Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Η επιτυχία του HDP


pontos-news

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο Anadolu και η κατάσταση ξεκαθάρισε από νωρίς. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έστειλε τα αποτελέσματα στα κόμματα και άρχισαν οι συζητήσεις για τη βία και νοθεία. Αναμενόταν με ενδιαφέρον από όλους εάν το HDP θα ξεπερνούσε το όριο του 10% για να μπει στη βουλή, όμως τα στελέχη και οι οπαδοί του HDP περίμεναν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουν πού θα έφταναν τα ποσοστά του κόμματός τους.


Όταν πλέον έγινε φανερό ότι το HDP μπαίνει στη Βουλή και μάλιστα με ένα καλό ποσοστό, οι οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους και ορισμένοι αναρωτήθηκαν «Άραγε γιατί πανηγυρίζουν αυτοί του HDP;»

Τη στιγμή που είχε γίνει φανερό ότι επανεκλέγεται ο Ερντογάν και ότι η συμμαχία AKP-MHP εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν στους πανηγυρισμούς των οπαδών και των φίλων του HDP στους νομούς Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Τζίζρε, Χακιάρι και Βαν. Μόλις έγινε γνωστό ότι το HDP μπαίνει στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία, τα στελέχη και οι πολιτικοί, συγχάρηκαν ο ένας τον άλλον και έστησαν για λίγο και έναν παραδοσιακό χορό έξω από το κτήριο. Στη συνέχεια τα στελέχη και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους, να επιβλέψουν τη ροή των αποτελεσμάτων και για να διαχειριστούν διάφορα ζητήματα που είχαν προκύψει στην εκλογική διαδικασία.


Αυτούς τους πανηγυρισμούς τους κατέκριναν ορισμένοι, άλλοι λέγοντας «μείνετε πάνω από τις κάλπες» και άλλοι «γιατί πανηγυρίζετε, αφού η αντιπολίτευση ηττήθηκε;».

Γιατί πανηγύριζαν οι οπαδοί του HDP, από τη στιγμή που ο Ερντογάν εκλέχτηκε και η συμμαχία AKP-MHP εξασφάλισε την πλειοψηφία στη βουλή; Η απάντηση είναι απλή: Οι οπαδοί και τα στελέχη του HDP έδωσαν ένα πολιτικό μήνυμα. Οι ψηφοφόροι του HDP δεν βγήκαν να πανηγυρίσουν στο δρόμους επειδή πέρασαν τα φράγμα του 10% και το κόμμα τους μπήκε στη Βουλή. Βγήκαν στους δρόμους για να δώσουν το μήνυμα ότι παρά τις καταπιέσεις και τις φυλακίσεις «εμείς είμαστε όρθιοι».

Στις 4 Νοεμβρίου 2016 το κράτος συνέλαβε και προφυλάκισε τους δυο συμπροέδρους του κόμματος και πολλούς βουλευτές, ενώ αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από ορισμένους βουλευτές του HDP. Ενώ είχε μπει στη Βουλή με 59 βουλευτές, μετά τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015, όταν προκηρύχθηκαν οι προχθεσινές εκλογές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του HDP αριθμούσε 48 βουλευτές. Από τους έντεκα αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα. Έτσι, το HDP που μπήκε στον προεκλογικό αγώνα με 48 βουλευτές, ξαναμπαίνει στη Βουλή με 67 βουλευτές. Γι’ αυτό ήταν στους δρόμους οι οπαδοί του HDP, γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν γονάτισαν μπροστά στις καταπιέσεις της κυβέρνησης και του κράτους.

Ενώ όλοι οι άλλοι υποψήφιοι έκαναν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσω από τη φυλακή, μέσω των δικηγόρων του και από το Twitter. Γι’ αυτό ήταν στους δρόμους οι οπαδοί του HDP, γιατί δεν λύγισαν στις πιέσεις και δεν φοβήθηκαν.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα αυτά είναι ότι οι ψηφοφόροι του HDP απέδειξαν ότι είναι πολιτικοποιημένοι και ότι δεν επηρεάζονται από την τρομοκρατία του κράτους.

Οι ψηφοφόροι του HDP που προέρχονται από μια κοινωνία που έχει παράδοση στην αντίσταση, επί τρία χρόνια άντεξαν στις πιέσεις και την κρατική τρομοκρατία, που ήταν σκληρότερη από ποτέ. Το γεγονός ότι δεν λύγισαν και έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις εκλογές, αποτελεί απόδειξη ότι διατηρούν τον αντιστασιακή τους χαρακτήρα. Βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, γιατί αισθάνονταν ότι αυτό επιβάλλει η αγωνιστική τους παράδοση.

Όλοι αυτοί που ήταν στους δρόμους, όλοι αυτοί που έχουν νοιώσει στο πετσί τους τις πρακτικές της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» στους κουρδικούς νομούς, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι «είμαστ’ ακόμα ζωντανοί», δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν την ήττα της αντιπολίτευσης στις εκλογές αυτές. Βγήκαν στους δρόμους για να πάρουν μια ανάσα απέναντι στις καταπιέσεις και αυτό δεν θα πρέπει να το παρεξηγούν ορισμένοι.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

Πηγή: gazetekarinca.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...