Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η Ερυθραία ανταποκρίνεται στην ειρηνευτική χειρονομία της Αιθιοπίας

Eritrean delegation to visit Addis Ababa after Ethiopia's peace offer
africanews

Μια αντιπροσωπεία από την Ερυθραία θα φτάσει αυτή την εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας φαίνεται έτοιμος να επιλύσει ένα από τα πιο δυσεπίλυτα στρατιωτικά εμπόδια της Αφρικής.

Η Ερυθραία βρισκόταν σε συνοριακό πόλεμο με τον μεγαλύτερο γείτονά της το 1998-2000, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε περίπου 70.000 ανθρώπους, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαμάχες πάνω από τα ακόμη στρατιωτικοποιημένα  σύνορα, ιδίως την πόλη Badme.


Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Απρίλιο, έδωσε μια αναπάντεχη υπόσχεση αυτό το μήνα πως θα τιμήσει όλους τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που τερμάτισε τη σύγκρουση.

Ο Abiy, ο οποίος βρέθηκε σε συγκέντρωση στην οποία έγινε επίθεση με χειροβομβίδα το Σάββατο, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ήταν έτοιμος να τιμήσει τις διεθνείς αποφάσεις που έδωσαν στην Ερυθραία την Badme, την οποία η Αιθιοπία αρνήθηκε να παραχωρήσει.

Τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιθιοπίας δήλωσε ότι εκπρόσωποι από το γειτονικό έθνος του Κέρατος της Αφρικής θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα.

"Μια αντιπροσωπεία από την Ερυθραία θα φτάσει αυτή την εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα", δήλωσε στο Reuters.

Ο Πρόεδρος της Ερυθραίας Isaias Afwerki αύξησε τις ελπίδες για σημαντικές εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας τα πρόσφατα ειρηνικά ανοίγματα από τον Abiy ως "θετικά μηνύματα".

Η Ερυθραία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1991 μετά από δεκαετίες αντάρτικου αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...