είπε: «Το HDP δεν είναι κουρδικό κόμμα, είναι κόμμα της Τουρκίας», τονίζοντας ότι για πολλά χρόνια συνεργάζονται με το HDP για να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του ισότιμα τα βασικά δικαιώματα και τις απαιτήσεις των Αλεβιτών.


Ο Οζέν συνέχισε λέγοντας ότι επί τριάντα χρόνια οι Αλεβίτες δίνουν αγώνα να αναγνωριστούν τα τζέμεβι ως χώροι λατρείας, χωρίς ανταπόκριση από το κράτος: «Εμείς λέμε το εξής: Οι Αλεβίτες δεν μπορούμε να διασωθούμε μόνοι μας. Αν δεν αγωνιστούμε μαζί με τις άλλες εθνικές και πολιτισμικές ομάδες, και κυρίως με τους Κούρδους, δεν έχουμε καμία πιθανότητα επιτυχίας. Υπό την έννοια αυτή, το HDP είναι ένα σωστό εγχείρημα. Οι Αλεβίτες είναι έντιμοι άνθρωποι και οι έντιμοι θα στηρίξουν οπωσδήποτε αυτό το κόμμα».


Ζεϊνέλ Οζέν

Οι Αλεβίτες θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο
Ο Οζέν, αναφερόμενος στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 και τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους, είπε ότι σ’ αυτές έγιναν πολλές λαθροχειρίες εις βάρος του HDP και επισήμανε: «Το HDP στις εκλογές αυτές πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί και πάλι στη Βουλή. Οι κυβερνήσεις έβαλαν το όριο του 10% για να παρεμποδίσουν την εκπροσώπηση των Κούρδων στη Βουλή, όμως εδώ βλέπουμε ότι και η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει και την εκπροσώπηση των Αλεβιτών στη Βουλή. Χωρίς να υπάρχει καμία νομική τεκμηρίωση, με πολιτική απόφαση απαγόρεψε την υποψηφιότητα δύο Αλεβιτών στις εκλογές.

»Εμείς πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που σ’ αυτήν τη χώρα κατοικούν 15-20 εκατ. Αλεβίτες, θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στην τουρκική Βουλή.  Το HDP μάς άνοιξε την πόρτα του στο θέμα αυτό. Για το λόγο αυτόν εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στο HDP. Γι’ αυτό είμαστε στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών του HDP, γι’ αυτό θα υποστηρίξουμε το HDP στις εκλογές».

Οι γείτονες που τους φιλοξενήσαμε στα σπίτια μας, μας έσφαξαν στο Μαράς 

Αντιδρώντας σε μια αναφορά που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ σε έναν γείτονά του Αλεβίτη, ο Οζέν είπε ότι τέτοια λόγια έχουν ακούσει οι Αλεβίτες πολλές φορές επί χρόνια και συνέχισε: «Στο Μαράς υπήρχαν γείτονες που φιλοξενούσαμε στα σπίτια μας. Όταν ξεκίνησαν οι σφαγές, πήγαν στους γείτονές τους και τους έσφαξαν. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι ανάγκη να εκδημοκρατιστεί η Τουρκία. Σήμερα κατηγορούν τους Κούρδους ότι θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία, όμως η Τουρκία στην ουσία έχει ήδη διαμελιστεί στο εσωτερικό της. Αν πας ανατολικά της Άγκυρας στο πίσω μέρος κάθε αυτοκινήτου βλέπεις σημαίες του Ισλάμ, αν πας προς τις ακτές του Αιγαίου, βλέπεις τουρκικές σημαίες και τη φωτογραφία του Κεμάλ».

Ο Οζέν υπογράμμισε ότι όλοι λαοί, οι καταπιεζόμενες ομάδες, βρίσκονται στο ίδιο «λεωφορείο» που οδηγείται στον γκρεμό, και αν δεν το σταματήσει κάποιος, όλοι θα χαθούν.

Είπε ότι οι Αλεβίτες θα πρέπει να διασωθούν και να σταματήσουν αυτήν την πορεία προς τον γκρεμό, και επισήμανε ότι τα βασικά δικαιώματα και η ίδια η ζωή των Αλεβιτών στην Τουρκία είναι σε κίνδυνο.

Η ζωή των Αλεβιτών είναι σε κίνδυνο

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλεβίτες, ο Οζέν είπε: «Εγώ δεν μιλάω για τα θέματα της οικονομίας, για τα υποχρεωτικά μαθήματα θρησκευτικών, για τα τζέμεβι που δεν αναγνωρίζονται ως τόποι λατρείας, για την ανάγκη κατάργησης της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Δεν μιλάω γι’ αυτά, γιατί υπάρχουν σοβαρότερα θέματα. Δεν έχουμε δικαίωμα στη ζωή, κινδυνεύουμε.

»Γι’ αυτό θεωρώ ότι οι έντιμοι Αλεβίτες πρέπει να στηρίξουν το HDP σ’ αυτές τις εκλογές. Αυτό βλέπω στις προεκλογικές μας συγκεντρώσεις. Από τη γυναίκα μου, που είναι μέλος του CHP και από άλλους φίλους μου συνεχώς ακούω το εξής επιχείρημα: “Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περάσει το HDP το φράγμα του 10%”.

»Οι Κούρδοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να γκρεμιστεί αυτό το σύστημα της ενός ανδρός αρχής. Γι’ αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος, θα πετύχουμε. Θα γκρεμίσουμε αυτό το σύστημα της ενός ανδρός αρχής και θα ζήσουμε αδελφωμένα, φιλικά και ειρηνικά σε μια δημοκρατική Τουρκία».

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...